Explicațiile lui Daniel Stanciu după protestul inedit al Universității Cluj!

Clujenii au intrat pe teren, deși Farul nu a mai ajuns să dispute partida!

În Liga a 2-a, se dau lupte grele de la distanță, după ce meciul dintre Universitatea Cluj și Farul Constanța nu s-a putut disputa nici a doua oară, tot din pricina cazurilor de infecatre cu COVID-19.

Dacă prima dată cei din vina cărora jocul nu a putut avea loc la data inițială au fost clujenii, acum formația de la malul mării a raportat cazuri pozitive în cadrul echipei și a fost întoarsă din drumul spre Cluj-Napoca de DSP Constanța.

Conform regulamentului întocmit de Federația Română de Fotbal, dacă o partidă de Liga 1 sau de Liga a 2-a nu se poate disputa nici la a doua dată stabilită după prima amânare, prima echipă din vina căreia meciul nu a putut începe la data și ora programate inițial, atunci aceasta va fi trasă la răspundere și va pierde duelul la „masa verde”.

Regulamentul a fost respectat acum ca la carte, iar imediat după ce FRF a aflat de situația de la Farul Constanța, care nu a mai primit aviz favorabil de la DSP, a anunțat că rezultatul se va stabili la „masa verde”, astfel constănțenii au câștigat cu 3-0.

După toate cele întâmplate, Universitatea Cluj a iniţiat demersuri pe lângă Federația Română de Fotbal, Direcția de Sănătate Publică Constanța și Ministerul Sănătății.

Clubul clujean a solicitat ca rezultatul partidei să fie stabilit pe teren, considerând că meciul se poate disputa în deplină siguranță, conform regulamentelor sportive și medicale.

Universitatea Cluj a mai solicitat tuturor celor implicaţi în fenomen să RESPECTE FOTBALUL şi să susţină o COMPETIŢIE CURATĂ, cu meciuri ale căror rezultate sunt decise pe teren, de către jucători, nu în birou, de către conducători.

Cireașa de pe tort a fost pusă însă marți seara, atunci când jucătorii Universității Cluj au intrat pe teren la ora la care trebuia să se dispute partida restantă, deși Farul Constanța nu a mai putut face deplasarea.

„Modul în care clubul Farul Constanța și autoritățile abilitate au gestionat această situație ridică suspiciuni în ceea ce privește fairplay-ul și implicațiile pe care le pot avea factorii externi jocului de fotbal în stabilirea unor rezultate. FC Universitatea Cluj a onorat competiția și s-a prezentat la ora stabilită pentru startul acestui meci. Prin acest gest simbolic, dorim să tragem un semnal de alarmă și vrem ca toți cei implicați în fenomen să RESPECTE FOTBALUL”, au scris clujenii într-un comunicat oficial.

Directorul general al clubului, Daniel Stanciu, a explicat de ce conducerea a luat această decizie și a tras și el un nou semnal de alarmă pentru conducătorii fotbalului romanesc.

Clujenii nu sunt singurii aflați în această situație. Și la jocul dintre Ripensia Timișoara și CS Mioveni a avut loc un scenariu asemănător, și bineînțeles că și în acest caz formația din Banat a fost trasă la răspundere și a pierdut partida la „masa verde”.

„Am ales această metodă împreună cu cei de la Ripensia Timișoara, care sunt în aceeași situație la jocul amânat cu CS Mioveni.

Noi nu suntem organ de anchetă, nu suntem cei care trebuie să urmărim. Din punctul nostru de vedere, respectând regulamentele, protocolul medical și toate legile, Farul se putea deplasa cu 13 jucători, minimul care era necesar pentru a se disputa această partidă. Continui să cred că regulamentul are lacune în această privință, deși ideea inițială a fost de a da șansă echipelor să joace, în unele situații acest regulament a devenit doar o formă speculativă pentru unele cluburi.

E clar că situația este destul de complicată, pentru că se puteau întâmpla mult mai multe lucruri pozitive în acest sens. Noi avem o problemă cu Direcția de Sănătate Publică din Constanța, deoarece conform Ordinului Ministrului și protocolului medical, trebuiau să înceapă imediat ancheta, să stabilească contacții și să ceară testarea lor. Astfel, cei de la Farul aveau timpul necesar să vină să joace la Cluj-Napoca, chiar dacă făceau deplasarea cu autocarul. Am luat și noi legătura telefonic cu cei de la DSP Constanța ieri, iar directoarea de acolo ne-a spus că era 1 decembrie și nu aveau timp de a se ocupa de acest lucru, că nu au medic disponibil, au foarte multe cazuri și nu e prioritar fotbalul.

Sperăm să primim niște răspunsuri. Avem o datorie față de meseria pe care o avem, față de club, față de suporteri, să mergem până la capăt, să descoperim care este adevărul în acestă situație. Alături de emblema noastră, acolo scrie și Fidelitate, Onoare, Respect și Tradiție. Clubul acesta așa a fost clădit, în primul rând pe onoare. Am putea, din anumite motive, să nu ne prezentăm la jocul cu Ripensia.

Asta ar însemna să câștigăm nemeritat, nu pe teren, un meci și în același timp moral nu ar fi corect, pentru că acei oameni de la Ripensia, acel colectiv a suferit așa cum am suferit și noi. Am avut 31 de persoane infectate, din care 25 au fost carantinate. Am fost în această situație 18, 19 zile, fără să ne desfășurăm activitatea. Am continuat apoi cu jocurile și nu suntem într-o situație foarte bună din punct de vedere sportiv. Cred că onoarea primează, iar performanța se poate face în primul rând prin caracter și onoare”, a spus directorul general al Universității.

Foto: Facebook/FCUCluj

CITEȘTE ȘI:

REȚELE SOCIALE

3,508FaniÎmi place
22,021CititoriConectați-vă
355AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI