Mircea Lucescu a acceptat oferta Federației Române de Fotbal (FRF) și va prelua funcția de selecționer al echipei naționale a României. Confirmarea oficială a numirii sale a avut loc marți, 6 august, într-o conferință de presă organizată de FRF, de la ora 11:30.
Negocierile dintre Lucescu și președintele FRF, Răzvan Burleanu, au durat aproape patru ore, timp în care s-au stabilit detaliile contractuale. Această numire vine după ce discuțiile cu Gică Hagi pentru preluarea postului de selecționer nu au avut succes.
Astfel, „Il Luce” revine după 43 de ani de la prima preluare a echipei naționale a României, devenind cel mai longeviv selecționer din istorie, iar acum, obiectivul va fi unul clar în următorii 2 ani: calificarea la Campionatul Mondial din 2026 organizat în America.
Singura condiție pe care a avut-o legendarul antrenor român a fost legată de supervizarea celorlalte loturi naționale, asupra cărora vrea să aibă un cuvânt direct de spus.
Totuși, noul selecționer al României a recunoscut în cadrul prezentării oficiale că a făcut tot posibilul ca Edi Iordănescu să rămână pe banca primei reprezentative după parcursul excepțional de la EURO 2024, însă decizia fostului selecționer nu a mai putut fi întoarsă. Apoi, Lucescu a încercat să îl convingă și pe Gică Hagi să accepte propunerea Federației, dar „Regele” nu și-a putut lăsa în cele din urmă proiectul de suflet de la Farul, astfel că s-a ajuns în acest punct.
„Multe sentimente m-au încercat, în primul rând nostalgia perioadei trecute, în care am avut parte de momente extraordinare ca selecționer. Ieri am stat vreo 3 ore de vorbă, eu plec totuși cu un handicap, am lipsit în ultimii ani din fotbalul românesc.
Nu m-am gândit niciun moment că o să mi se propună să vin la echipa națională. Ca să vă spun sincer, am făcut tot posibilul să nu vin la echipa națională și să le dau șansă antrenorilor tineri.
Am încercat să-l conving pe Edi Iordănescu să rămână la echipa națională, știu ce înseamnă să-i dai continuitate unui antrenor. FRF a făcut tot ce a fost posibil, din ce am înțeles, dar nu a reușit.
Apoi, am vorbit cu Gică Hagi, care a făcut atâtea pentru echipa națională și merita cu desărvârșire să i se propună să devină selecționer. Am spus că dacă nu mai există nicio soluție, eu am obligația să mă întorc și să pun în joc experiența pe care am acumulat-o în atâția ani.
Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc, care a făcut furori pe scena internațională. Am mare încredere în această generație de jucători, care a format un grup învingător.
Soția mi-a spus că e timpul să stau acasă. Răzvan mi-a spus să fac ce cred eu că e bine și ceea ce simt. Mi-a atras atenția că nu va fi ușor. Mi-a zis să o fac dacă simt să-mi petrec așa ultimii ani ai vieții. Eu m-am dus la Campionatul European ca un suporter al echipei naționale.
Deocamdată nici nu cunosc toți jucătorii. A venit ca un moment de surpriză, dar mi-am dat seama că prezența mea aici e esențială pentru băieți. Voi face absolut tot ce e posibil pentru ca experiența mea să-i ajute”
Doar cei care au făcut această meserie știu ce înseamnă să fii antrenor de fotbal. Ești la fel de bun ca ultimul tău rezultat. Se trăiește într-o stare de tensiune extraordinară. Pot să spun că nu poți renunța ușor la această meserie”, a declarat Mircea Lucescu.
Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, aduce o vastă experiență și expertiză, având în vedere cariera sa impresionantă atât ca jucător, cât și ca antrenor. El este așteptat să aducă o schimbare pozitivă în strategia și performanța echipei naționale.
Corvinul Hunedoara, Dinamo București, AC Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid București, Inter, Galatasaray, Besiktas, Shakhtar Donetsk, Zenit și Dynamo Kyiv sunt echipele de club din CV-ul lui Mircea Lucescu, având de asemenea două experiențe ca selecționer, al României (1981-1986) și al Turciei (2017-2019).
Mircea Lucescu este de asemenea cel mai titrat antrenor român din istorie, având nu mai puțin de 37 de trofee câștigate de-a lungul carierei sale longevive.