Se înmulțesc cazurile de dopaj în România?!

Jucători suspendați provizoriu în Liga 1 și probleme în Liga a 2-a!

Primele două ligi ale României au fost afectate în ultimele zile de câteva cazuri suspecte de dopaj. Astra Giurgiu este momentan singura echipă care are jucători suspendați până la finalizarea anchetei în vigoare, în timp ce Rapid București are și ea probleme cu un jucător, care momentan are drept de joc.

Astra Giurgiu trebuie să răspundă în fața Agenției Naționale Anti-Doping, pentru jucătorii Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță, care s-ar fi dopat.

Cei trei fotbaliști ai Astrei Giurgiu și-ar fi administrat vitamine intravenos la o clinică din Capitală. Pe rețelele sociale ale insituției respective au fost postate fotografii cu Fatai, Seto și Ioniță, în timpul procedurii respective, însă acestea au fost șterse la scurt timp.

Potrivit sursei citate, fotbaliștii ar fi recunoscut că li s-ar fi injectat mai mult de 100 de mililitri de substanță în venă, ceea ce se încadrează în categoria procedurilor interzise de către WADA.

„Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și/sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic”, se arată în regulamentul WADA.

De asemenea, ar urma ca Agenția Națională Anti-Doping să îi notifice pe cei trei jucători ai Astrei Giurgiu și să deschidă o anchetă. Așa cum a fost și în cazul lui Paul Pîrvulescu, aceștia vor fi suspendați până vor afla un verdict în ceea ce îi privește.

Reprezentanții ANAD i-au vizitat pe cei trei jucători la unul dintre antrenamentele Astrei Giurgiu, iar aceștia ar fi recunoscut că le-au fost administrate câte două flacoane de vitamine și minerale, ceea ce înseamnă 200 de mililitri și se încadrează la doping.

Agenția Națională Anti-Doping a făcut o vizită și la clinica unde fotbaliștii au efectuat procedura respectivă. Acolo, reprezentanții ANAD s-au lovit de refuzul angajaților de a prezenta fișele jucătorilor de la Astra Giurgiu. Li s-ar fi transmis să facă solicitări oficiale, în scris.

Președintele ANAD a confirmat problemele de la Astra!

Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, a confirmat în emisiunea Fotbal Club de la DIgi Sport că acest caz de la clubul giurgiuvean este sub anchetă și a spus că cei trei jucători au dat deja declarații.

„Foarte multe detalii nu pot să dau, pentru că sunt cazuri în anchetă. Nu pot să vorbesc prea multe despre cazurile în anchetă. Putem să vorbim doar de cazurile unde s-a terminat ancheta. Când apar informații despre încălcări ale regulamentului nu închidem ochii. Nu încălcăm regulamentul!

Pot să confirm că agenția are pe rol un asemenea subiect. Avem mai multe dovezi și informații decât ce a apărut în presă. Am vorbit cu jucătorii și au dat dovadă de o conduită impecabilă.

Vreau să vă spun că trebuie să sprijim mai mult cadrele medicale, să se informeze. Jucătorii și-au băgat singuri acul în venă. Există o lege prin care medicii și nu doar cei din medicina sportivă, nu au voie să administreze substanțe interzise. Informațiile sunt pe site, nu trebuie să știi pe de rost lista. Din păcate, la fel ca în cazul lui Pîrvulescu, atunci când este notificat sportivul, el obligatoriu este suspendat provizoriu”, a spus Cristi Balaj la Digi Sport.

Și Rapid are probleme!

Cătălin Hlistei (26 de ani), cel mai în formă fotbalist al Rapidului în acest sezon, a fost depistat și el dopat. Jucătorul a făcut un test antidoping și a primit vestea imediat după partida cu ACS Comuna Recea, în care a marcat, dar echipa sa a pierdut la limită, scor 1-2.

În cazul lui Hlistei, a avut deja loc o ședință la ANAD, iar Lucian Ionescu, oficialul lui Rapid, a vorbit după discuția avută cu Agenția Națională Anti-Doping despre cazul de dopaj în care este implicat golgheterul ligii secunde. În plus, acesta a dezvăluit cu ce substanță s-ar fi dopat fotbalistul giuleștenilor.

Lucian Ionescu susține că Hlistei și-a administrat o substanță nazală, sub formă de picături, pentru a-l ajuta să respire normal, după ce a suferit mai multe accidentări în zona nasului. Deși susbtanța respectivă face parte din lista celor folosite pentru dopaj, oficialul lui Rapid susține că administrarea sa pe cale nazală este permisă.

Reprezentantul formației bucureștene a mai punctat că Hlistei poate continua să joace, apoi, după ce vor veni rezultatele testelor, se va concluziona modul în care jucătorul și-a administrat subtanța respectivă.

„Lucrurile sunt destul de simple. Jucătorul nostru a suferit o operație nazală în 2014, a avut o accidentare din nou la nas, în 2016, și de atunci este dependent de o anumită substanță care să-i ajute respirația. A avut loc un control antidoping, după meciul Rapidului cu Turris, din play-off. Au venit rezultatele și i-a fost descoperită în corp acea substanță care este interzisă în anumite moduri de administrare, cum ar fi oral, injectabil și așa mai departe, dar nu și în momentul în care este administrată nazal, ceea ce a și făcut Hlistei.

Se așteaptă rezultatele, pentru că din concentrația care este găsită se demonstrează că a fost administrată într-un anumit fel și lucrurile sunt destul de clare, el poate să continue să joace și așteptăm să ne vină rezultatele. El ia de mai mulți ani pentru că este o substanță sub forma de picături care-i ajută respirația”, a declarat Lucian Ionescu.

Prin intermediul rețelelor de socializare, conducerea lui Rapid a avut și ea un mesaj clar pentru toți fanii și nu numai, în legătură cu cazul de doping în care este implicat Cătălin Hlistei. Lucrurile declarate de oficialul Lucian Ionescu după ședința de la ANAD au fost confirmate și de clubul giuleștean, care susține că jucătorul în vârstă de 26 de ani are drept de joc pentru următoarea partidă, care va avea loc în compania Concordiei Chiajna.

”CĂTĂLIN HLISTEI ARE DREPT DE JOC
În legătură cu procedura derulată de ANAD, cu privire la jucatorul Cătălin Hlistei, putem oferi următoarele clarificări:

  • ni s-au solicitat explicații cu privire la modalitatea de administrare a unei substanțe ce se găsește, printre altele, și într-un spray nazal pe care jucătorul l-a folosit ocazional.
  • substanța nu este interzisă de reglementările antidoping dacă este administrată pe această cale, respectiv ca decongestionant nazal.

Drept urmare, suntem convinși că informațiile puse la dispoziția Agenției Naționale Antidoping sunt lămuritoare și că nu va exista o investigație în adevăratul sens al cuvântului.

La acest moment nu avem un caz. Jucătorul nostru nu a încălcat reglementarile antidoping, el are drept de joc și este alături de echipă, atenția lui fiind concentrată pe următorul meci pe care îl avem de disputat”, se arată în comunicatul oficial al celor de la Rapid.

Cristi Balaj îi contrazice pe rapidiști: „Cazul nu este închis!”

Președintele Agenției Naționale Anti-Doping este de altă părere și nu le dă motive de liniște celor de la Rapid, deși comunicatul oficial al clubului a spus cu totul altceva. Cristi Balaj a spus că ancheta nu este închisă și că se așteaptă concluziile de la laboratoare.

„Când un sportiv se folosește de o cale legală nu este o problemă. El este invitat să spună ce și cum și-a administrat. Dacă este pe cale nazală este legal. În funcție de concentrație, laboratorul confirmă sau infirmă dacă substanța putea ajunge în corp pe această cale. Și află asta în funcție de concentrația din urină.

Dacă laboratorul spune că această substanță nu putea să ajungă pe această cale, înseamnă că jucătorul nu spune adevărul și va fi notificat. Când vorbim de astfel de situații, o suspendarea se dă dacă avem o decizie definitivă. Dacă substanța nu a ajuns în corp pe cale nazală… este circumstanță agravantă. Cazul nu este închis! Dacă jucătorul spune adevărul nu este o problemă. Nu există posibilitatea ca un nevinovat să fie sancționat”, a declarat Cristi Balaj la Digi Sport.

Foto: Gazeta Sporturilor

CITEȘTE ȘI:

REȚELE SOCIALE

3,508FaniÎmi place
22,021CititoriConectați-vă
355AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI