Mircea Lucescu a acceptat oferta Federației Române de Fotbal (FRF) și va prelua funcția de selecționer al echipei naționale a României. Confirmarea oficială a numirii sale a avut loc marți, 6 august, într-o conferință de presă organizată de FRF, de la ora 11:30.
Astfel, „Il Luce” revine după 43 de ani de la prima preluare a echipei naționale a României, devenind cel mai longeviv selecționer din istorie, iar acum, obiectivul va fi unul clar în următorii 2 ani: calificarea la Campionatul Mondial din 2026 organizat în America.
Deși majoritatea oamenilor implicați în fotbalul românesc au considerat că numirea lui Mircea Lucescu ca selecționer este cea mai potrivită în acest moment, au existat și unele voci care au afirmat faptul că, luând în considerare vârsta înaintată a acestuia, se puteau alege alte variante mult mai bune.
Spre exemplu, Dorinel Munteanu a fost de părere că Mircea Lucescu s-a întors cam târziu pe banca echipei naționale, întrucât fotbalul românesc avea mult mai mare nevoie de el în urmă cu câțiva ani, iar în trecut, unii selecționeri au primit drept ‘cadou’ acest post, întrucât la acele vremuri, ar fi fost alți antrenori mai potriviți care să preia banca echipei naționale.
După numirea sa oficială pe banca naționalei, Mircea Lucescu a avut un mesaj pentru toți contestatarii săi din ultima perioadă, inclusiv pentru antrenorul celor de la Oțelul Galați, care spusese că momentan nu este interesat de postul de selecționer.
„Marco Rossi a fost primul care m-a felicitat, el a fost jucătorul meu la Brescia. Să nu credeți că nu știu unde sunt, trebuie să mă încarc foarte bine pentru ce urmează. Am simpatizanți, dar și oameni care s-au bucura pentru un eventual eșec, invidia este sportul național al României.
Era prea mic în momentul în care scoteam fotbalul românesc la suprafață, poate că nici nu exista (n.r. Dorinel Munteanu). Poate că nu a văzut ce am făcut pentru echipa națională, acele imagini din 1982 cu Belodedici, Lăcutuș, Balint și mulți alții.
Chiar nu am făcut nimic? El ca antrenor trebuia să își dea seama de lucrul ăsta, ce am făcut pentru Hagi să ajungă la Campionatul Mondial și să fie cel mai bun jucător. Hagi ar fi fost numărul 1 mondial dacă nu ar fi fost golul lui Andersson.
Nu puteam să fac mai mult decât am făcut. Eu vin cu tot sufletul. Să vedem cum vin ceilalți. Jucătorii români care activează în străinătate, fac un lucru deosebit când fac performanță”, a spus Mircea Lucescu.
FRF i-a pregătit acum un contract pe doi ani lui Mircea Lucescu, cu un salariu de 27.000 de euro lunar, atât cât a avut și precedentul selecționer, Edward Iordănescu, cu posibilitate de prelungire, în care obiectivul principal va fi unul clar: calificarea României la Campionatul Mondial din 2026, care se va desfășura în America, iar în cazul în care acesta va fi îndeplinit, Federația i-a pregătit și o primă lui „Il Luce”, care va atinge suma de 200.000 de euro.
Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, aduce o vastă experiență și expertiză, având în vedere cariera sa impresionantă atât ca jucător, cât și ca antrenor. El este așteptat să aducă o schimbare pozitivă în strategia și performanța echipei naționale.
Corvinul Hunedoara, Dinamo București, AC Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid București, Inter, Galatasaray, Besiktas, Shakhtar Donetsk, Zenit și Dynamo Kyiv sunt echipele de club din CV-ul lui Mircea Lucescu, având de asemenea două experiențe ca selecționer, al României (1981-1986) și al Turciei (2017-2019).
Mircea Lucescu este de asemenea cel mai titrat antrenor român din istorie, având nu mai puțin de 37 de trofee câștigate de-a lungul carierei sale longevive.