Proiectul unic in Romania conceput de „Ora Exacta In Fotbal x The Rada Way” a continuat cu o noua emisiune de exceptie live pe Instagram in care invitatul nostru a fost Vasile Miriuta, unul dintre cei mai speciali antrenori cu care a lucrat Ionut Rada de-a lungul carierei de fotbalist. In discutia live de pe Instagram ca de la elev la antrenor, care a durat o ora, cei doi au incercat sa atinga cele mai importante subiecte legate de fotbalul romanesc de astazi si de jucatorii actuali, nu au omis sa aminteasca si cateva dintre amintirile lui Mister atat din cariera de jucator, cat si din cea de antrenor, dar de asemenea, Ionut Rada si Vasile Miriuta nu au uitat sa ofere si cateva sfaturi pentru copiii care doresc sa aiba o cariera de succes in fotbal.
CARIERA DE JUCATOR A LUI VASILE MIRIUTA
Vasile Miriuta s-a nascut pe data de 19 Septembrie 1968, la Baia Mare, si dupa cum bine se stie, a fost un jucator cu dubla cetatenie, romana si maghiara, care a evoluat pe postul de mijlocas ofensiv. A facut primii pasi in fotbal in orasul sau natal, la FC Maramures Baia Mare, iar incepand cu anul 1990, pana in 2010 cand s-a retras, si-a trecut in palmares o multime de echipe din diferite parti ale Europei. A evoluat in Romania pentru FC Maramures Baia Mare, Dinamo Bucuresti si Gloria Bistrita. A avut o scurta experienta si in Franta la Bourges 18, dar a trecut si prin Italia pe la Parma Calcio si prin Austria pe la SV Stegersbach. Mare parte din cariera si-a petrecut-o insa in Ungaria, tara pe care a si ales sa o reprezinte la nivel de Echipa Nationala, dar pe langa asta, a trecut si prin Germania, acolo unde avea sa invete cele mai importante lucruri pentru cariera de antrenor. In Ungaria a jucat pentru o serie de echipe importante precum: ETO FC Győr, MOL Fehérvár FC, Ferencváros, Újpest FC, Honvéd, Délegyháza, Semjénháza si Törökbálinti TC, echipa la care si-a pus ghetele in cui in anul 2010. In Germania a evoluat pentru MSV Duisburg si Energie Cottbus, echipa la care avea sa isi inceapa cariera de antrenor, la nivel de juniori si ca secund, imediat dupa retragere. La nivel de Echipa Nationala a debutat la varsta de 32 de ani si are 9 meciuri in care a jucat pentru nationala mare a Ungariei, in care a reusit sa marcheze un gol intr-un amical cu Spania.
CARIERA DE ANTRENOR A LUI VASILE MIRIUTA
Vasile Miriuta si-a inceput cariera de antrenor la Energie Cottbus in vara anului 2010 si la inceput a activat ca antrenor secund. A urmat o perioada de 3 ani in care a ramas in cadrul clubului german si a antrenat grupele de copii si juniori ale clubului, la nivel de U17, U19 si U23. In vara anului 2013 s-a intors in Romania si a avut prima experienta ca antrenor principal la o echipa de seniori, la Ceahlaul Piatra-Neamt. A stat pe banca moldovenilor timp de 6 luni, iar dupa aceasta perioada a semnat cu CFR Cluj. Desi echipa era deja intr-o situatie destul de ciudata din cauza insolventei, a reusit rezultate destul de bune acolo si a plecat dupa aproape un an. A urmat o scurta experienta de cateva luni in Ungaria, la ETO FC Győr, acolo unde evoluase in trecut si ca jucator. S-a intors in Romania in vara anului 2015 si a antrenat pret de doua luni ASA Targu-Mures. Dupa incheierea contractului cu muresenii, a revenit in Germania la Energie Cottbus, de data asta ca si antrenor principal la echipa mare a clubului. A rezistat pe banca aproape un an, dupa care s-a intors in Romania si a preluat din nou carma echipei CFR Cluj, care avea sa inceapa sezonul 2016/17 cu o depunctare de 6 puncte. Aceste probleme nu l-au impiedicat pe Miriuta, care a reusit sa califice echipa in play-off, iar la final s-a clasat pe un impresionant loc 4. In vara anului 2017 a plecat din nou de la CFR si a urmat o perioada de doua luni in care i-a antrenat pe cei de la Concordia Chiajna. A fost dorit cu insistenta de Dinamo in acel an si nu a putut refuza oferta, semanand astfel cu gruparea din „Stefan Cel Mare” in toamna anului 2017. A ratat calificarea in play-off in ultima etapa din sezonul regulat, iar asta l-a facut sa paraseasca echipa imediat dupa ratarea obiectivului pe care l-a avut. Dupa o pauza de cateva luni, a semnat cu nou-promovata Hermannstadt in toamna anului 2018 si a reusit sa o mentina in Liga 1 dupa o victorie dramatica in fata celor de la Dunarea Calarasi in ultimul meci din play-out-ul acelui sezon si dupa barajul castigat in fata celor de la Universitatea Cluj. S-a intors in Ungaria dupa toata aceasta experienta de la Sibiu, antrenand pentru cateva luni echipa Kisvárda, acolo unde se aflau la acea vreme foarte multi jucatori romani, iar la inceputul acestui an s-a intors la Hermannstadt in al doilea sau mandat. A fost demis si inlocuit cu spaniolul Ruben Albes intr-un mod care nu a fost inteles de foarte multi dupa egalul obtinut in primul meci de la revenirea de dupa pauza fortata cauzata de pandemie, iar in acest moment este liber de contract si se afla acasa, in Budapesta, alaturi de familia sa.
Buna seara, mister!
Buna seara! Daca eu nu am Instagram, stii cum e…
Ce faci mister, cum esti?
Uite sunt la Budapesta. Ma rugam de nevasta si de fecior sa ma invete unde sa intru pe Instagram ca sa putem sa ne vedem si sa vorbim.
Trebuie sa iti faci acum cont de Facebook si de Instagram pentru ca asta este generatia acum, trebuie sa ne aliniem.
Tati, am avut cont de Facebook dar am fost obligat sa il inchid.
Nu mai intram in detalii atunci. Mister, te obisnuiesti acasa sau esti in asteptare?
Sunt in asteptare Ionut, mersi de intrebare. Acum doua saptamani stii si tu cum s-a terminat aventura la Sibiu. Aveam contractul pana pe 30 iunie si dupa prelungirea aia pana in august, insa s-a luat acea hotarare si am venit la Budapesta.
Da, mie imi pare rau pentru ca stiu cat de mult te atasezi de o echipa si cred ca te-ai despartit destul de greu de grup. Stirile sunt adevarate? Daca Mihalcea pleaca te duci la Dinamo?
Nu, n-am cum Ionut! Sa dea Dumnezeu ca Mihalcea sa bata in seara asta, pentru ca daca nu castiga se complica rau situatia.
O vedeai pe Dinamo in situatia asta?
Ionut, eu am fost acolo si stiam ce se intampla, dar iti spun sincer ca nu credeam ca se poate ajunge intr-o asemenea situatie. Vad ca de ani de zile, de vreo 3 ani aproximativ, Dinamo o ia tot la vale, iar asta inseamna ca este o problema acolo. S-au schimbat vreo 6-7 antrenori, s-au schimbat niste doctori, s-au schimbat vreo 60-70 de jucatori, deci undeva exista clar o problema.
Mister, haide sa incepem cu intrebarile pentru ca am primit foarte multe din momentul in care am anuntat emisiunea cu tine. Prima intrebare suna cam asa: cum il descrii pe antrenorul Vasile Miriuta?
In primul rand, din punctul meu de vedere, pot sa spun ca sunt un om de mare caracter, imi respect jucatorii, sunt corect, poate nu cel mai corect dintre toti, dar incerc sa-mi fac treaba cat mai bine oriunde as fi.
Te intrebam pentru ca foarte multi colegi cu care am lucrat impreuna vorbeau foarte frumos de tine atat ca antrenor, cat si ca si caracter. Crezi ca lucrurile astea pe care le faci cu jucatorii le-ai invatat de la un alt antrenor?
Am invatat mult de la fiecare antrenor pe care l-am avut in cariera. Cele mai multe pot sa spun ca le-am invatat de la antrenorul pe care l-am avut in Germania, Eduard Geyer, care a fost si la Echipa Nationala a RDG-ului pe atunci, a fost si pe la Dynamo Dresden, a mai antrenat si prin Emirate. El mi-a spus un singur lucru atunci cand m-am apucat de antrenorat si m-am dus la Cottbus: „Vasile, cel mai important lucru este sa fii corect si sa-ti respecti jucatorii! Dupa vine disciplina si altele, dar intai trebuie sa fii corect cu jucatorii, sa nu-i minti niciodata, sa le spui adevarul in fata, chiar daca pe unii ii doare ca nu joaca de exemplu, dar nu trebuie sa ii ocoloesti si sa ii dai la o parte pentru ca atunci ai o problema!”
Eu sunt total de acord pentru ca stii bine ca noi am lucrat intr-o perioada dificila la CFR si iti spun sincer ca mare parte din rezultatele pe care le-am facut atunci inainte sa se sparga gasca le-am facut si pentru ca tu ne-ai adus in situatia asta. Desi eram neplatiti de atatea luni, dar felul tau de a fi, felul cum vorbeai cu noi, a fost pana la o urma o smecherie a ta. Ne-ai adus intr-o situatie in care nu ne mai gandeam la alte lucruri, decat sa jucam, iar lucrul asta a fost foarte important in acele momente pentru toti jucatorii.
Pai daca iti aduci aminte eram neplatiti de vreo 5-6 luni atunci. Am facut stire cu tine si am zis ca imediat ajungi la 9 luni de restante si e ca si cum ar naste sotia.? Oricum, adevarul e ca daca grupul de jucatori vede ca esti corect, joaca pana la urma un meci si pentru tine ca antrenor.
Asta spun, de cele mai multe ori nu te mai gandesti la salariu si asta cred ca este o chestie generala. Spune-mi te rog cam cat la suta crezi tu ca conteaza un antrenor intr-un club.
Nu pot sa spun exact Ionut, pentru ca pentru mine cei mai importanti la un club sunt jucatorii, suporterii, si abia dupa antrenorul si conducerea.
Eu cred ca undeva la 60-70% conteaza un antrenor, pentru ca majoritatea antrenorilor citesc si studiaza, insa nu au acest lucru pe care din punctul meu de vedere tu il ai, adica sa transmiti niste lucruri si sa il faci pe jucator sa joace si pentru tine ca antrenor.
Asta o ai sau nu o ai. Te nasti cu ea, exact ca si un jucator, ori esti lider ori nu esti spre exemplu, insa bineinteles ca intre timp mai inveti una alta. Exact ce ai zis tu mai devreme am patit si la ultima mea echipa la care am antrenat, la Hermannstadt. Am fost neplatiti de cateva luni si pana la urma jucatorii au jucat si pentru mine, iti spun sincer.
Mister, care crezi ca ar fi solutia corecta sa nu se mai ajunga in situatia asta?
Eu am mai spus chestia asta si cand eram la CFR si cand eram in alta parte. Daca nu ai bani la inceputul sezonului sa te inscrii in campionat si sa oferi macar 70-75% din buget ar trebui sa nu te primeasca in campionat. O alta idee ar fi ca Liga care primeste banii de la televiziuni sa vireze banii primiti direct in conturile jucatorilor si a staff-ului si sa nu mai ajunga la club. Stiu ca se vorbeste deja de asta si cred ca ar fi cea mai buna modalitate sa nu mai existe probleme cu salarii neplatite. Se ajunge acum la niste lucruri incredibile si dupa ne miram ca amaratii jucatori cer bani imprumut ca sa poata sa traisca cu familia si sa isi plateasca creditele.
Mie mi se pare si lipsa de respect si ca antrenor esti pus intr-o situatie foarte grea. Cum poti tu sa tragi de jucator cand acesta este neplatit? Patronii ar trebui sa constientizeze cumva toate lucrurile astea.
Pai Ionut, daca nu ai bani nu te bagi in fotbal tati. Eu asta nu pot sa inteleg! Pai maine daca noi doi punem de exemplu fiecare cate 100.000 de euro si mergem si luam o echipa precum Baia Mare, Baia Sprie sau Sanatatea Cluj si ajungem in Divizia A, automat luam bani de la televiziune care ajung undeva la un milion si ceva de euro si gata, suntem patroni. Dupa nu platim jucatorii 2-3 luni, le zicem ca le dam banii cand mai intra o rata de la televiziuni si asta e.
Problema nu este a celor care propun, ci a celor care accepta. Intr-adevar unii sunt nestiutori de fenomen si se arunca cu capul inainte. Cateodata, stii cum e, iti bati joc de omul care vine sa faca treaba si care este corect, dar il tratezi ca pe un rege pe ala care vine si iti face probleme la echipa.
Asta nu e o noutate. Cand au oameni cu caracter si loiali langa ei la echipa nu au grija, iar dupa cand vin altii si le baga pumnul in gura isi dau seama ca au gresit, dar nu mai au ce face pana la urma.
Mister, hai sa vorbim un pic de Germania, ai si evoluat acolo. Zi-mi te rog un lucru care te-a impresionat in momentul in care ai mers acolo.
Au o disciplina pe care nu am mai intalnit-o pana atunci, si am plecat la 30 de ani in Germania. Din prima clipa in care am ajuns am vazut cat de disciplinati sunt. Nu exista nicaieri un lucru care sa nu fie pus la punct, nu cu un minut inainte, ci cu o zi sau cu cateva ore inainte de un meci spre exemplu. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut aceasta disciplina fantastica pe care o au acolo.
Daca stam si ne gandim pana la urma aici nu mai este vorba de bani, ci pur si simplu de niste principii. Sunt niste lucruri care trebuie sa ne conduca in viata, precum disciplina, educatia, respectul. Aici nu mai ai nevoie de bani, ci doar de niste oameni de calitate.
Exact, niste oameni care stiu sa-si faca treaba, care isi doresc sa-si faca treaba si care sunt loiali.
Gasim noi oameni de calitate mister??
Ba tati, am 51 de ani, dar sincer putini mai sunt oameni de calitate si s-au cam dus vremurile alea in care eram eu in Germania. Din pacate din ce in ce mai rar intalnim oameni de calitate, si spun asta fara sa jignesc pe nimeni.
Eu tot timpul spun ca trebuie sa ne intoarcem la baza si sa ne uitam mult in spate. Nu trebuie sa facem educatie la o varsta inaintata, dar oricand se poate imbunatati. Mister, spune-mi te rog cate ceva de campionatul din Ungaria. Ai antrenat acolo, ai si evoluat ca jucator, iar eu vad proiecte foarte frumoase si deja vad ca vin si spre tara noastra, insa ce se intampla cu echipele? Nu le vad foarte des in cupele europene, Echipa Nationala nu are performante foarte mari, care este problema?
Investitiile s-au facut de ani de zile si au o infrastructura fantastica. Daca te duci aici in Ungaria la echipele din Divizia A si din Divizia B vezi exact aceleasi conditii ca in Germania, pe cuvantul meu de onoare, si am fost si eu pe la Leverkusen, pe la Dortmund, dar sunt aceleasi conditii. Parerea mea sincera este ca nu sunt asa de talentati ca noi.
Asta de ce? Totusi, la conditiile pe care le au ar trebui sa scoata jucatori din academii si sa aiba rezultate prin Europa.
Eu urmaresc si campionatul Ungariei si pot sa spun ca jucatorii lor cei mai buni care au 14-15-16 ani pleaca afara. Asa se explica faptul ca raman foarte putini jucatori buni aici in tara. E altceva cand vine sa te ia Salzburg cum e cazul lui Dominik Szoboszlai, pustiul de 19 ani care e dorit acum de AC Milan si care a plecat de la 15 ani afara. Majoritatea celor care sunt talentati pleaca afara de mici si pana la urma e si greu sa-i tii la o echipa din Ungaria cand li se ofera o sansa sa plece la un club bun din strainatate.
Probabil asta o sa fie o investitie pentru Echipa Nationala in viitor. Din pacate cluburile inca nu sunt atat de cunoscute in Europa. Chiar si noi cu problemele pe care le avem in Liga 1 am mai scos capul prin Europa datorita CFR-ului anul asta, datorita FCSB-ului acum cativa ani.
In ultimii 2-3 ani au mai reusit sa fie prin grupele competitiilor europene Ferencváros cu MOL Vidi. MOL Vidi a fost si ea in grupele Europa League anul trecut si acum doi ani, iar Ferencváros a reusit anul asta sa ajunga in grupe cu Rebrov dupa vreo 4-5 ani in care tot s-a chinuit cu Thomas Doll. Iti spun sincer, aici la echipele astea s-au investit niste bani la care noi nici nu visam. Sunt niste salarii si niste bugete de te crucesti.
Eu imi aduc aminte atunci cand ai plecat de la CFR ca eram aproape sa mergem impreuna la Györ. Am facut un amical in acea vara cu ei si cand am vazut ce aveau acolo nu-mi venea sa cred ca sunt chiar langa noi in tara vecina. Este o diferenta incredibila de infrastructura si de organizare.
Da, sunt vecinii nostri si Györ e chiar la 400 de kilometri de noi. Tin minte ca tu si cu Cipri Deac trebuia sa veniti cu mine, insa nu s-a mai realizat si tu ai plecat in Italia dupa aceea.
Eu sincer mi-as fi dorit sa mergem impreuna atunci pentru ca am avut o relatie frumoasa la CFR si mi-ar fi placut din punctul asta de vedere. Mister, ma intreaba un copil ce trebuie sa vada Vasile Miriuta la un jucator sa-l bage in teren cu regula U21? Ce trebuie sa faca acel copil ca sa aiba aceasta sansa?
Pai exact ce au facut Horj, Adi Paun.? Lasand gluma la o parte, trebuie sa se antreneze bine, sa fie constiincios, sa faca sacrificii, iar atunci Miriuta ii da sansa, daca vede aceste lucruri si acel jucator merita sa joace in echipa, nu conteaza ca are 17 sau 18 ani, pentru ca Vasile Miriuta a lucrat cu copiii 3 ani de zile in Germania la Cottbus cu U17, cu U19, cu U23, si chiar imi plac copiii. Eu tot timpul am incercat sa promovez tinerii la orice echipa am fost. La Piatra-Neamt i-am promovat la 17 ani pe Chitosca, pe Stefanescu, pe Popadiuc si au jucat mult in Liga 1.
Asta e important mai ales pentru noua generatie. Multora nu li se dau sanse cand ajung la cluburi importante pentru ca sunt folositi doar pentru acea regula U21. Ar trebui cumva sa primeasca mai multa incredere si mai multa credibilitate din partea antrenorului.
Uite Ionut, haide sa iti dau un exemplu de la Hermannstadt. La ultimul meci pe care l-am avut cu Sepsi am jucat cu 3 jucatori U21, cu Voda care are 20 de ani, cu Oprut si cu Cordea. Normal trebuie sa joci doar cu doi, corect? Eh, eu i-am bagat pe toti 3 pentru ca s-au pregatit bine. Cordea, care e de la noi din Cluj, inainte sa ajung eu la Sibiu nu jucase, iar dupa cu mine a jucat vreo 6-7 meciuri. Am vazut ca e bun, se sacrifica, alearga la antrenamente, munceste, deci de ce sa nu ii dau o sansa? Asa cum am avut si eu si tu sanse cand am fost mai tineri, asa trebuie sa le dam si lor, pentru ca altfel nu au cum sa ajunga fotbalisti.
Corect, sunt total de acord, iar cel mai important este sa simta apropierea asta fata de antrenor.
Da, daca il bagi in teren automat il ajuti, il impingi un pic de la spate, altfel nu are cum sa progreseze. Chiar daca joaca rau, trebuie sa ii spui mereu „Ba, sunt alaturi de tine, stai linistit, du-te si dormi linistit noaptea ca sambata joci”.
Mister, stiu ca ai fost si impresar, acum esti antrenor, asa ca vreau sa te intreb daca te vezi presedinte in viitor?
Ba tati, iti spun sincer ca mi-as dori sa mai antrenez vreo 6 ani, si dupa sa ma bag la un club ori manager ori presedinte. Chiar ma vad sincer in viitor pentru ca cred ca in timp n-ar fi o problema sa invat anumite chestii si sa renunt la antrenorat.
Bun, pai atunci in cativa ani te vedem manager sau presedinte. Ai vreo echipa preferata unde ai vrea sa fii?
Mi-as dori la Baia Mare ca sa ma retrag acolo la mine acasa.?
Pai cum? Nu stai in Budapesta??
Da, stau acum aici in Ungaria, dar nu uita ca intotdeauna casa mea va fi la Baia Mare!
Apropo de chestia asta, ai avut ceva probleme in perioada in care ai jucat pentru nationala Ungariei?
N-am avut chiar niciun fel de problema. Si cand eram antrenor in Romania, mergeam si acasa la Baia Mare, veneam si aici la Budapesta, deci chiar nu au fost probleme. Tin minte ca o singura data m-a facut Gigi Becali ungur si atunci i-am zis: „Nu ma mai face ungur! Mama e Maria, tata e Gheorghe, iar pe mine ma cheama Vasile, de unde nume de unguri in familia noastra?”.
Mister, intreba cineva inainte de emisiune care a fost cel mai dificil jucator cu care ai lucrat ca si caracter si ce ti-a fost cel mai greu sa schimbi la el?
Au fost 2-3 jucatori chiar si la CFR in primul mandat, dar nu o sa le dau acum numele. Daca nu-i bagai erau suparati, mergeau la conducere si pana la urma am avut anumite discutii cu ei in care le-am explicat exact ce imi doresc de la ei. Hai sa iti dau si un exemplu din perioada in care erai si tu la CFR, cu Tadé si Chuka. Chuka juca titular si la un moment dat a strans prea multe cartonsae galbene si a fost suspendat, iar atunci l-am bagat pe Tadé. A jucat Tadé doua meciuri atunci, a dat vreo 3-4 goluri si nu l-am mai bagat pe Chuka. Eram intr-o zi cu Razvan Zamfir la mine in birou si a venit Chuka sa-mi zica „Bai mister, nu mai vrei sa ma bagi pentru ca esti rasist!”. Era sa-mi pice fata atunci fiind de fata cu Razvan Zamfir, dar pana la urma i-am raspuns „Pai cum sa fiu rasist ma? Bai Chuka, hai sa-ti spun un lucru. Cine joaca ma in locul tau in echipa? Tadé. Si ala ce culoare are ma? Nu sunteti de aceeasi culoare?”. Dupa asta am jucat pana la urma cu amandoi, iar inainte sa plece Chuka in China a venit la mine la hotelul in care stateam sa-mi bata la usa cu o punga de cadou. Ma gandeam ca mi-a adus un parfum mie sau la nevasta mea, dar cand am deschis cadoul era un telefon Iphone. Mi-a multumit frumos pentru tot si si-a cerut scuze pentru ce s-a intamplat atunci in birou.
Nu e usor cand nu joci si te gandesti la toate lucrurile posibile. Antrenorul e prost, tu vrei sa jignesti pe toata lumea, esti intr-o alta stare, ti se pune ceata si nu se mai intelege nimic.
Da, dar trebuie sa te uiti la tine in primul rand. Poate nu ai facut ceva bine in cursul saptamanii desi antrenorul ti-a explicat de cateva ori acel lucru si nu l-ai bagat in seama. Dupa parerea mea nu este antrenor in lumea asta care sa nu bage pe teren cel mai bun prim 11 pe care il are la dispozitie la sfarsit de saptamana.
Aici mai apar cateva probleme, precum aparitia unui impresar, aparitia unui om din club, iar atunci ti se impun anumiti jucatori care sa joace. Desi tu ca si antrenor ii vezi pe cei 11 care merita sa intre pe teren si sa joace, te doare pentru ca nu poti sa ii aliniezi. Cum gestionezi situatia asta?
Stau de vorba cu ei Ionut. Stau de vorba in cursul saptamanii, stau de vorba si seara inainte de o partida, stau de vorba si cu cei care nu joaca si le explic ca trebuie sa fie pregatiti, sa nu fie suparati, sa fie motivati, pentru ca poate saptamana viitoare vor fi ei titulari. Intr-adevar, unii inteleg si altii nu, insa majoritatea celor cu care am lucrat au inteles lucrurile astea. Cei care nu au inteles s-au exclus singuri din grup, nu trebuie sa ii dai tu afara ca antrenor.
Mister, ai avut doua mandate ca antrenor la CFR Cluj. Mai vrei sa te intorci acolo?
Iti spun sincer, chiar m-am simtit foarte bine acolo. Tin minte ca o data am terminat pe locul 2, si atunci cand ai fost si tu am inceput cu depunctarea aia de 6 puncte si am terminat pe locul 4. Daca se iesea din insolventa in martie cred ca ne puteam bate la titlu ca eram la doar 3 puncte atunci de lider. Cand s-a aflat la sfarsitul lunii martie ca nu iese clubul din insolventa s-a rupt totul, am pierdut 2-3 jocuri si am cazut pe locul 4. Oricum, pot sa zic ca la CFR m-am simtit cel mai bine dintre toate cluburile la care am antrenat, asta e adevarul!
Uite, eu nu inteleg urmatorul lucru, care din pacate se tot repeta: faci o performanta in Europa, castigi campionatul, si tot sunt probleme la club. De ce se intampla lucrurile astea? Nu e normal ca CFR, o echipa care a avut doi ani extraordinari, sa ajunga la un meci important cu Craiova si antrenorul Dan Petrescu sa declare ca sunt probleme interne mari. Acum mi se pare ca se intampla din nou lucrurile in oglinda ca si atunci cand ai venit tu la CFR. A fost la fel, noi facuseram 10 puncte in acea grupa de Champions League si nu se gandea nimeni ca o sa se intre in insolventa, dar totusi s-a intamplat.
Eu din ce am citit, pentru ca daca nu esti acolo in miezul problemelor nu poti sa stii exact ce se intampla, parca li s-au achitat jucatorilor acele prime restante din cupele europene. Nu stiu daca dupa meciul cu Craiova, Dan Petrescu s-a referit neaparat la probleme financiare, din ce tin minte a facut niste declaratii si a spus ca multi jucatori sunt nemultumiti ca nu joaca si asa mai departe. Ma repet, asta este ceea ce am citit, daca nu esti acolo nu pot sa-ti dai cu parerea daca nu stii clar ce se intampla. Oricum, Dan Petrescu chiar a facut o treaba extraordinara acolo la CFR si face in continuare, iar singura mea dilema este de ce nu au adus in ultimii ani si niste jucatori mai tineri care sunt foarte talentati? Intr-adevar sunt cativa, precum Costache, Petrila, Itu sau Adita, dar deja au un lot foarte experimentat cu jucatori trecuti de 30 de ani si ar fi trebuit sa mai aduca cativa jucatori mai tineri. Cred ca ciclul asta de 3 ani se va termina cel mai probabil acum.
Ce parere ai Mister de Rapid? Te intreaba cineva acum pe live daca crezi ca promoveaza anul asta?
Depinde cum pleaca. Daca pleaca din start bine va promova. Trebuie sa bata in primele doua partide si sa plece foarte bine ca sa aiba sanse reale la promovare. Daca nu reusesc sa bata in primele doua meciuri le va fi foarte greu.
Tot la fel, una dintre intrebarile pe care le-am primit este urmatoarea: ce jucator cu potential mare ai antrenat dar nu a ajuns la nivelul la care a avut el talentul?
Din Romania nu pot sa zic unul neaparat, dar din afara l-am antrenat pe Leo Bittencourt pe care l-a cumparat Dortmund pe vreo 6 milioane de euro. Ma asteptam la mai mult de la el, insa a fost tot imprumutat si acum a ajuns sa joace la Werder Bremen. Are dubla cetatenite, germana si braziliana, dar a fost un jucator foarte bun, cu tatal lui chiar am jucat la Cottbus. Ma asteptam cand a ajuns la Dortmund sa faca pasul si la Echipa Nationala, dar din pacate nu a facut saltul asta.
Unde crezi ca e problema la tipul asta de jucatori?
Cred ca la Leo a fost facut prea repede pasul asta la Dortmund, dar iar o dau pe varsta si iar vorbesc prostii si eu am plecat la 18 ani de la Cottbus. Pe Leo l-a luat chiar Klopp direct la echipa mare de la mine de la U19. Probabil nu a fost destula rabdare cu el, era atunci si lotul ala foarte bun al celor de la Dortmund si au fost si presati de rezultate. Dupa un an a fost dat imprumut la Mönchengladbach, dupa la Hannover, dupa la Köln parca, deci ce pot sa spun este ca un jucator de tipul asta ori rupe gura lumii atunci cand ajunge la o echipa de top, ori trebuie sa fie putina rabdare cu el, dar la echipele astea mari nu prea este rabdare.
Cateodata chiar iti pare rau cand stii ca ai antrenat jucatori buni si nu au explodat sau nu au ajuns la valorea la care se astepta lumea.
Uite Ionut, hai sa iti mai dau un exemplu. Pe postul tau l-am bagat pe Horj cand avea 19 ani. Cu mine a jucat titular meci de meci la CFR si o facea foarte bine. Venisera cei de la FCSB dupa el, stiu sigur ca m-au intrebat cei de acolo si voiau sa il transfere. Cum am plecat eu de la CFR, nu stiu cine a venit, dar nu i-a mai dat sanse copilului, iar acum a ajuns sa joace la U Cluj in Liga a 2-a.
Si el ce spune? Unde s-a rupt filmul sa spunem asa?
Sincer sa fiu n-am mai vorbit cu el in ultima perioada, am vorbit doar acum aproximativ un an. Oricum, avea o statura excelenta pentru un fundas, picior stang ca si tine, eleganta, ii mai trebuiau doar niste lucruri pe care cu siguranta avea timp sa le invete pentru ca era tanar. Chiar a jucat toate meciurile cu mine foarte bine si acum uite, dintr-o data s-a stins. Probabil a venit alt antrenor, nu i-a mai dat incredere, nu l-a mai bagat sa joace, si uite asa se curata un fotbalist bun, un fotbalist care chiar putea sa ajunga departe.
Apropo de asta Mister, uite ca ne intreaba acum cineva si de Adita Paun. Parerea mea este ca el risca sa se piarda din cauza acestei reguli U21 pentru ca el este un jucator care la varsta lui are nevoie sa joace, sa prinda incredere si sa devina un lider in echipa. Ar trebui cumva ca Adita sa vina din spate, insa tot timpul el este cel sacrificat.
Nu stiu daca este neaparat sacrficat Ionut, dar ce sa zic… In benzi joaca Deac si cu Omrani daca nu ma insel. Adi a mai avut intr-o perioada si fluctuatii. Parerea mea este ca el trebuia sa faca saltul afara, pentru ca daca nu ma insel are 7 ani sau mai multi de cand este la CFR.
Crezi ca face fata afara?
De ce nu? Eu zic ca da pentru ca a demonstrat asta de-a lungul timpului si ar fi timpul sa incerce macar sa plece afara. Adita are 25 de ani deja daca nu ma insel, urmeaza sa faca in curand 26-27, iar asta inseamna ca va ramane in tara la CFR toata viata. Ma repet, asta este parerea mea, sa incerce sa plece afara intr-un campionat bun si sa vada daca poate sa faca fata acolo, dar eu zic ca poate sa faca fata pentru ca are calitati. Daca se multumeste sa ramana numai la CFR nu stiu cum va fi cariera lui, insa asta depinde de ce isi doreste jucatorul pana la urma.
Mister, ai spus mai devreme ca ai antrenat grupe de copii in Germania. Cum vezi tu copiii de acolo comparativ cu ai nostri?
Hai sa incep cu un lucru care se vede de la o posta. In primul rand au toate conditiile sa se antreneze, iar astia ai nostri saracii nici nu au unde sa se antreneze pentru ca nici teren de antrenament n-au unele echipe de Divizia A. Stiu ce a fost la Sibiu, acolo unde aveau un sintetic si se antrenau 30 de copii pe un sintetic. Pai daca se antreneaza pe sinteticul ala cum vrei sa ajunga fotbalist? Problema noastra de aici pleaca. Pai asigura-i copilului ala toate conditiile ca sa poata sa faca performanta. Cei din Germania nu sunt mai buni ca noi, sa stii Ionut. Eu am stat in Germania aproape 12 ani si pot sa spun sigur ca nu sunt mai buni ca noi, dar daca le oferi toate conditiile sa se antreneze, sa mearga la scoala, sa aiba o alimentatie buna, asa incet se rezolva toate. Daca nu avem nici aceste mici lucruri care sunt elementare sa le aiba orice tara, la ce sa ne asteptam? Sa stii ca jucatorul roman de 17 ani nu e mai slab ca cel din Germania de aceeasi varsta. Eu am lucrat cu U17 acolo, dar au total alte conditii si sunt invatati de mici cu tot ceea ce inseamna fotbalul.
Ce alimentatie aveau ei acolo?
Iti spun sincer ca nu sunt in cea mai mare masura sa vorbesc despre asta, dar tin minte ca la Cottbus la academie ne strangeam toti antrenorii la ora 8:00 dimineata chiar daca aveam antrenamente mai tarziu. Ne intalneam si cu doctorul si cu nutritionistul si le faceau micul dejun inainte sa mearga la scoala. Dupa ce ieseau de la ore mergeam la antrenamente, dupa la pranz mergeam cu totii sa mancam, deci erau acolo un doctor si un nutritionist care le facea meniul la copii. In general aveau voie sa manance paste multe, carne de pui, dar sa stii ca si copilul neamt mai manca un snitel sau cartofi prajiti, nu era o problema asta, aveau si vitiaminizare, dar important este ca aveau doctorul si nutritionistul tot timpul langa ei. Tu stii foarte bine lucrurile astea ca ai jucat si in Germania, ai jucat si in Italia si asa e peste tot. La noi ce sa ii dai la saracul copil sa manance? Termina antrenamentul si vine mama sau vine tata sa il astepte cu masina sau o ia pe jos si isi ia un crenvurști de la prima bodega pe care o gaseste.
Ca tot vorbeam de juniorii de acolo, care ar fi diferenta dintre ei si cei de la Academia lui Hagi? Si Hagi a vazut in cupele europene ca indiferent cat de bine joaca echipa din punct de vedere tehnic, sufera la nivel fizic si la duelurile unu contra unu.
Pai hai sa ne gandim la toti jucatorii lui Gica Hagi care au plecat afara, chiar au fost foarte buni in Romania. Avem destule nume si exemple precum Iancu, Chitu, Razvan Marin, Ianis, dar cand au dat de aia afara care fug de rup pamantul… Posesia e si ea importanta, dar cand esti acolo trebuie sa stii sa te si lupti unu la unu si sa alergi.
Asta zic, in antrenamente e bataie, pentru ca acolo iti castigi locul de titular.
Pai eu am fost o saptamana la Dortmund cand era Klopp antrenor. Aveau academia la iesirea din oras si acolo faceau antrenamentele. Iti spun sincer Ionut, cand incepea jocul ala de la antrenament, ziceai ca vine al treilea razboi mondial! Pai ce intrari cu talpa aveau, ce coate in gura isi dadeau, era o agresivitate foarte mare si sa fi auzit cum vorbeau. Stateam acolo pe margine si ma cruceam si ma gandeam „Pai ba, asta-i un antrenament?”. Klopp nu intervenea niciodata, il avea pe secundul sau si pe preparatorul fizic care erau acolo, el oprea doar jocul daca nu ii convenea ceva sau daca nu respectau jucatorii indicatiile date de el probabil inainte de antrenament. Deci Ionut, ma repet, cand vedeai ce era acolo ziceai ca vine al treilea razboi mondial. La noi nu vezi asa ceva, noi tot sa tinem tiki-taka, tiki-taka, dar nu se face asa. Tu stii fotbalul german, trebuie sa ajungi cat mai repede la poarta sa dai gol, de aia vedem scoruri precum 4-3 sau 5-4 si de aia vin 60.000 de oameni acolo in tribune.
Apropo de Jurgen Klopp, ce parere ai de el Mister?
Este cel mai bun motivator! Nu pot sa zic ca este cel mai mare tactician, dar avea la un moment dat un secund sarb care clar era cel mai mare tactician. Acum nu mai este cu el in echipa ca a plecat, Zeljko Buvac il chema si avea parul lung, dar pot sa spun clar ca Jurgen Klopp este cel mai bun motivator! Oricum, principal este sa ai un staff langa tine cu doi secunzi, pentru ca poti sa fii cel mai bun motivator, dar poate nu poti sa fii cel mai bun tactician, iar daca ai staff-ul langa tine ai un mare ajutor daca ii asculti pe secunzii tai. Mie sincer nu imi trebuie sa am un secund langa mine care sa imi zica tot timpul ca am dreptate. Mie imi trebuie un secund care sa-mi zica in timpul jocului de exemplu „Bai Vasile, vezi ca am vazut ca pe partea asta ar trebui sa facem ceva!”.
Si mie mi se pare ca la nivel de motivatie Jurgen Klopp intra adanc in mintea jucatorilor.
Da, pai eu am fost si la un test de motivatie dupa ce ne-a tinut el un curs la Bochum, eu eram inca la Licenta Pro. A tinut cursul ala vreo doua ore si jumatate si a fost in limba germana, cred ca eram vreo 1000 de oameni intr-o sala. Eu jucand si contra lui am mai stat cu el la o poveste si chiar am mancat atunci niste crenvurști cu el. Mi-am dat seama dupa cum vorbeste ce fel de om este si parerea mea este ca nu exista in momentul de fata un antrenor care sa fie mai bun motivator ca el. Sa stii ca el a si facut facultatea asta de psihologie si motivatie si poate de aceea este asa ca si om.
Mister, daca ai avea acum un buget nelimitat, ce staff ti-ai face? Ce oameni ar face parte din staff?
Pai in primul rand un preparator fizic foarte bun, asa cum esti tu sau cum vrei sa fii.? De asemenea as mai aduce doi antrenori secunzi foarte buni, un nutritionist, un doctor foarte bun, un metodist foarte bun care sa-mi aduca informatiile cu o saptamana inainte de meciul urmator. Degeaba zicem noi tot felul de lucruri, dar un antrenor principal nu poate sa le faca pe toate si nu are cum sa le faca pe toate. Imi aduc aminte inainte de dubla dintre Sevilla si CFR Cluj ca l-am vazut la un interviu pe antrenorul lor, pe Julen Lopetegui, si stia absolut tot despre CFR. Iti dai seama ca informatiile alea au fost aduse de oamenii de langa el in maxim 5 minute. Intr-adevar antrenorul principal este important, dar si ceilalti din staff sunt foarte, foarte importanti. Cam astia ar fi oamenii ca si rol pe care i-as baga in staff-ul meu, de psiholog nu zic nimic pentru ca parerea mea este ca eu sunt un bun psiholog pentru jucatori.
Daca imi permiti sa te contrazic Mister, eu as baga un psiholog in staff, pentru ca asa cum ai zis si tu, antrenorul principal nu le poate face pe toate.
Sa stii ca am avut un psiholog in Germania la echipa si la inceput ne jucam cu niste mingi si le aruncam pe acolo si intrebau jucatorii „Cine il pune ma pe asta sa mearga dupa mingi?”.?
? Eu am lucrat prima oara cu un psiholog la Bari cu Davide Nicola antrenor si am vazut cat de important a fost sa fie un psiholog la echipa. De asta spun ca inca sunt multe elemente care lipsesc din cadrul unui staff.
Da, sunt multe elemente si acele mici detalii conteaza. Multi zic ca nu conteaza, dar tot timpul micile detalii conteaza chiar foarte mult.
Mister, intreaba cineva acum daca te-ai duce la U Cluj daca ai primi o oferta?
Ionut, sincer iti spun ca eu am chiar foarte multi prieteni U-isti in Cluj. E o echipa frumoasa cu suporteri minunati si chiar mi-a parut rau ca am picat cu ei la baraj anul trecut. Am ramas in Cluj dupa meci si vorbeam cu niste prieteni la un pahar de vin si le-am zis „Ba ce rau imi pare ca am picat acum cu voi”. Stii cum e, in viata nu poti sa stii niciodata ce ti se ofera.
N-ai avea vreo teama legata de cum o sa te primeasca fanii avand in vedere ca ai fost antrenor la CFR in trecut?
Nu, chiar deloc. Sunt si jucatori care sunt acum la U si au jucat inainte la CFR. Chiar si Daniel Stanciu care e in conducere la U a fost inainte la CFR. Noi suntem antrenori profesionisti, exact cum sunteti si voi jucatori profesionisti, iar daca iti faci treaba asa cum trebuie, nu are nimeni ce sa iti zica.
Mister, ce sfaturi poti sa le dai copiilor sportivi sau fotbalisti cu varsta intre 14-18 ani?
Sunt foarte multi copii talentati de la varsta de 14 ani incolo. Si noi am trecut prin asta si stii cum e, treci prin perioada aia de pubertate. Trebuie sa aiba foarte mare grija cu ei atat parintii, cat si antrenorii. Trebuie sa vorbeasca foarte, foarte mult cu ei in acesti ani. Poti sa fii foarte talentat la 15 ani si sa ai un potential enorm si dupa daca nu esti atent la 18 ani ti se poate termina cariera. De asta spun ca trebuie vorbit foarte mult cu ei, sa ramana concentrati, sa nu sara calul si sa se creada mari fotbalisti, dar pe un ton de asta frumos ca sa simta ca esti acolo langa ei si le explici tot timpul. Asta e valabil si acasa pentru parinti, pentru ca sunt foarte multi parinti care le spun copiilor „Lasa-l pe antrenor, fa cum vrei tu sau cum iti spun eu!”. Intr-adevar parintii au un rol foarte important, dar copiii trebuie sa asculte si de antrenori, si de profesori la scoala, trebuie sa ia mereu lucrurile bune de la persoanele din jurul lor si sa ramana intotdeauna modesti la varsta aia.
Mister, te misti, faci sport??
Da, mai fac sport, am avut 93 de kilograme si acum am ajuns la 90 de kilograme, poate si din cauza stresului, dar mai joc un tenis cu piciorul si o miuta asa cinci la cinci pe teren mic.?
Stii ca daca ai acceptat invitatia mea trebuie sa faci sport zilnic, asta este regula.?
N-am cum sa nu fac de cand te-am vazut cat esti de pregatit si de cand am vazut exercitiile pe care le-ai pus pe platformele astea de socializare. Poti sa iti depui CV-ul linistit. Auzi, la cum arati acum mai joci vreo doi ani in Divizia A, iti garantez eu!?
Mister, iti multumim mult ca ai acceptat invitatia noastra la proiectul dintre „Ora Exacta In Fotbal x The Rada Way”! Asta ne propunem noi, sa venim cu sfaturi din partea unor campioni, jucatori si antrenori pentru ca sunt foarte multi copii care ne urmaresc si cu siguranta au nevoie de sfaturile venite de la oameni care au trecut prin fotbal.
Cu mare drag Ionut! Abia astept sa vin la Cluj sa te vad.
Iti multumim inca o data si asteptam sa te vedem din nou cat mai repede la o echipa. Apropo de asta, poate sa fie si FCSB??
Hai sa ne vedem cat mai repede la o echipa…? Sa fim sanatosi doar si vedem ce ne rezerva viitorul. Salutari acasa Ionut, te pup si numai bine!
URMARESTE SI ALTE ARTICOLE
URMARESTE-NE PE INSTAGRAM
URMARESTE-NE PE YOUTUBE
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE FACEBOOK A LUI IONUT RADA
URMARESTE CANALUL DE YOUTUBE A LUI IONUT RADA