In exclusivitate pentru site-ul nostru, intr-o discutie avuta cu unul dintre reporterii nostri, Marian Huja ne-a dezvaluit „jurnalul de carantina” din Danemarca, cateva povesti interesante despre cariera sa si de asemenea, jurnalistul nostru l-a pus intr-o situatie dificila, cand l-a intrebat pentru cine ar alege sa joace in viitor: Portugalia sau Romania?!
Marian Huja este un fotbalist cu dubla cetatenie, portugheza si romana, in varsta de 20 de ani, care evolueaza pe postul de fundas central, avand 1,91M inaltime. Acesta s-a nascut in Cacém (Portugalia) pe data de 5 August 1999, primii pasi in fotbal facandu-i in tara natala, la Belenenses. In 2016 a fost cumparat de Watford, pentru care a jucat timp de un an si jumatate, insa doar la nivel de juniori U18. Din vara anului 2018 evolueaza in liga secunda din Danemarca la formatia HB Köge, la care s-a acomodat destul de bine. Acesta are si o prezenta la nationala U18 a Portugaliei, alaturi de o generatie care a fost campioana europeana la grupa de varsta U17.
Ce părere ai despre situația actuală cu coronavirusul?
E unicul adversar pentru toată lumea acum in acest moment. In cazul meu e unicul atacant iar eu trebuie sa ma apar.
Cum e situatia in Danemarca?
Este toata lumea in carantina, iar eu stau in casa de 15 zile.
Tu cum faci fata situatiei?
Sunt calm, încerc sa ma protejez și sa nu ies din casa, doar o ora pentru antrenamente, restul exercitiiilor le fac in casa ca sa ma mențin in forma. Citesc, ma joc pe PS4 cu prietenii.
Faceti antrenamente la club sau aveti un program pe care trebuie sa il urmati acasa?
Da, avem un program pe care trebuie sa îl urmăm si il facem in casa, iar eu fac bonus alergare.
Nu ti-e frica sa iesi afara la alergat? Ai unde sa alergi intr-o zona in care nu e multa lume?
Normal ca îmi este frica, dar trebuie sa fac tot ce pot ca sa ma mențin in forma, si am o zona unde nu este multa lume.
Familia ta este cu tine in Danemarca sau ei sunt acasa in Romania?
Familia mea traieste in Portugalia de 20 de ani, dar mama mea e cu mine aici de cateva luni bune.
Cum reușește un jucător profesionist să rămână în formă în această perioadă, atunci când nu este recomandat să părăsească casa și toate campionatele sunt suspendate? In unele zone, inclusiv Romania nu ai voie sa iesi din casa decat pentru urgente?
Aici unde locuiesc eu nu avem cazuri de coronavirus, din câte știu eu, avem voie o ora sa facem sport afara. Trebuie sa avem grija cu alimentația și trebuie sa facem maxim de exercițiu in casa. Este unica solutie.
Te-ai nascut in Cacém, Portugalia si ai inceput fotbalul la Belenenses, cum sunt conditiile din Portugalia?
Am început la Atletico Clube Do Cacem la 7 ani și la 10 ani m-am transferat la Belenenses. Conditiile sunt foarte bune. După EURO 2004 aproape toate echipele din Prima Liga Portugheza au făcut stadioane moderne, baze de antrenamente si asa mai departe. Sunt foarte buni antrenorii portughezi, lucrează foarte bine, avem exemple precum: Mourinho, Jorge Jesus, Nuno Spirito Santo, Leonardo Jardim.
In 2016 ai plecat in Anglia la Watford, cum a fost perioada de acolo?
A fost foarte buna perioada, acolo am văzut și am simțit pasiunea pentru fotbal, in ciuda faptului ca eram foarte tânăr, eram chemat sa ma antrenez cu echipa principala de multe ori, unde era si Costel Pantilimon care m-a ajutat mult, si alti jucatori care jucau in Premier League.
Te-ai adaptat greu in Anglia? Mai aveai alti romani cu tine acolo inafara de Costel Pantilimon?
Da, m-am adaptat bine, știam sa vorbesc engleză, colegii m-au primit foarte bine. Mi-am făcut prieteni pe viața, iar roman l-am avut doar pe Costel Pantilimon.
Ai reusit sa te antrenezi cu prima echipa la Watford? Sunt colegi din generatia ta care au ajuns sa joace acum pentru prima echipa?
Da, eram chemat de multe ori, dar cum s-a schimbat antrenorul in fiecare an, era dificil sa câștig un statut. Dar cred ca 4 sau 5 fosti colegi si-au făcut debutul dar după nu au mai fost chemati sa joace.
In 2018 ai plecat in Danemarca unde evoluezi si in prezent. Cat de diferit este fotbalul de aici comparativ cu Anglia si Portugalia?
In Portugalia e un fotbal mai tehnic și mai tactic, in Danemarca e asemanator cu fotbalul englez, e mai fizic, jucatorii sunt mai agresivi, intensitatea este mai lenta, in Anglia diferă la viteza de joc, este foarte rapida și este multă calitate individuală. Clar este cea mai buna liga din lume.
Ai 1 meci la nationala Portugaliei U18, cum ai primit vestea convocarii?
Am fost foarte mândru pentru ca am intrat in echipa care a fost campioana europeana la U17.
Dintre colegii tai de la U18 au reusit sa ajunga din ei la prima echipa? Mai tii legatura cu acestia?
Din pacate, nu.
Ai fost contactat pana acum de reprezentantii FRF pentru a reprezenta Romania la loturile mai mici?
Pana acum nu, niciodata.
In cazul in care in viitorul apropiat vei primi convocare de la ambele nationale (Portugalia si Romania), tricoul cui ai dori sa il imbraci?
O INTREBARE DIFICILA! Sangele care imi curge in vene este de Romania, am si familia din România, dar pana acum tot ce fotbalul mi-a dat este datorita Portugaliei. Acum totul e o chestiune de timp.
Ce sfaturi le dai romanilor de pretutindeni pentru a preveni raspandirea virusului Covid-19?
Sa stea in carantina sau in izolare și sa respecte regulile impuse pentru ca nu avem doua vieți, avem doar una și trebuie sa avem grija de ea și de cei dragi noua, bunici, parinti si asa mai departe. ȘI SA STAȚI IN CASA PENTRU BINELE TUTUROR!
Multumim Marian Huja pentru interviul exclusiv acordat! Ii dorim stranierului nostru multa bafta pe toate planurile si, cel mai important, sanatate multa lui si familiei sale!