septembrie 18, 2020

Ora Exacta In Fotbal

Cele mai noi stiri din sportul rege !

PETRISOR VOINEA, FOTBALISTUL NASCUT IN ROMANIA, CRESCUT IN ITALIA SI CU CEL MAI INTERESANT PARCURS AL CARIEREI – DISCUTIE DESPRE FOTBALUL DIN ASIA, DESPRE PERIOADA ESUATA DE LA PETROLUL SI EXPERIENTELE DIN FIECARE TARA

Desi are numai 29 de ani, Petrisor Voinea se poate mandri cu una dintre cele mai interesante cariere dintre jucatorii romani. Nascut in Romania, stranierul nostru a facut primii pasi in fotbal in Italia. Petrolul Ploiesti este singura echipa pentru care a jucat in Liga 1, insa experienta a fost una total esuata. Totusi, asta nu l-a facut sa nu evolueze in tari precum Vietnam, Malaezia, Hong Kong, Arabia Saudita sau San Marino. Deoarece ne-a impresionat povestea sa, am decis sa il contactam pentru a vedea ce inseamna pentru un fotbalist sa traiasca fotbalul din atatea tari, mai ales asiatice, am aflat de asemenea ce s-a intamplat in perioada scurta din Romania de la Petrolul si nu in ultimul rand, cum simte pandemia din San Marino, acolo unde a ajuns la inceputul acestui an.

DESPRE PETRISOR VOINEA

Petrisor Voinea este un fotbalist roman, in varsta de 29 de ani si 1,87M inaltime. S-a nascut pe data de 28 Mai 1990 la Ivesti, judetul Galati. Cariera de fotbalist si-a inceput-o insa in Italia, acolo unde a jucat pana in 2013. La nivel de juniori a evoluat pentru Livorno si Sangiustese. Printre echipele de la nivel de seniori pe care si le-a trecut in CV din Peninsula se numara Sangiustese, Recanatese, Sambenedettese, Subasio si Manduria. Dupa, a urmat o perioada de un an in care a ajuns in Vietnam, acolo unde a jucat pentru doua echipe: Ninh Binh FC si SL Nghe An FC. Dupa cele doua formatii vietnameze pe la care a trecut, a ajuns in Hong Kong la HK Pegasus, unde a ramas timp de un sezon.

In 2015 a jucat pentru prima oara in Romania, insa experienta de la Petrolul a fost una esuata, fiind obligat sa isi rezilieze contractul dupa doar aproximativ o luna, in care a apucat sa joace doar cateva minute in Liga 1. Din toamna anului 2015 nu a evoluat pentru niciun club pana in vara anului urmator, cand a semnat cu Wej SC, din Arabia Saudita. Dupa un an in care a stat in Golf, a urmat din nou o pauza de jumatate de an, in care a ramas liber de contract. La inceputul anului 2018 a ajuns in Malaezia, la formatia Polis DRM FA. Dupa o experienta de un an acolo, s-a intors in Vietnam la Khanh Hoa BVN. A evoluat un an si jumatate la clubul vietnamez, iar in iarna acestui an a semnat cu LA Fiorita 1967, din San Marino.

Ce părere ai despre situația actuală cu coronavirusul?

Este o situație grea. Oamenii atinși de acest virus nemilos cad răpuși și nu se mai trezesc niciodată din nefericire, iar asta ne lasă fără cuvinte. Îmi e teama să mai deschid televizorul. In Italia oamenii mor răpuși de acest virus cu sutele zilnic. Oamenii sunt speriați, li se citește groaza și tristețea pe chip. Se privesc speriați și se feresc unul de altul. Nu pot spune mare lucru cu privire la aceasta situație. Pot spune doar ca mă rog Bunului Dumnezeu să o depășim cu bine și sa treacă cât mai repede!

Cum e situatia in San Marino? Ce masuri au luat autoritatile de acolo?

În San Marino lucrurile au început să meargă tot mai prost, numărul victimelor crește alarmant. Autoritățile s-au mutat pe străzi in aceasta perioada. Dau amenzi între 300€ si 4000€ tuturor celor care nu respecta regulile impuse.

Petrisor Voinea a ajuns in aceasta iarna in San Marino la formatia LA Fiorita 1967.
Tu cum faci fata situatiei?

Chiar dacă sunt o persoana foarte activă și imi este greu în aceasta perioada sa stau in casă consider că este foarte important sa facem asta cu toții atât timp cât va fi nevoie. Înainte de meseria de ieri avem astăzi o datorie. Datoria să luptăm unul pentru sănătatea celuilalt! Cu toții trebuie sa înțelegem asta!

Faceti antrenamente la club sau aveti un program pe care trebuie sa il urmati acasa?

În fiecare zi ne dam întâlnire la aceeași ora cu preparatorul fizic și întreaga echipa pe Skype si facem impreuna exercițiile impuse de acesta. Plus programul de seara cu exerciții pe care le facem individual.

Familia ta este cu tine in San Marino sau ei sunt acasa in Romania?

Jumătate din familia mea este aici cu mine. Părinții mei locuiesc in Italia de mai bine de 20 de ani, iar soția și fetița mea sunt în România.

Cum reușește un jucător profesionist să rămână în formă în această perioadă, atunci când nu este recomandat să părăsească casa și toate campionatele sunt suspendate?

În ceea ce privesc activitățile mele sportive încerc atât cât îmi permite sufrageria. Fac sport cel puțin 2 ore dimineața și 2 ore seara. TRX-ul este un ajutor de nădejde in aceasta perioada. Alături, am o dieta echilibrata bazată pe fructe, legume, proteine și lactate care ma vor ajuta sa rămân in forma pe toată perioada aceasta.

De cand s-a transferat in San Marino, Petrisor Voinea a apucat sa evolueze in 4 partide pana la suspendarea campionatului din cauza pandemiei, inscriind un gol.
Te-ai nascut in Romania insa ai inceput fotbalul tocmai in Italia, cum asa?

Părinții mei și-au dorit foarte mult să îmi fac junioratul de fotbal in Italia. La acea vreme Italia era un teren bun de formare in ceea ce privesc bazele fotbalului. Chiar dacă m-am desprins cu greu de România, de prieteni și de tot ce înseamnă acasă, m-am acomodat rapid pentru că iubeam fotbalul. Faptul că puteam ajunge un fotbalist mare intr-o zi ma făcea să muncesc cu greu dar cu drag la fiecare antrenament pe care îl aveam.

Fie ca vorbim despre fotbalul de acum 20 de ani sau de fotbalul din prezent un junior să reușească și să se afirme în fotbalul profesionist are nevoie de o combinație fericită de calități și de conjuncturi care trebuie să se alinieze aproape perfect, să aiba o creștere sănătoasă, sa primeasca o educație cât mai bună, sa aibă niște baze solide din punct de vedere fotbalistic, să întâlneasca antrenori capabili și atenți la dezvoltarea jucătorilor tineri. Iar toate aceste lucruri nu le poți întâlni oricum și oriunde indiferent de câte calități ai avea. Eu mi-am descoperit și dezvoltat pasiunea pentru fotbal în Italia prin oamenii pe care i-am întâlnit și fără de care nu as fi reușit sa fiu cine sunt astăzi!

In 2015 ai semnat cu Petrolul insa imediat dupa 1 luna ai reziliat, ce s-a intamplat atunci?

2015 a fost cel mai urat an din cariera mea ca și fotbalist. Am venit din Hong Kong unde eram apreciat și tratat ca un star in România, crezând ca am șansa sa pot dovedi cine sunt cu adevărat și in țara mea, însă nu doar ca nu mi s-a oferit ocazia, dar in plin campionat am fost obligat să semnez un contract de reziliere fără vreun motiv întemeiat. Mi s-a falsificat semnătura pe documente pe care nu doar ca nu le-am semnat, dar nici măcar nu le-am văzut sau citit vreodată. Am dat clubul și pe cei implicați in judecată incă de atunci!

Petrisor Voinea a jucat doar in 3 meciuri pentru Petrolul Ploiesti in anul 2015.
Cum vezi fotbalul din Romania comparativ cu cel din celelalte campionate in care ai evoluat? (Italia, Vietnam, Arabia Saudita, Malaezia iar acum San Marino)

Fotbalul este un sport cu o istorie importantă pentru fiecare țara din cele enumerate de tine anterior și nu numai. Fiecare echipă luptă pe teren să demonstreze că ea este cea mai bună. Asta este asemănarea. Diferențele nu ar fi multe însă ele fac cu adevărat diferența dintre fotbalul dintr-o țara sau alta. Fotbalul din România are la baza disciplină atât in teren, cât și in afara terenului, dar și disciplină tactică.

Dacă vorbim despre Asia pot spune că fotbalul acolo este foarte tehnic, jucătorii sunt in medie cu o înălțime de 1.70M și aleargă extrem de mult. Fotbal este agresiv dar in acelasi timp tehnic. Acolo intensitatea antrenamentelor este foarte ridicată, iar a meciurilor și mai ridicată. Nu multi jucatori se acomodează cu viteza alerta de joc, ceea ce face sa fie in permanenta o competiție între jucători dar mai exact la posturile pe care fiecare jucător le ocupa deoarece cluburile au foarte mulți bani și poti fi înlocuit imediat dacă nu te autodepășești pe zi ce trece, pentru a deveni un jucător cât mai complet.

In Arabia Saudita meciurile se disputa cu stadioanele pline. Jucătorii fac spectacol la fiecare meci, este un fotbal plăcut din punct de vedere vizual.
Campionatul de fotbal din Italia este printre primele 3 campionate de fotbal din Europa. Este un nivel de joc complet și complex.

Povesteste-ne despre perioada din Vietnam, cum ai ajuns asa departe?

Jucam in Italia la vremea aceea și tocmai incarcasem pe YouTube primul filmuleț al meu cu goluri și acțiuni. La nici o luna am primit un email de la un impresar din Anglia care mă întrebase dacă mi-ar plăcea ideea de a juca in Asia, mai exact in Vietnam, intr-un campionat profesionist. Îți dai seama eram mai mult decât entuziasmat. Acesta era visul meu de care ma despărțea acum doar un zbor de avion. Când le-am spus părinților mei că urmează sa joc in Vietnam, s-au bucurat pentru mine dar pe de alta parte, erau speriați. Auzisem de Vietnam doar in filmele cu Rambo! Dar m-au susținut pe mine și visul meu.

Petrisor Voinea a evoluat ultima oara in Vietnam la formatia Khanh Hoa BVN timp de un an si jumatate. Cluburile vietnameze pentru care a mai jucat in trecut sunt Ninh Binh FC si SL Nghe An FC.
Cum sunt conditiile din Malaezia?

Fotbalul este foarte iubit in Malaezia, atât de iubit încât este clasat pe primul loc in topul preferințelor cetățenilor. Aproximativ 10 milioane de persoane manifestă un interes activ pentru acest sport într-o populație totală de 32 de milioane. Fotbalul este mai mult decât un simplu sport, el reușește sa reunească oamenii indiferent de religie sau de clasa socială. Iubirea cetățenilor și respectul adus acestui sport se reflecta și pe retelele sociale acolo unde fotbaliștii ajung sa aibă chiar și 1 milion de urmaritori.

Personal pot spune ca am rămas total uimit de atmosfera din stadioane, aici aproape toate meciurile se joacă cu stadioanele pline, suporterii sunt innebuniti după echipele lor și sunt în număr foarte mare prezenți in tribune. In meciurile importante puteai vedea și 80-90 de mii de persoane la stadion, ceea ce eu nu mai văzusem pana atunci. Încă un lucru pe care l-am trăit acolo este faptul că eram păziți la fiecare pas de polițiști înarmați. La fiecare deplasare aveam in stânga și in dreapta autobuzului cu care ne deplasam echipaje de poliție pe motociclete care opreau sau dirijau traficul pentru a trece noi.

Petrisor Voinea a evoluat in Malaezia la echipa Polis DRM FA timp de un an
Ai putea sa ne spui si cat costa un drum spre Asia?

Acum in perioada asta de criza cu coronavirusul prețurile au scăzut foarte mult! Când călătoream eu in Asia, cel mai puțin am dat pe un drum dus-întors cam 1500€.

Care este media de spectatori din campionatele asiatice?

Media spectatorilor la meciuri difera de la țara la țara, in Malaezia a fost țara cu cei mai mulți suporteri, însă in Hong Kong media era de de 10-15 mii.

Avand in vedere experienta esuata din 2015 la Petrolul, vei mai reveni in viitor in Romania sa incerci sa demonstrezi si in propria tara sau nu te mai gandesti la o revenire?

Bineînțeles ca mi-ar plăcea sa joc în țara mea. Doar nu poți uri toți trandafirii doar pentru ca te-ai înțepat in spinul unuia, nu-i așa?

Ce sfaturi le dai romanilor de pretutindeni pentru a preveni raspandirea virusului Covid-19?

Cea mai importantă măsura este prevenția. Să evităm aglomerațiile, să nu stăm la o distanță mai mică de doi metri de alte persoane, să ne spălăm foarte bine pe mâini. Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți. Să anunțăm instituțiile abilitate dacă avem cunoștință de persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru, să avem simț civic. Trebuie să demonstram prin comportamentul nostru grija pe care o avem fata de noi și fata de cei dragi noua, protejându-ne astfel prin sacrificiul personal unii pe alții. Așa ne arătăm unitatea în solidaritate ca români, oriunde ne-am afla.

Multumim lui Petrisor Voinea pentru interviul exclusiv acordat jurnalistilor nostri! Ne bucuram ca am aflat cum este fotbalul asiatic, ce s-a intamplat in perioada esuata de la Petrolul din 2015, si de asemenea ce planuri de viitor are stranierul nostru cu una dintre cele mai interesante cariere daca ne uitam la toate campionatele in care a evoluat. Ii dorim multa sanatate si multa bafta in noua experienta inceputa in San Marino!

URMARESTE SI ALTE ARTICOLE