Sebastian Chitosca este unul dintre jucatorii romani care din pacate a fost nevoit din mai multe motive sa se retraga din fotbal, la varsta de 27 de ani, lasand in spate o cariera de jucator profesionist de mai bine de 10 ani. Nascut pe 2 Octombrie 1992 la Piatra-Neamt, Sebi a facut primii pasi in fotbal la echipa locala, Ceahlaul Piatra-Neamt. In toti anii care au urmat, a jucat numai in Romania, la nivelul primelor doua ligi, trecand pe la CSM Roman, Steaua Bucuresti, FC Voluntari, FC Brasov, FC Botosani si Universitatea Cluj, adunand peste 100 de meciuri jucate in toate competitiile din Romania. A fost si o prezenta constanta pe la toate loturile de juniori, bifand chiar si un turneu final cu selectionata U19, acolo unde a jucat doua meciuri, contra Greciei si Irlandei. In 2019 a decis insa sa puna punct carierei de fotbalist profesionist din diferite motive, pe care le puteti gasi in detaliu pe canalul sau de Youtube, deoarece de aproximativ o luna a inceput o noua cariera daca putem sa-i spunem asa, prinzand foarte bine pentru public. Avand in vedere initiativa pe care am inceput-o pe Instagram acum cateva zile, ne-am gandit sa il invitam pe Sebastian Chitosca alaturi de noi intr-o discutie live, in care sa aflam direct de la el de ce a ales sa se retraga atat de repede si cum a fost trecerea aceasta de pe teren in social media, am aflat opinia lui despre Romania si despre fotbalul din tara, el fiind stabilit acum in Germania, dar de asemenea ne-a spus si ce planuri de viitor are privind continutul canalului sau de Youtube, dupa ce toata nebunia cu pandemia se va termina, iar fotbalul va reveni la normal.
Salutare, ce faci??
Salut, uite bine pe acasa. Voi ce faceti??
Si noi bine, tot pe acasa, incercam sa muncim si sa fim cat mai productivi posibil, in perioada asta nu prea avem de ales. Cum esti cu toata pandemia asta?
Cum sa fie, aici in Germania lucrurile sunt mai bine puse la punct. Lumea merge pe strada normal, magazinele de alimente si de mancare sunt deschise. Lumea, intr-un mod sau altul, este mai civilizata si au grija mai mult de ei si se protejeaza, stau mai mult pe acasa si ies doar daca au nevoie de ceva. La fel fac si eu.
Banuiesc ca acolo lumea a inteles gravitatea situatiei, asa e?
S-a inteles de la inceput. La noi in Romania am vazut ca oamenii acum 2 saptamani faceau gratare si ieseau prin parcuri cum a dat putin soarele. Drept urmare acum sunt probleme mari din cauza asta, dar poate peste 100 de ani ne revenim si noi, sa avem si noi o mentalitate mai de oameni normali.
Bun, cum spuneam la inceput, vrem astazi sa avem o discutie mai interesanta legata de cariera ta si de ce ai ales sa continui pe drumul acesta pe care il ai acum. In primul rand, cum a fost trecerea asta pentru tine, de acolo din teren, din iarba practic, sa ajungi sa fii poate toata ziua in fata calculatorului?
Nu asta era o problema pentru ca, iti dai seama, ma jucam pe calculator si in timp ce jucam fotbal. Ideea e ca a fost foarte greu sa renunt la o cariera de fotbal de 21 de ani de cand m-am apucat si practic la nivel de profesionisti de peste 10 ani. Am ajuns intr-un punct in care in tara lucrurile chiar nu mai mergeau si nu mai functionau asa cum trebuie, echipele au inceput sa se bazeze pe jucatori foarte tineri pentru ca erau obligate sa faca asta, si vazand chestia asta am zis ca decat sa ma chinui si sa merit sa joc sau sa nu joc din cauza unei reguli, plus ce s-a intamplat cu fratele meu, m-a determinat sa renunt si sa ma mut din tara, sa fiu alaturi de familia mea aici in Germania.
Cum ai luat tu decizia asta? Ai fost indrumat de cineva sau a fost doar decizia ta?
A fost decizia mea si a sotiei pentru ca, desi mai aveam ceva tratative cu echipe de Liga a 2-a, ceva din Liga 1 dar nu era sigur si financiar nu era destul de ok pentru mine, am zis ca decat sa ma chinui si sa-mi lungesc asa cariera de la un an la altul, sa ma tot mut din orase de la o echipa la alta, mai bine mergem, ne facem un viitor in alta tara. Mai bine asa pentru ca, chiar daca semnan cu o echipa, avand in vedere ceea ce s-a intamplat cu fratele meu, trebuia sa renunt la contract si sa fiu alaturi de el si asta m-a determinat mai mult sa renunt. Bineinteles ca aveam de gand si eu sa renunt la fotbal pentru ca lucrurile nu mai mergeau pe un drum normal asa sa zic. Mergea din rau in mai rau, cu toate ca avusem o perioada de un an si jumatate in care jucasem meci de meci la Botosani, ma asteptam sa fie mai bine dupa aceea dar se pare ca nu a fost asa.
Si cand ai ajuns in Germania n-ai mai avut niciun gand sa continui acolo, chiar si la un nivel mai scazut in Liga a 2-a, Liga a 3-a?
Am avut in gand sa continui, dar pentru ca nu aveam timp decat sa merg pe la spitale zilnic, nu mi-a stat gandul la fotbal, fiindca situatia fratelui meu era intre viata si moarte si in momentele alea tu nu te mai gandesti la fotbal. Sanatatea e cea mai importanta si familia, fotbalul e doar un hobby, o pasiune, pe care am avut-o zeci de ani, dar in momentele alea fotbalul pentru mine nu mai exista, adica nu mai era niciun gand pentru mine. De asta de 6-7-8 luni, desi puteam sa-mi caut ceva, nu mi-am mai cautat nimic pentru ca nu mi-a stat gandul la chestia asta. Probabil ca pe la Liga a 3-a sau a 4-a imi gaseam, dar nu asta e telul meu, sa mai joc fotbal doar asa cativa ani ca sa mai castig un ban.
Nu te gandesti ca pe viitor sa faci scoala de antrenori si sa revii, dar pe banca tehnica? De exemplu, in Germania, antrenorul celor de la Leipzig, Julian Nagelsmann, are doar 33 de ani.
E foarte greu sa devii antrenor in Romania, trebuie sa faci vreo 8 ani de zile scoala si cursuri. E foarte greu, si in 8 ani de zile daca tu nu faci nimic productiv in Romania ajungi „la sapa de lemn”, pentru ca la noi in tara e greu financiar. Sa ma angajez ca ce? Daca vorbim de antrenor la copii, e o suma foarte mica, si nu pot sa-mi intretin familia cu banii respectivi. Incertitudinea si sistemul care este in Romania m-a facut sa renunt la ideea de a mai sta in tara. Imi place foarte mult aici in Germania!
Am vazut si sistemul medical acum in vremurile astea grele ca este de 100 de ori mai bun ca si aici.
Orice e mai bine aici decat in tara. Mie imi place aici ca lumea e civilizata, e corecta, daca tu iti vezi de treaba ta nu are nimeni treaba cu tine, asta e cel mai important. Salariile la un serviciu minim pe economie sunt cam cat ia un fotbalist de Liga a 2-a, dar smecher asa.
Toata lumea cred ca stie ca ai jucat la Steaua, la FC Botosani, la Universitatea Cluj, la Ceahlaul, o serie de echipe importante din Romania. Care ar fi cea mai frumoasa amintire pe care o poti impartasi cu noi din anii astia, pentru ca ai aproape 200 de meciuri in Liga 1?
Am 100 si ceva de meciuri in Liga 1, n-am ajuns la 200 pentru ca in perioada in care am fost la Steaua cariera mea s-a stopat. Avand acolo un lot foarte puternic la Steaua, mi-a fost foarte greu sa joc. Aveam pe post jucatori precum Chipciu, Adi Popa, Hamroun, De Amorim… Era imposibil sa joci la ora aia la Steaua, inca aveau un lot destul de bun. Acolo am pierdut un an si jumatate din cariera, dar cele mai frumoase amintiri ale mele din fotbal sunt la Echipa Nationala la U19 la Campionatul European, cand am jucat turneul final. Cand am semnat cu Steaua am fost bucuros, dar dupa lucrurile nu au mai fost asa.
A scris cineva aici pe live ca spre exemplu Culio a jucat la CFR Cluj pana la 36 de ani, ce parere ai?
Ideea e in felul urmator: sunt anumiti jucatori care pot sa joace si pana la 40 de ani, dar depinde de pozitia lor in teren. Toate echipele din Liga 1, cand o sa bage un junior in teren, nu o sa il bage mijlocas central sau fundas central, stanga, dreapta sau in poarta. In cele mai multe randuri, echipele isi cauta jucatori tineri, U21 care sa indeplineasca criteriul de varsta, dar in benzi, in atac, spre exemplu pozitia mea, aripa stanga sau aripa dreapta, pentru ca daca se pierde mingea la 80 de metri de poarta nu e un pericol. Dar daca bagi un copil in teren, U21, intr-un ax central, daca ti-a pierdut mingea se face contraatac si e faza periculoasa de gol. Daca il bagi in aparare nu mai spun, in 2 secunde pot sa iei gol. Multi nu inteleg asta, nu doar eu sunt in situatia asta. Eu puteam sa mai raman in fotbal, sa stau rezerva multi ani de acum incolo si sa mai intru cate 15-20 de minute. Asta insemna sa stau pentru bani in fotbal si doar sa iau banii aia si fotbalul sa nu mai fi existat pentru mine. Mai jucam asa ca jucatorii de box, 15 minute o data la 4-5 etape. Nu mi-a placut sa fac chestia asta pentru ca, daca faceam chestia asta, puteam sa o fac la Steaua, sa raman inca 5 ani acolo si sa-mi iau toti banii din contract, unde aveam de la an la an salariu foarte mare. Dar niciodata nu am jucat fotbal doar pentru bani. Intr-adevar, m-au ajutat banii fiindca din asta traiam, dar daca eu urmaream doar banii in fotbal nu mai plecam de la Steaua si stateam acolo 5 ani. Si dupa crede-ma ca ma lasam si aveam bani sa mai traiesc o viata. Dar nu asta a fost planul meu.
Cineva l-a dat acum exemplu pe Cristi Manea, care a jucat timp de 2 ani constant pentru CFR Cluj, cand era eligibil pentru regula jucatorului U21.
In afara de Cristi Manea, care e un jucator extraordinar U21, mai zi-mi altii. Sunt niste exemple ca si cum as spune de Messi ca a reusit sa castige 6 baloane de aur. E doar Messi care a reusit asta, asa e si cu Manea. E doar Manea care face chestia asta si o face cu brio, dar in rest, trebuie sa ne uitam la majoritatea echipelor, nu sa luam doar un exemplu si pe ala sa-l dam. Intr-adevar daca eram foarte bun jucator la modul sa am o calitate extraordinara si eu sa castig meciurile, se gasea loc in echipa, nu a spus nimeni ca nu. Dar pentru jucatori care isi faceau treaba pe teren, dar trebuiau sacrificati la un moment dat, ca dovada fiind Paun. De ce sa nu joace un jucator ca Paun si sa joace un junior? Sau de ce sa joace un junior care poate are valoare, dar in momentul de fata el nu poate sa faca fata in Liga 1? El poate sa creasca, poate sa devina fotbalist bun, dar asta ar insemna sa il tina pe Paun pe banca. De ce sa stea un jucator ca Paun pe banca in fata unui junior, doar pentru ca antrenorul e impus sa-l bage? Noi trebuie sa vedem chestiile astea. Nu sunt doar eu in situatia data, sunt foarte multi jucatori care au disparut din fotbal, de exemplu Serediuc, Roman, in general generatia ’92. Sunt jucatori foarte buni care au disparut din fotbal, care jucau acum 8 ani in Liga 1 meci de meci si titulari. Acum nu mai pot sa mai joace? Nu, pot sa mai joace cu brio, dar nu mai au loc. Au fost sacrificati si usor, usor au disparut. Nu e vorba ca s-a schimbat ceva la ei, asa incet am disparut si eu. Cat a fost doar cu un singur junior am jucat la Botosani 33 de meciuri, dar cand a venit al doilea junior mi s-a spus ca „De la anul e greu sa mai prinzi echipa pentru ca trebuie sa crestem juniori. Accepti sa fii rezerva?” Am zis ca nu pot si am plecat ca nu stau sa iau doar banii. In fine, sunt foarte multe de spus si unii nu stiu cu adevarat ceea ce se intampla.
Ca tot ai pomenit mai devreme de Adrian Paun, cred ca toata lumea stie practic acea schimbare a lui Razvan Fica, care a fost un protest putem spune. Nici antrenorii cred ca in mare majoritate nu sunt de acord cu regula asta.
Multa lume nu e de acord cu chestia asta, dar nu au ce sa faca. Nu stiu cati ani are baiatul care a scris aici pe live, dar daca el se uita la fotbal acum 10 ani si vedea nivelul Ligii 1, cred ca era de cel putin 3 ori mai bun ca acum. Fiind multi copii si mult tineret acum, nivelul a scazut. Jucatorii de valoare nu mai vin pe bani putini. Eu puteam sa mai joc fotbal la nivel de Liga a 2-a, chiar si la nivel de Liga 1, dar la echipe fara pretenii, la echipe la care doar pierdeam timpul pe acolo. Daca ai o varsta si nu se mai pune pret pe tine, daca nu mai faci bani pe romaneste in fotbal, tu poti sa fii bun, ca nu mai este interes asupra ta. Lumea te uita si te da la o parte pentru cei care vin din urma, pentru ca ei sunt prioritatea. Sunt jucatori foarte buni U21 care cu ajutorul acestei reguli au devenit fotbalisti, dar sunt si jucatori care merita sa joace fara regula asta, cum ar fi Manea, Coman, Dennis Man, Valentin Mihaila si altii. Sunt jucatori U21 care merita sa joace la momentul actual la nivelul Ligii 1 fara sa fie bagati de o regula. Dar sunt unii cu care nu poti, n-ai ce sa le faci.
Pomeneai mai devreme de nationala, de cea mai frumoasa amintire a ta. Cum a fost debutul? Cum a fost primul tau contact cu colegii si cu staff-ul tehnic al Federatiei?
Prima convocare am primit-o la 16 ani, la lotul U16 intr-un turneu in Portugalia. Iti dai seama, a fost extraordinar de frumos. Mi-a placut enorm sa ajung la Mogosoaia, sa fii in angrenajul Echipei Nationale, sa vezi nationala de tineret, atunci era o nationala foarte buna si foarte puternica, o nationala a Romaniei care ii avea pe Mutu, Chivu, Sapunaru, Radoi in lot la vremea aceea, adica jucatori foarte consacrati. A fost frumos, mi-a placut la Echipa Nationala, dar cea mai frumoasa amintire a fost la turneul final, cand am intalnit Spania, Grecia, Irlanda De Nord, Serbia. Cand ii vezi pe Morata, Deulofeu, Sarabia, e placut sa joci fotbal asa la nivelul asta. Acolo chiar nu se mai pune problema de bani pentru ca ai o placere.
Mi-ai enumerat mai devreme cativa jucatori care au ajuns la un nivel ridicat in campionatele din Europa. Ai avut ocazia sa schimbi tricoul cu ei?
Nu, n-am schimbat. Sa stii ca nu am fost un jucator care sa isi doreasca sa schimbe tricouri la inceputul carierei. Eram asa mai retras, nu imi placea sa ma bag in seama. Dar cand am inceput sa joc in Liga 1, am obtinut foarte multe tricouri, dar totodata le-am si daruit oamenilor, prietenilor, amicilor, pasionatilor de fotbal, pentru ca eu mi-am pastrat doar tricourile mele, mai am un tricou foarte important de la Neymar, obtinut prin Ongenda care a jucat la PSG. In rest, mai am asa cateva, am schimbat cu Fortounis de la Olympiacos, cu Shaparenko de la Dynamo Kyiv, sunt cativa jucatori. Au mai fost jucatori importanti cu care puteam sa fac schimb, precum Totti de la AS Roma, am jucat cu el in amicale, dar in momentul ala nu imi statea gandul la chestia asta.
Am vazut pe profilul tau de Instagram si o poza cu Samuel Eto’o. Ne poti povesti cum a fost experienta ta cu el?
Am stat undeva in jur de 10-14 zile in acelasi hotel, eu eram in cantonament cu Steaua, iar el era antrenor-jucator la Antalyaspor. Ei stateau in cantonament in acelasi hotel cu noi, mancam la masa in aceeasi incapere, numai ca la mese difertie. Cand l-am vazut prima oara, pur si simplu parca a fost asa un feeling. Eu ma uitam la el, in momentul acela a ridicat capul, dar nu am apucat sa schitez nimic, mi-a facut doar semn sa stau. Stia ca vreau sa fac poza cu el, mi-a zambit si mi-a facut semn sa stau. L-am asteptat, am facut poza cu el, a vazut ca sunt fotbalist in Romania, m-a intrebat cum e in Liga 1 la fotbal, cum e la echipa asta. Eu l-am intrebat cum e sa fii Samuel Eto’o, a zis ca e extraordinar, e fantastic sa joci fotbal pentru Barcelona. A fost un om foarte deschis si foarte simpatic sa zic asa. Dupa in fiecare dimineata cand ne intersectam pe la masa ne salutam, ne mai spuneam „pofta buna”, el imi zicea „my friend”, radeam, zambeam. Sunt oameni normali ca si noi, numai ca ei sunt niste exemple. A fost asa frumos, am o amintire frumoasa cu el. La un moment dat era o banalitate sa trec pe langa Eto’o dupa cateva zile, dar la inceput a fost un sentiment placut.
Pe cine ai avut tu ca exemplu in fotbal? Dupa cine te-ai ghidat sa zic asa? Ai avut in Romania, ai avut din afara?
Nu, niciodata nu m-am ghidat dupa nimeni, pentru ca a te ghida dupa cineva doar de la televizor, poate sa fie gresit. Ca sa iei un exemplu in totalitate, sa te ghidezi dupa cineva, trebuie sa-l stii in viata personala, sa-l vezi, sa-l simti, sa vezi exact tot ce face. Am incercat tot timpul sa fiu eu, sa fac ceea ce gandesc, sa fac ceea ce imi place. Ca fotbalist mi-a placut Ronaldo Nazario, dar nu m-am asemanat niciodata cu el, sau sa zic ca el e stilul meu. Dar da, a fi o legenda si sa faci un fotbal de performanta la nivelul la care a fost Eto’o, Ronaldinho, Ronaldo Nazario, Messi, Cristiano, ei trebuie sa fie un exemplu pentru cei din jur, pentru ca ei sunt cineva si zeci de milioane de oameni ii pot copia, si la tunsoare, si la imbracaminte, trebuie sa aiba grija la orice. Noi in Romania n-am ajuns inca la nivelul asta in care mai mult de 100-200 de copii sa se inspire dupa un fotbalist de Liga 1, mi-e greu sa cred.
Stiu ca la Ceahlaul parca, ai avut un antrenor brazilian, care a fost campion mondial. A fost cel mai important antrenor din cariera ta?
Cel mai important ca nume a fost intr-adevar el, Zé Maria, fundasul dreapta al Braziliei, care a castigat Cupa Mondiala. A fost o onoare sa fiu antrenat de un campion mondial, a fost o perioada frumoasa, numai ca in perioada aia la Ceahlaul nu mai erau bani si lucrurile erau scapate de sub control. Faceam antrenamente foarte frumoase cu mingea, ne-a povestit de cariera lui, amintiri cu Ronaldinho, cu Zé Roberto, fotbalisti mari din istorie. El e cel mai titrat antrenor asa, dar ca valoare in fotbal nu a fost el cel mai important, vorbesc de rezultate ca antrenor nu ca jucator.
Dintre fostii tai colegi, cine te-a ajutat cel mai mult sa te integrezi si cu multe sfaturi?
La Steaua sa stii ca am fost foarte bine primit de jucatori, cu majoritatea ma stiam din meciuri, stiau ca joc in Liga 1 de ceva timp, ne stiam vizual. La meciuri si Tamas, Bourceanu, Pintilii m-au respectat si m-au ajutat sa ma integrez. Dar cu o relatie speciala buna si de prietene si in momentul de fata, am ramas cu Bourceanu, vorbesc oricand la orice ora, ne ajutam, el mai mult pe mine daca am nevoie de ceva si eu pe el daca are nevoie de ceva insa nu cred ca o sa aibe nevoie niciodata de nimic. Sunt baieti extraordinari, cum sunt Pintilii, Nita, Tamas, baieti foarte misto cu caractere frumoase.
Povesteste-ne cum ai inceput cariera asta pe Youtube, ai crescut intr-o perioada relativ scurta in numarul de abonati.
Am inceput acum o luna, facusem un accident aici in Germania si a trebuit sa trimit masina in Bucuresti la un prieten sa mi-o repare. Am trimis masina pe platforma insa automat trebuia sa merg si eu in tara sa o iau. Cand am ajuns in Romania m-am intalnit cu un prieten de-al meu care face si el Youtube, XBraker si mi-a zis: „Daca tot ai timp acum si te joci toata ziua, apuca-te de Youtube” si am zis “DA, mi-ar placea”. Apoi a zis “Hai la mine acasa sa faci primul tau live” si am facut primul meu live asa fara niciun plan, am vazut ca sunt placut si tot in perioada aia vorbisem cu presa si le-am spus ca m-am lasat de fotbal, toti stiau pana atunci ca am luat doar o pauza.
Si in momentul asta pe Transfermarkt arata ca ai o pauza in cariera.
Da, dar eu defapt m-am lasat de mult timp, dupa perioada cu U Cluj am plecat din tara. Pentru cei care vor sa vada de ce m-am lasat de fotbal pot urmari vlogul pe canalul de Youtube care are o ora si explic in detaliu.
Unul dintre urmaritori intreaba cu ce te ocupi in acest moment in Germania pe langa Youtube.
Aici m-am inscris la scoala sa invat limba. Am lucrat 2 luni ca vopsitor auto insa dupa 2 luni am decis sa intrerup serviciul pentru a invata limba, trebuie sa mergi minim 5 ore zilnic la cursuri si nu trebuie sa lipsesti. Mergand zilnic la scoala nu mai puteam sa merg la serviciu insa momentan s-a interrupt cu aceasta pandemie de coronavirus. Momentan fac Youtube si astept sa merg la scoala sa invat limba.
Un alt urmaritor te intreaba daca l-ai cunoscut pe domnul Gigi Becali si ce caracter are din punctul tau de vedere. Stii bine ca parerile sunt impartite in legatura cu dansul.
L-am cunoscut, de 3 ori ne-am intalnit si o data am mers cu toata echipa la biserica impreuna cu dansul. Gigi Becali e un om foarte bun, total opusul a ceea ce vedeti voi la televizor. El nu e asa cum crede lumea cand vine vorba de fotbal, astea sunt chestii de mass-media pe care lui ii place sa le faca, el se joaca practic. E un om foarte bun.
Legat de planurile de viitor, banuiesc ca o sa continui cu Youtube-ul, te gandesti sa mergi la meciuri sau clipuri cu jucatori dupa ce se reia campionatul, mai ales din Germania?
Da, 100% cand o sa se reia fotbalul voi face vloguri de pe stadione de la meciuri. In zona in care stau eu am 4 echipe de Bundesliga, Dusseldorf la 10 minute de mine, Koln si Monchengladbach la 20 de minute si Dortmund la 40 de minute. Am toate sansele si chiar toata placerea sa merg sa fac vloguri de la meciurile echipelor si evident am si foarte multe proiecte in tara sa filmez cu foarte multi jucatori diferite provocari pe teren pentru canalul meu. Activand in domeniu atatia ani, ma stiu cu foarte multi jucatori si am legatura directa cu ei si clar pot filma cu ei fara probleme asa cum am filmat si cu Alibec si Tamas.
Un alt urmaritor te intreaba la ce varsta ar trebui sa debuteze un junior in Liga 1 indiferent de postul pe care evolueaza.
Nu are relevanta, insa acum cu regula U21 debuteaza toti la 17-18-19 ani, nu mai e ca acum 11-12 ani cand am debutat eu si era doar un copil pe la echipe si restul “umbre de copii”. Acum ai sanse sa debutezi dar multi trebuie sa inteleaga ca daca debuteaza nu inseamna ca sunt si fotbalisti, trebuie sa joci o perioada ca sa devii fotbalist.
Altcineva intreaba cum treci peste o accidentare ca jucator profesionist in Liga 1?
Am avut o accidentare destul de grava cand eram la Steaua, la 2 zile dupa debut am facut o ruptura de femur. Tu fiind jucator profesionist, clubul trebuie sa te sustina si sa te ajute foarte mult sa treci peste, iar tu daca esti un jucator important pentru echipa ei iti vor intinde mana si te ajuta sa revii la ceea ce ai fost. Nu e usor sa nu joci o perioada de timp si nu mai esti acelasi jucator dupa ce stai o perioada de timp pe bara, ai nevoie de sustinere, de incredere pentru ca randamentul tau sa revina la asteptarile pe care conducerea si antrenorul le aveau. Depinde mult si de clubul la care activezi, nu doar de tine ca jucator.
Mai urmaresti fotbalul romanesc, ai o favorita?
Nu ma mai uit la fotbal de mult timp, chiar de cand jucam pentru ca nu mi-a mai placut. Sa te uiti la un meci de Liga 1 cu 200 de suporteri in tribuna sau sa il joci e jenant, crede-ma. Fotbalul fara spectatori e zero. Dau un exemplu, a fost PSG cu Dortmund fara spectatori acum pe timp de coronavirus la nivel de Champions League si puteau sa fie toate legendele posibile pe teren, nu avea niciun farmec fara suporteri. Tu daca te duci la teatru poti sa fii cel mai mare actor, daca nu ai oameni pe scaune, e degeaba, asa e si la fotbal.
Ce parere ai de perfoamentele din 2019 si 2020, semifinala Campionatului European U21 si CFR Cluj care a reusit sa iasa din grupe cu record de puncte in Europa League. Crezi ca e un mic semn de revenire sa avem iar performantele de acum cativa ani?
Nu, ceea ce a facut CFR a fost o treaba extraordinara si chiar meritau sa se califice, dar ei nu se bazeaza pe jucatori U21 foarte mult, pe ei nu ii intereseaza, pe Steaua ii intereseaza pentru ca ei sunt un brand, au un nume, “il ia cu 3 lei si il da cu 6 lei” e ca si cum “iau o ciocolata de la Africana si o invelesc in Poiana si o pun la pret mai mare, dar gustul nu e acelasi”. De asta Steaua nu o sa mai aibe rezultate asa mari si nici nu le-a mai avut in ultimii ani. Ei dau bani la jucatori, salarii foarte mari si spre surprinderea unora chiar mai mari decat acum 4-5 ani cand aveau rezultatele alea bune in Europa, dar nu mai sunt jucatorii aia cu valoare pentru ca sunt multi tineri. Asta nu inseamna ca nu sunt buni, insa atunci cand esti tanar esti lipsit de experienta, clachezi, psihic nu esti puternic si valoarea ti se diminueaza putin. Un jucator matur gestioneaza altfel un meci puternic si important, iar cel tanar nu, tocmai de asta nu cred ca in urmatorii 2-3 ani Steaua nu o sa mai ajunga la acel nivel la care a fost. Cred ca nici nu mai urmareste asta si urmareste doar sa faca transferuri si sa vanda. Jucatorii tineri se vand acum pentru ca au varsta, Joao Felix a costat 120 de milioane de euro. Cum a zis si Ronaldo, acum orice jucator care are 18 ani face 120 de milioane, nu conteaza performantele, conteaza mult varsta, sa fii tanar si sa ia bani pe tine. Referitor la U21 s-a vazut munca lui Gheorghe Hagi, pentru ca majoritatea jucatorilor au trecut pe la el si in Romania inseamna foarte mult ceea ce face el, creste foarte mult tineretul si ii invata fotbal, jucatorii de acolo mananca fotbal pe paine. Parerea mea este ca daca mai jucam de 10 ori cu Anglia, nu stiu daca ii mai batem o data, asa a fost sa fie atunci in vara, apogeul. Pacat ca nu s-au transferat mai multi jucatori, si asta spune ceva, semifinala campionatului european U21 si nu a fost un transfer de renume.
Ca tot ai pomenit de domnul Gheorghe Hagi, sa facem un joc de imaginatie: In ultimii ani a revitalizat cariera multor jucatori, daca ai primi o oferta si ai putea reveni, ai accepta sa lucrezi cu dansul la Viitorul?
Da, chiar mi-ar fi placut sa joc si sa cresc la Viitorul, pentru ca stiu ce se intampla acolo. Dar in momentul de fata daca as primi o propunere ar fi greu sa ma intorc in tara pentru ca deja sunt mutat aici in Germania.
Ai vreun regret din toata cariera ta de fotbalist profesionist?
Normal ca am regrete, nu am prins transfer in afara cu toate ca am avut oferte insa nu am fost lasat sa plec, dar sa fiu suparat sau sa regret chestia asta din cauza mea nu pot. La un moment dat eu am facut ceea ce tinea de mine, sa joc bine, sa prind transfer bun la 18-19 ani, nu s-au concretizat lucrurile si am ramas in Liga 1. Cel mai mare regret al meu este ca nu am lucrat mai mult extra ca si fotbalist. Am tratat fotbalul serios si mi-am respectat mereu antrenamentul, dar niciodata nu am lucrat in plus. Cand am fost mic, daca faceam chestia asta nu te lasa antrenorul si te trimitea la vestiare si iti intra in automatism si daca nu te nasti asa e greu sa te prefaci ca esti un jucator care face asta. In rest nu am regrete, am fost singur in fotbal, nu am avut-o pe mama, nici pe tata sa vorbeasca. Am meritat sa joc si am jucat, nu am meritat, nu am jucat. Simplu ca buna ziua, am fost Chitosca si cam atat.
Ce sfat le-ai putea da tinerilor jucatori care acum sunt opriti din antrenamente acum in aceasta perioada?
Jucatorii tineri trebuie sa inteleaga un singur lucru, in fotbal este o vorba mare si va ramane mereu, MUNCA BATE TALENTUL. Poti sa fii cel mai talentat jucator, dar daca tu nu muncesti si nu tratezi fotbalul cu seriozitate 100%, te va pedepsi mai devreme sau mai tarziu, iti da ceva si iti arata ca e frumos cand se vorbeste de tine, dar si in acelasi timp te loveste cand ti-e lumea mai draga. Tin sa le spun mai ales copiilor ca daca ei cred in ei si le place ceea ce fac si isi doresc foarte mult, nu au decat sa munceasca in continuare, sa se uite doar in gradina lor, sa nu ii intereseze ce fac ceilalti si sa munceasca de 2 ori mai mult, nu cum am facut-o eu doar la antrenament si atat, sa munceasca extra si 100% mai devreme sau mai tarziu o sa ajunga unde le este locul, dar nu in ultimul rand trebuie sa ai si putin gram de noroc, o conjunctura buna ca lucrurile sa mearga pe drumul pe care tu iti doresti sa mearga.
Sebi, iti multumim ca ai acceptat sa vorbim pe live. Speram ca a fost ok si multa bafta cu canalul de Youtube, asteptam proiectele noi cu fotbalistii si de pe stadioanele din Bundesliga. Multa sanatate, sa ne auzim cu bine!
V-am acceptat propunerea pentru ca v-am urmarit activitatea pe Instagram, am facut un research la Instagram si am vazut profesionalism, lucru curat, lucru frumos, o munca frumoasa. Au fost multi care au vrut sa facem interviuri, insa voi ati fost primii carora le-am acceptat. Nu sunt un tip nesimtit, nu am acceptat prounerea voastra din interes, pur si simplu am avut timp sa dau un research sa vad ceea ce faceti si am vazut ca va dedicati, mi-a placut si tineti-o tot asa si cu siguranta intr-o zi munca va fi rasplatita. Si nu in ultimul rand faceti un lucru bun pentru neinformati, pentru ca sunt unii care dau un click si vad o informatie despre un jucator despre care poate nu au auzit niciodata, cum ati facut pana acum si cu alti jucatori, sa vorbiti cu ei si sa aflati informatiile direct de la ei. Eu sper sa aduc pe canalul meu ceva ce nu poate oricine sa aduca in Romania si clar utilizatorii Youtube sa vada un content frumos, curat si placut. Pe langa fotbalisti o sa mai vorbesc si cu antrenori sa le dea sfaturi tinerilor, sa auda din gura specialistilor totul despre fotbal, eu am jucat fotbal multi ani insa altfel vorbeste si te indruma un antrenor. Cam atat, multumesc si eu mult, va pup pe toti si doamne ajuta sa ne auzim cu bine. Ceau!