Pokerul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de noroc din toate timpurile și nu trebuie să fii un fan al cazinourilor pentru a ști că pokerul necesită și anumite abilități, nu doar noroc. S-ar putea ca atunci când joci pentru prima dată să câștigi câteva mâini, să pleci acasă chiar cu profit, dar este important să reții că nu va fi mereu așa dacă nu reușești să înveți strategii, reguli de joc și “trucuri”.
Din fericire, regulamentul de bază al pokerului îl poți prinde foarte ușor. Sunt șanse mari să poți juca mai bine decât mulți alți jucători începători după ce citești câteva recomandări și urmărești câteva tutoriale video. Dacă intri mai profund în acest subiect și citești cărți despre jocul de poker atunci poți considera că te ridici spre nivelul jucătorilor buni.
Dar pentru a fi un jucător foarte bun, trebuie să exersezi zilnic și pentru aceasta ai nevoie de multă determinare și disciplină. La început când nu ești sigur pe tine, este recomandat să joci variantele gratuite pe care le găsești atât pe site-urile cât și pe aplicațiile cazinourilor online. Iar atunci când vrei să te deconectezi, poți profita de bonusurile care îți oferă rotiri fără depunere și să încerci astfel unele dintre cele mai distractive sloturi.
Dacă acum faci primii pași în învățarea pokerului, acest articol îți va fi de un real folos. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi înainte să joci poker într-un cazinou.
Memorează mâinile de poker și valoarea lor
Cea mai frecvent jucată variantă de poker este Texas Hold’em, dar indiferent de forma de joc pe care o alegi, cel mai important este să cunoști cărțile, să știi cum se formează fiecare mână și să înțelegi clasamentul mâinilor. Nu ai altă metodă de a le învăța decât memorându-le.
Un pachet de cărți de poker conține 52 de cărți, care sunt de patru tipuri, în funcție de simbolul marcat pe ele: caro, treflă, pică (inima neagră) și cupă (inima roșie).
Cărțile au 13 ranguri, după cum urmează: As, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Valet, Damă, Popă. Asul este cartea cu cea mai mare valoare și poate fi numărat atât ca 1 cât și ca și capătul superior al unei chinte. O pereche de ași valorează mai mult decât o pereche de popi, de exemplu.
Mâinile de poker
Aproape de fiecare dată, 5 cărți formează o mână de poker. Simbolurile și rangul cărților determină valoarea mâinilor la jocul de poker.
Iată care sunt mâinile de cărți, pornind de la cea mai bună și terminând cu cea mai slabă:
Straight Flush (Chintă de Culoare) – este formată din 5 cărți de rang (valoare) consecutiv, toate de aceeași culoare. Atunci când chinta de culoare conține o carte de As se numește Royal Flush (Chintă Regală) și aceasta este cea mai bună chintă posibilă.
4 of a Kind (4 de un fel) – este o mână în care ai 4 cărți de același rang și o a cincea carte de alt rang.
Full House – este o mână formată din 3 cărți de același rang și 2 cărți de alt rang. Poți considera că Full House este similar cu a avea o mână 3 of a Kind (3 de un fel) și o pereche în aceeași mână.
Flush (Culoare) – atunci când ai 5 cărți de aceeași culoare, indiferent dacă au valoare consecutivă sau nu, înseamnă că ai o mână Flush.
Straight (Chintă) – se formează când ai 5 cărți de rang consecutiv, cum ar fi 45678, indiferent de culoarea acestora.
3 of a Kind (3 de un fel) – este o mână în care ai 3 cărți de un rang și alte 2 cărți de 2 ranguri diferite.
2 Pairs (2 perechi) – după cum sugerează numele, trebuie să ai 2 cărți de un rang, 2 cărți de alt rang și o altă carte de alt rang pentru a forma o mână de 2 perechi.
Pair (Pereche) – este o mână în care ai 2 cărți de aceeași valoare și alte 3 cărți, toate de ranguri diferite.
Nimic – nu ai nici una din mâinile de mai sus, iar cea mai mare carte din mâna ta determină puterea ta din joc.
Generalități despre cum se desfășoară jocul de poker
În afara regulamentului și a mâinilor, există alte câteva aspecte referitoare la poker pe care este bine să le știi.
De exemplu, când faci o majorare a pariului trebuie să anunți. Este bine să știi că acțiunea de pariere are loc în sensul acelor de ceasornic în jurul mesei. Întotdeauna acțiunea ta în joc are loc înaintea jucătorului din stânga și după jucătorul din dreapta, cu excepția cazului în care ești prima persoană care pariază.
O regulă de etichetă presupune să decizi rapid ce vei face. Nu trebuie să stai mult pe gânduri pentru că este nepoliticos să ții jucătorii în așteptare.
De asemenea, ar trebui să-ți lași cărțile pe masă. Le poți ridica pentru a le privi, dar nu le muți dintr-o parte în alta pe masă. Cazinoul vrea să evite chiar și aparența unei posibile înșelăciuni.
Este politicos să îi dai dealerului bacșiș după ce ai câștigat o mână valoroasă.
Începe prin a învăța cum să joci Texas Hold’em
Ca jucător începător, cea mai bună variantă de poker cu care poți începe este Texas Hold’em deoarece este cel mai des întâlnit și este o variantă de poker cu multă acțiune.
Scopul jocului este să câștigi potul, fie făcându-i pe toți ceilalți jucători să renunțe, fie făcând cea mai bună mână de 5 cărți la showdown. În Texas Holdem, primești doar 2 cărți pentru tine. Celelalte 5 cărți din joc sunt cărți comunitare în centrul mesei; și ceilalți jucători folosesc acele 5 cărți pentru a-și forma mâinile.
După ce se fac pariurile „blinds” înainte de împărțirea cărților, toată lumea primește 2 cărți pentru a începe, apoi urmează o rundă de pariuri. Apoi dealerul distribuie 3 cărți la mijlocul mesei („flopul”). Aceasta este urmată de o altă rundă de pariuri, după care se distribuie o altă carte („turul”). Ultima carte este „river”. Este urmată de încă o rundă de pariere.
Concluzie
După cum vezi, nu este complicat să înveți elementele de bază ale jocului de poker. Cât de bun vei deveni depinde doar de timpul pe care îl aloci tu învățării. Nu uita sa joci responsabil!