Ajuns la 26 de ani, Alin Roman este deja unul dintre stranierii cu experienta ai Romaniei, avand de-a lungul carierei multe echipe trecute in CV, dintre care pana acum trei din Austria. Deoarece intreaga lume traverseaza deja o criza din cauza acestei pandemii de coronavirus, jurnalistii nostri l-au contactat pe jucatorul celor de la Vorwärts Steyr pentru a vedea care este starea sa de sanatate si de asemenea sa ne spuna cateva detalii exclusive pe care le-a aflat din Austria, unde campionatul a avut o mare ascensiune in ultimii ani, mai ales la nivelul competitiilor europene.
Alin Roman s-a nascut la Timisoara pe data de 27 Ianuarie 1994 si are 1,73M inaltime, evoluand pe pozitia de mijlocas ofensiv. Si-a inceput cariera la Avicola Buzias, echipa unde de asemenea si prietenul sau, Steliano Filip, a facut primii pasi in fotbal. De-a lungul carierei a evoluat mai multi ani in Romania, la FC Maramures Baia Mare, Dinamo Bucuresti, ASA Targu Mures, Poli Timisoara, Metalul Resita, FC Caransebes, UTA Arad si National Sebis, de la ultima dintre ele prinzand primul transfer in afara tarii. In iarna anului 2017 a plecat in Austria la SV Bad Goisern, iar de atunci a ramas acolo si a mai jucat pentru Union Vöcklamarkt, ATSV Stadl-Paura, iar in prezent fiind la Vorwärts Steyr, ocupanta locului 4 din Liga a doua Austriaca, insa la mare distanta de primul loc, care permite promovarea.
In primul rand, cu ce gânduri parcurgi tu această perioadă, cum vezi lucrurile?
Sunt gânduri care nu duc niciunde pentru ca nu depind de mine, e o situație foarte grea în toată lumea. Sper sa treaca cât mai repede! E chiar foarte greu în domeniul nostru sportiv, nu poți face nimic, decât sa ieși o ora la alergare și în rest stai închis în casa.
Tu unde te afli in acest moment? Ai ramas in Austria sau te-ai intors in Romania?
Sunt în Austria, după a 3-a etapa împotriva celor de la BW Linz am mai făcut antrenament doar luni și marți. Joi parca ne-au spus ca se suspenda 2 etape inclusiv antrenamentele. Și ne-au interzis într-un fel sa părăsim tara pentru ca nu se stia daca se inchid sau nu granitele.
Familia ta banuiesc ca este in Romania? E totul in regula cu ei, avand in vedere ca in ultimele zile cresc foarte repede cazurile si la noi in tara?
Da, sunt bine, mulțumesc lui Dumnezeu! Tatăl meu încă merge la lucru și chiar lucrează pentru firma din Italia, dar din ce au înțeles în următoarele zile se va închide pentru o perioada. Mama mea este asistenta și când este sunata trebuie sa meargă la lucru. Sa fiu sincer, in România baga sau nu știu cum sa zic prea mult frica în oameni. In Austria sunt 6000 de cazuri, si nu este asa strict cu armata pe strada, ai voie sa mergi afara singur sau insotit cu o persoana din familie.
Cum au reacționat austriecii în această perioadă? Cum ți se pare, comparativ cu reactia romanilor? In ambele tari au crescut foarte mult cazurile in ultimele zile.
Da este adevărat, urmăresc destul de mult. Se da foarte multa importanta și aici, sunt amenzi foarte mari dacă nu ai sa dovedești unde mergi când ești cu mașina. Dar oamenii sunt și înțelegători, de când a început perioada asta de carantina nu prea am văzut pe strada mai mult de 2 persoane. Ies sa alerge sau la aer dar singuri sau maxim 2 persoane. In magazine e la fel ca in Romania, duminica e inchis absolut tot, iar luni daca mergi la supermarket nu mai gasesti nimic dupa ora 12-13 pana in a 2-a zi.
Discuti cu alti fotbalisti romani care se afla in zonele rosii ale Europei?
Cu Filip țin legătura, dar în general vorbesc cu prietenii. Am si in Spania, si in Italia, si in Franta, facem zilnic videocall.
Ei sunt bine? Nu sunt afectati de numarul cazurilor foarte mari de infectie?
Sunt afectați pentru ca sunt prinși acolo si nu pot face absolut nimic, nici nu își doresc pentru ca în perioada asta vor sa protejeze cat mai mult pe cei din jur, iar familiile lor sunt in Romania. Ei sunt tineri si din cate am inteles acest virus ii afecteaza pe cei mai in varsta.
Ce mesaje ati primit de la club? Ati primit un program de antrenament zilnic?
Da, în fiecare săptămână primim program nou de la prepatorul fizic. Zilele trecute am vorbit cu președintele și din ce am înțeles se poate lua în considerare și de a îngheța campionatul. E vorba de suporterii care vin în număr destul de mare la fiecare meci. De acolo vin destul de multi bani pentru echipe.
Ai aflat mai multe detalii despre aceasta posibila decizie de inghetare a campionatului? E posibil sa se intample in toate campionatele mari din Europa?
Personal nu știu nimic, dar nu cred ca se va întâmpla asta. In ligile secunde din campionate s-ar putea, pentru ca depind foarte mult de banii care vin din bilete și consumație, cel putin in Austria. Zic in Austria pentru ca stiu, aici vin la fiecare meci 1500-2000 de persoane, biletul este 15 euro minim, plus consumatie pentru ca se joaca vinerea, la ora 19:00, vin de la munca oamenii, consuma cate o bere, doua, ca asa e un fel de traditie la ei.
Care e media de spectatori la meciurile voastre? Depaseste media din Liga 1 din Romania?
Nu cred ca au fost sub 1200 de persoane cand am avut meciuri acasa.
Pe langa campionatul Austriei, ai mai evoluat doar in Romania. Care e diferenta dintre cele doua campionate si prin ce se aseamana ele?
Sa fiu sincer, nu stiu daca se aseamana. Am jucat destul de mult in Liga a 2-a in Romania, e mai multa calitate intr-adevar in Romania, dar aici sunt multe dueluri si pana in minutul 95 se joaca, deci vezi 1000 de ocazii sa zic asa. E pentru suporteri. In Romania, nu e atata munca, atatea dueluri. In Prima Liga in afara de Salzburg, Rapid Viena si LASK Linz care au crescut foarte mult, restul joaca mult numai pe bataie, mingea lunga. In Romania se incearca tot timpul sa se joace fotbal, chiar daca e mai plictisitor, dar se incearca. Aici, vezi mai mult ca se alearga, numai se alearga si vezi o gramada de ocazii.
Mai urmaresti Liga 1 acum? Ce parere ai de acest sistem play-off/play-out si ultimele schimbari care s-au produs?
Mi se pare prea mult cu regula U21, sunt anumiți jucători foarte buni, probabil multi dintre ei au familie acasa si nu pot juca pentru ca sunt pe post cu niște copii care nici nu sunt foarte străluciți. Asta e parerea mea.. Urmăresc destul de mult Liga 1, am avut oportunitatea sa ma întorc în 2 rânduri dar am preferat sa rămân aici. Iar cu sistemul play-off/play-out cred ca e ok având în vedere ca nu sunt foarte multe echipe, dar e pacat de punctele care se taie la final, practic in play-off nu mai ai niciun avantaj. Pentru cei ce urmăresc e mai interesant, dar pentru fotbaliști și cei care muncesc nu e chiar ok.
Daca ai avea oportunitatea dupa aceasta nebunie sa te intorci in Romania, la o echipa de cupe europene, precum CFR, FCSB sau Universitatea Craiova, te-ai intoarce? Spuneai ca ai refuzat de doua ori pana acum sa te intorci.
Sa fiu sincer, si la Dinamo m-as intoarce. Da, am avut ocazia sa ma intorc in 2 randuri, nu le dau numele dar au fost 2 echipe de sub jumatatea clasamentului. Cred ca în momentul de fata e greu sa ajung la o echipa precum astea 4, și în momentul de fata as prefera sa continui aici. Este un nivel destul de bun probabil peste Liga a 2-a din Romania și nu îmi lipsește nimic. Conditiile nu se pot compara, banii imi intra mereu inainte cu cateva zile.
Ai jucat la Dinamo intre 2012 si 2013, cand situatia era mult mai buna. Ce crezi ca s-a schimbat acum la club, de a coborat atat de jos in ultimii ani?
Probabil ca sunt prea mulți pe lângă echipa și își vad de interesele lor prima data, eu asa cred. Nu toți trag la aceeași căruță, dar acum ca s-au implicat mai mult suporterii cred ca lucrurile se vor regla. Nu te poți juca cu ei, știm foarte bine ce înseamnă suporterii dinamovisti.
Ca tot ai pomenit de suporteri, ce parere ai de initiativa lor de a crea acel program DDB?
Înseamnă că își iubesc cu adevărat echipa, este un moment destul de greu, si chiar ma bucura initiativa lor.
Ce parere ai de faptul ca mult asteptatele competitii sportive din acest an, adica Campionatul European si Jocurile Olimpice au fost amanate? Este bine pentru fotbal?
Bine nu este nimic în momentul de fata, se pierd foarte mulți bani, probabil anumite echipe vor întra în faliment dacă nu sunt ajutate de către stat, dar pentru siguranta oamenilor e mai bine asa. Nu mai contează nimic în momentul de fata, decât sa stam în casa și sa-i protejam pe cei din familie și din jurul nostru. Apropo de aceste competitii, multa bafta naționalei României! Sunt fanul numarul 1!
Pe langa antrenamente, cu ce iti ocupi timpul in casa?
Ma pun la punct cu limba germana, vorbesc cu prietenii, familia… Sunt cu prietena mea aici, o ajut la mâncare, si seara ne mai uitam la emisiuni din România sau filme.
Sunt lucruri care înainte de pandemie poate ți se păreau banale și acum le apreciezi altfel?
Da, ar trebui sa-i dam mai multa atenție lui Dumnezeu, parca prea alergam sa facem bani, lucruri.. Și de el uitam!
Crezi ca noi romanii vom putea invata ceva dupa toata aceasta nebunie, sau va fi la fel si dupa ce se va incheia?
Desi, sper.. Nu cred ca se va schimba ceva.
Ce sfat le-ai putea da colegilor tai romani care evolueaza in strainatate si nu au reusit sa se intoarca acasa, dar mai ales suporterilor?
Este un moment greu, dar dacă suntem uniți, împreună vom câștiga, probabil cel mai greu meci, împotriva Covid-19. Cel mai important, sa stam acasă!
Ii multumim jucatorului nostru roman, Alin Roman, pentru timpul acordat acestui interviu si ii dorim mult succes pe toate planurile! De asemenea, multa sanatate lui si familiei sale!