„O emisiune de colectie” – asa poate fi numita transmisiunea live pe care Ionut Rada a avut-o cu fostul sau antrenor de la Rapid, Viorel Hizo, un om cu un caracter deosebit. In discutia live de pe Instagram ca de la elev la antrenor, care a durat o ora, au incercat sa atinga cele mai importante puncte din fotbalul romanesc de astazi, despre jucatorii actuali, dar nu au omis sa aminteasca si cateva dintre amintirile lui Nea Vio, care si-a petrecut nu mai putin de 26 de ani in fotbal, adunand un numar impresionant de meciuri in care a stat pe banca in Prima Liga a Romaniei. Cu siguranta mai erau multe de povestit, insa a fost o ora in care cu siguranta si urmaritorii au urmarit cu interes emisiunea realizata de „The Rada Way” si „Ora Exacta In Fotbal”, iar pe viitor cu siguranta Viorel Hizo va mai fi prezent pentru a continua sa ne incante cu cateva dintre povestile de exceptie ale dansului.
DESPRE VIOREL HIZO
Viorel Hizo este un antrenor roman in varsta de 73 de ani. S-a nascut pe 6 februarie 1947 in Sibiu si a inceput fotbalul pe postul de portar. Ca antrenor prima echipa pe care a antrenat-o a fost Inter Sibiu, echipa din orasul natal, alaturi de care a reusit sa castige Cupa Balcanilor. In urma succesului de la Sibiu si in urma unei probleme ale sotiei, acesta ajunge la Bucuresti si o antreneaza pe Rapid Bucuresti in cinci perioade diferite: 1993-1995, 1995-1996, 2001-2002, 2004 si 2009. In 1994 acesta a reusit sa castige Cupa Samsung, un turneu amical la care participau cele mai importante echipe din tara. In capitala a mai antrenat Progresul Bucuresti in 1995 si Dinamo Bucuresti in sezonul 1997-1998. A mai antrenat timp de un sezon FC Brasov, Farul Constanta, Pandurii Targu Jiu, Delta Tulcea si Universitatea Cluj. A antrenat si FC Vaslui in 3 perioade diferite, 2006-2007, 2008 si 2010-2013, jucand meciuri in Europa si adaugandu-si in palmares Cupa UEFA Intertoto castigata in 2008. Ultima echipa a carierei sale a fost Ceahlaul Piatra-Neamt, acolo unde a fost in 4 perioade diferite, 1998-2000, 2003-2004, 2007-2008 si 2013, an in care si-a anuntat oficial retragerea. Singura sa experienta in afara Romaniei ca antrenor a fost in sezonul 2004-2005 cand a antrenat in China la Chongqing Qiche, insa acolo nu a fost cea mai fericita perioada a carierei. Acesta este poreclit de catre oamenii fotbalului “Dulăul” si se afla pe locul 3 all-time al antrenorilor cu 487 meciuri pe banca in Liga 1.
Buna seara Nea Vio!? Va multumesc frumos ca mi-ati acceptat invitatia! Ce faceti? Cum sunteti?
Bine Ionut! Ma simt bine, totul e in regula, trecem si peste Covid, stam in casa, purtam masti!?
Da, dumneavoastra intrati in categoria aceea de trebuie sa stati in casa.?
Asa e, trebuie sa stam mai mult acasa.
Nu va mai intreb cum va simtiti in perioada asta pentru ca probabil deja ati primit de multe ori intrebarea asta, dar va intreb la ce capitol v-ati imbunatatit sa spunem asa?
Ionut, mi-am imbunatatit mobilitatea pentru ca fac in fiecare zi cate ceva si daca faci in fiecare zi incepi sa inveti din nou ce faceai altadata foarte usor si relaxat.
Va referiti ca faceti ceva prin casa sau faceti antrenamente?
Nu, mai fac cateva lucruri prin casa, ies afara pentru ca am gazon in curte si pot sa ma misc. Am doi nepoti care sunt aici cu mine, sunt mari deja si ne mai miscam impreuna. Ne mai jucam cu mingea, mai jucam un tenis de masa, mai citim o carte, urmarim ce se intampla, ce sa facem…?
Foarte bine Nea Vio! Asta este si rolul acestor live-uri, pe langa experientele prin care ati trecut dumneavoastra si noi sportivii, vrem sa vorbim asa deschis despre importanta sportului ca si de la coleg la coleg, ca si de la elev la antrenor. Dumneavoastra spuneti deja ca la lucrul asta imbunatatiti tot timpul anumite aspecte, chiar la o varsta onorabila, este un exemplu foarte bun! O sa ne spuneti eventual reteta, ca sa putem sa o dam mai departe? Sunt foarte multi tineri si foarte multi oameni care trebuie sa vina cu mai multa deschidere catre sport.
Absolut! Sportul inseamna sanatate in primul rand, ma refer si in afara de a fi jucator de fotbal profesionist, sau stiu eu ce sport indrageste fiecare. Este normal ca primul lucru sa fie sanatatea, iar un organism care este construit sanatos si este antrenat rezista chiar si mai bine la unele probleme care pana la urma apar in viata fiecarui om.
Primesc acum o intrebare de la cineva pe live, si as vrea sa imi spuneti cea mai frumoasa amintire de la Cluj.
De la Universitatea ce pot sa spun… A fost o conjunctura proasta pentru mine, nu am putut eu sa ma acomodez, probabil conducerea nu a putut sa se acomodeze cu mine, insa lucrurile nu au mers asa cum mi-as fi dorit, si atunci nu am vrut sa incurc pe nimeni.
De multe ori cand sunt situatii de genul asta, eu ca jucator am incercat sa iau ce e mai bun. Ati putut sa trageti o concluzie sau un lucru bun dupa experienta asta?
Am tras concluzii. De exemplu totul se invartea in jurul a catorva jucatori, unul dintre ei fiind Szilágyi, era capitanul echipei si era un jucator crescut de Universitatea Cluj, era un jucator din punctul meu de vedere foarte devotat echipei, un luptator extraordinar. Foarte multa lume isi dorea la un moment dat ca jucatorii care au o varsta, cum era Szilágyi, sa se renunte la ei. In acel moment echipa trebuia sa promoveze in Liga 1 si nu puteam sa iau aceasta decizie, iar atunci efectiv s-a terminat totul. E foarte greu sa renunti la jucatori, eu de fiecare data cand am renuntat la un jucator am judecat de foarte multe ori acel jucator, l-am analizat, l-am reanalizat, din nou m-am uitat la el, si e foarte greu sa iei o decizie in acest fel. O decizie foarte grea este si atunci cand alcatuiesti primul 11, din 25-26 de jucatori pe care ii ai. 11 jucatori sunt mereu multumiti, insa raman mereu 14-15 jucatori care cu siguranta nu sunt multumiti.
Pai asta e un lucru bun Nea Vio daca sunt nemultumiti, pana la un anumit nivel.
Ionut, trebuie sa ai un dialog cu ei in permanenta pentru ca ei trebuie sa fie conectati la tot ceea ce se intampla in echipa.
Asta asa este, pentru ca daca cumva se depaseste limita, dupa se strica atmosfera din echipa, adica mereu trebuie avut un echilibru. Nea Vio, trecem acum la niste intrebari, am primit foarte multe de la cei care ne urmaresc cand am anuntat de emisiunea cu dumneavoastra, si as vrea sa incepem din spate de la Inter Sibiu. Ne puteti povesti cum ati inceput aceasta meserie si cum v-ati schimbat ca si antrenor in timp?
Cand eu am terminat scoala, singurul manual din care puteai sa inveti era „Teoria Educatiei Fizice Si Sportului”, a lui Siclovan. O am si acum in biblioteca, mi-a si scris Siclovan trei randuri in ea. Deci nu aveai cum sa stii, era foarte greu, nu aveai mijloace de informare, mai ales la nivelul acesta mic, de unde incepem toti. Eu raman la concluzia ca meseria de antrenor se invata, in primul rand, cand esti foarte tanar, in esaloanele inferioare, pentru ca acolo te lovesti de toate greutatile, absolut de toate: echipamente, deplasari, terenuri, cantonamente, hrana, vitamine. Practic esti mult mai mult decat un antrenor in acele echipe de categorie inferioara, pentru ca nu ai niciodata la dispozitie tot ceea ce ai nevoie. Acum daca vreau sa citesc ceva sau sa vad ceva despre tranzitia negativa, deschid laptopul, comand, iar maine am trei DVD-uri si 320 de exercitii.
Apropo de asta Nea Vio, inca va mai ganditi sa preluati vreo echipa?
Nu, s-a terminat in 2013, mi-a fost destul. Ionut, sunt peste 500 de meciuri ca antrenor principal la Divizia A, sunt pe locul 3 la acest capitol. E foarte greu, iar echipele pe la care am trecut au fost tot timpul angrenate in competitii europene, in lupta pentru campionat, iar asta lasa urme pana la urma, o activitate atat de mare. Sincer sa fiu, 26 de ani in Divizia A este foarte mult.
Intr-adevar, vedeam cifrele astea cand citeam cate ceva inainte de interviul cu dumneavoastra si e incredibil. Nea Vio, stiu ca la un moment dat ati avut jucatori cu personalitati diferite si cu caractere puternice, cum gestionati lucrurile astea? Unul e mai delasator, unul e mai harnic, trebuie cumva sa tii echilibrul in echipa. Dumneavoastra cum faceati?
In primul rand ca sa poti sa tii in mana un lot de jucatori din care fac parte si jucatori de valoare, toti jucatorii de valoare ajung la acel nivel practic undeva pe la 27-28 de ani, sunt jucatori care au multe jocuri internationale, multe jocuri in picioare in campionatul nostru, dar trebuie sa fii egal cu toata lumea. Asta este prima conditie, trebuie mereu sa fii corect cu jucatori. Eu nu neg ca s-ar fi putut sa fac greseli, toata lumea greseste. Iau ca exemplu pregatirea de iarna, inainte daca plecai intr-o pregatire de iarna dura mai putin mult pentru ca era pauza aceea intre tur si retur mai mare decat este acum. Cand veneai din cantonament aveai niste obiective, in primul rand trebuia sa ai din punct de vedere atletic echipa pregatita 100%, absolut toti jucatorii trebuia sa aiba niste indici de performanta foarte buni. Dupa aceea trebuia sa ai echipa de baza aproape facuta si sa stii primele 3-4 rezerve. Daca intr-un campionat nu veneai cu toate aceste lucruri, pe care ti le-am spus eu acum, inseamna ca te-ai dus degeaba in cantonament si in pregatire. E foarte greu, insa mie mi-a placut foarte mult sa lucrez cu jucatorii care au personalitate.
V-a impresionat cineva anume?
Daca ar fi sa numar ar fi foarte greu, pentru ca sunt 30 de ani diferenta intre generatii. Ce sa spun despre Dorinel Munteanu, care acum 30 de ani era la Inter Sibiu, sau Gica Mihali la fel, nu ai ce sa le reprosezi. Dupa aceea a venit Fane Iovan la Rapid, alt jucator cu care m-am inteles foarte bine. La fel a fost cu Chirita, Bealcu, Țîră, Constantinovici, dupa aceea a venit randul lui Lupu, dupa aceea generatia voastra cu Ilyes, cu tine, cu Marius Constantin, cu Marius Maldarasanu, cu Pancu. Pe urma a venit generatia lui Adailton, cu Wesley, cu Lucian Sanmartean, acolo la Vaslui.
Acolo Nea Vio nu stiu cum nu ati reusit. Eu tot timpul cand aveam cate un meci cu Vaslui si stiam cum e echipa acolo, e ciudat cum o echipa cu atatia jucatori foarte buni si cu dumneavoastra care aveati experienta si stiu cum ii organizati, nu s-a reusit sa se ajunga la o performanta importanta pentru clubul ala.
Ionut, fa o analiza intre echipa care a castigat campionatul atunci si Vaslui, CFR Cluj sau Poli Timisoara, 4 echipe. Presa a remarcat la un moment dat ce s-a intamplat in acel campionat, in 2010-2011, un campionat in care Vasluiul a fost net superioara tuturor echipelor. Au fost 3 ani cand Vaslui a avut cel mai bun joc, cu jucatori foarte buni.
Intr-adevar, tin minte ca era un joc chiar bun, dar si individual erau jucatori foarte valorosi.
Da, totusi s-a calificat intr-o grupa cu Lazio, Sporting si Zürich. Putea sa se iasa din acea grupa, am avut o nesansa ca clubul sa fie penalizat si nu a avut voie sa faca nimic doua perioade de transferuri si am ramas cumva fara jucatori. La cel mai important meci am ramas atunci fara cei mai buni jucatori.
Nea Vio, ma intreaba acum cineva acum live, care ar fi un top 3 al patronilor?
Cu patronii e greu de gestionat si trebuie sa te lupti. In fond nu te lupti pentru tine, te lupti pentru echipa care e a lui, e spre binele tuturor. Nu pot sa spun care e numarul 1, insa pot sa spun mai multi patroni care au fost in fotbal, dar si care mai sunt acum. Pot sa spun de domnul Copos, de Adrian Porumboiu, pot sa spun de domnul Badea si tot ce era acolo in jurul dansului la Dinamo cu Cristi Borcea, ar mai fi Pászkány, nu pot sa treci de el, iar acum ar fi domnul Rotaru, domnul Netoiu.
Cum ati gestionat dumneavoastra relatia cu ei? Care a fost cel mai dificil sau greu de modelat, pentru ca fiecare investea si fiecare isi dorea cu siguranta performanta.
Uite, am omis ceva. Cel mai bun patron din punctul asta de vedere a fost domnul Stefan. O sa fie foarte mare surpriza cand o sa auda foarte multi lucrul asta. Domnul Stefan, cu bani foarte putini, a obtinut cu o echipa care era construita in totalitate numai din jucatori locali, sa ajunga pe locul 4-5, ceea ce era o mare performanta pentru o echipa ca Ceahlaul. La un moment dat, erau foarte multe povesti cu coperativa, cu tot ce se intampla acolo. Ca sa iei locul 4 cu Ceahlaul nu ai cum sa fii in coperativa, pur si simplu nu ai cum. Era o echipa buna atunci, chiar in anul in care am si jucat cu Juventus, dar era o echipa construita numai cu jucatori de acolo, in afara de Leo Grozavu si de Lavi Hrib. Domnul Stefan niciodata n-a venit sa intrebe cine joaca, iar aici pot sa spun mai multi patroni.
Lucrul asta chiar e o noutate si e o chestie care acum ar parea un lucru inedit, avand in vedere ce se intampla sau auzim in Liga 1.
Iti mai dau exemplu, domnul Copos. Dansul o singura data a intrebat, cand a venit Danut Lupu la Rapid, atunci numerele erau de la 1 la 11, pe vremea aceea nu avea fiecare jucator un numar permanent sa joace un campionat intreg cu el. Cand a venit Lupu, jucam cu Universitatea Craiova, iar domnul Copos mi-a iesit in cale, eu eram cu domnul Pascu care era presedintele, si m-a intrebat ce numar are Lupu, iar eu am zis 16. Cand a auzit, s-a blocat!? Ma intreba cum sa fie numarul 16, iar domnul Pascu l-a luat atunci si a plecat cu dansul.
Voiam sa va intreb acum asa: daca tot ati terminat cu fotbalul, ne imaginam ca sunteti la un curs de antrenori, mergeti si predati acolo. Tema ar fi ce transmiteti jucatorilor tineri care merg la o echipa de Liga 1 cu pretentii si trebuie sa gestioneze relatia cu patronul? El fiind la inceput de cariera si cumva isi doreste sa aiba control asupra echipei.
Primul lucru la jucatorii tineri care intra intr-un vestiar unde sunt jucatori de valoare si jucatori mult mai buni decat ei, trebuie sa aiba o relatie foarte buna cu jucatorii care sunt acolo. Asta le-am recomandat eu prima data la toti jucatorii tineri. Primul loc unde trebuie sa se uite este la jucatorii cu care sta in vestiar, pentru ca daca aduc un jucator tanar, un junior, iar eu am adus multi juniori in echipele mari, el nu se uita prima oara la Steaua sau la Dinamo, el se uita la jucatorii care sunt langa el in vestiar. Vede cum se imbraca, vede cum se incalta, se uita cum mananca, se uita cum bea, se uita cum se comporta, se uita cum e relatia cu antrenorul, cum vorbeste cu antrenorul, si vezi un jucator in momentul in care un antrenor ii spune o data un lucru, iar el a inteles ce i-a spus. Aici pot sa spun de Iovan, ca exemplu, pentru ca Fane Iovan pentru mine a fost un jucator extraordinar, a fost in primul rand capitanul care a ridicat Champions League la Sevilla, dar a fost si un caracter extraordinar, fara povestile care au fost foarte multe despre el. Jucatorii astia tineri se uita prima data la jucatorii care sunt in vestiar, si iti dau si un exemplu elocvent. Noi la Vaslui in momentul in care am ramas fara fundasi centrali, Canu si Papp s-au accidentat, nu mai aveam nicio solutie. Aveam in lot un singur fundas central si urma meciul de play-off cu Sparta Praga. Aveam un jucator in lot, Ionut Balaur, era rezerva si juca pe postul de atacant. A trebuit sa jucam cu el fundas central in grupa, cu un jucator care nu a jucat in Divizia A, care era la debut. A fost ochi si urechi la tot ce ii se spunea si bineinteles ca si Canu l-a ajutat foarte mult, pentru ca el era acolo si era un jucator cu experienta care i-a dat sfaturi suplimentare fata de ce i-am dat eu. Insa, niciodata un jucator tanar nu poate sa treaca in relatia cu patronul, peste ce spune un jucator ce spune din vestiar care are greutate. In fiecare vestiar sunt mereu 4-5 voci mai puternice, de aceea niciodata pentru unul tanar e foarte greu sa vii si sa te impui. In primul rand trebuie sa joci, trebuie sa castigi, sa demonstrezi increderea pe care ti-a dat-o echipa si colegii tai, iar dupa poti sa ai pretentii la a avea o relatie cu patronul si sa poti chiar sa-l contrezi pe principii sau pe idei.
Da, asta e foarte important, dialogul asta cu jucatorii, in asa fel incat sa ii dai o responsabilitate jucatorului si cumva sa ti-l atragi de partea ta, pentru ca pana la urma eu simteam lucrurile astea de la fiecare antrenor. In momentul in care iti vorbea altfel, cum se intampla si cu dumneavoastra la Rapid, in subconstientul tau joci si pentru antrenor, pentru ca ai o relatie speciala. Si atunci la Rapid cand ati venit dupa Dan Petrescu am avut seria aia foarte buna de rezultate, cand am terminat sus pe locul 3 atunci pentru ca Rapid era in formare. Din punctul meu de vedere un antrenor trebuie sa fie pedagog, sa stie sa vorbeasca, sa-si cunoasca jucatorii, iar de multe ori aici apar problemele.
Ionut, o sa dau acum un exemplu din vestiarul Rapidului din perioada ta, acum mi-a cazut fisa. Nu stiu daca iti aduci aminte relatia dintre Dolha, care era portarul titular al echipei, si galeria Rapidului care avea un cuvant de spus in tot ceea ce se intampla, era o relatie foarte rece si foarte tensionata. Inaintea meciului cu Astra care era unul foarte important pentru noi, Dolha nu voia sa joace. M-a rugat, imi spunea „Nea Vio, nu pot, te rog eu frumos nu ma baga”, a fost pentru prima oara cand un jucator ma ruga sa nu joace. Avea o teama de suporteri, dar i-am spus scurt „Dezbraca-te, intri in poarta si sa nu-ti mai aud gura!”, iar dupa am plecat din vestiar. Daca ramaneam in vestiar el se tot vaicarea, continua sa spuna ca nu poate sa joace, ca il injura „Corsicanul”, ca il cearta nu stiu cine. Pana la urma, la acel meci, Dolha a fost cel mai bun jucator de pe teren!
Pana la urma, cred ca el de fapt cauta cumva increderea dumneavoastra. Un antrenor daca atunci ii spunea ca e ok, sau dupa ar fi mers si zicea prin ziare ca e jucator fricos, era cu totul altceva. El probabil atunci a simtit ca are nevoie de cineva care sa-l trezeasca cumva, sa-l aduca cu picioarele pe pamant. Antrenorii au un rol extraordinar de important la nivelul asta de comunicare, de felul cum il iei un jucator, pentru ca ati vazut ca una e sa il iei pe Lupu, si alta e sa il iei pe Dolha sau mai stiu eu cine. Aici e partea interesata, cum descopera un antrenor sa ii aduca pe jucatori acolo unde trebuie?
Mie mi s-a parut o chestie foarte usoara asta. Probabil faptul ca noi nu am avut psihologi langa noi, n-am avut preparatori fizici, la noi era doar antrenorul principal si antrenorul secund si medicul, atat, nu mai exista altcineva la echipa.
Ca ati adus vorba de psiholog, credeti ca in viitor, sau chiar si acum, ca foarte putine echipe din Liga 1 lucreaza cu psiholog, credeti ca e obligatorie prezenta unui psiholog in cadrul unei echipe de fotbal?
Ionut, vrei sa-ti spun ceva? Primii care au nevoie de psiholog, daca eu acum m-as apuca sa antrenez, mi-as lua in primul rand un psiholog pentru mine. Iti spun si de ce. Societatea s-a schimbat, nu mai poti sa faci acum ce faceai inainte, nu mai poti sa te duci si sa antrenezi dupa cartea lui Siclovan, nu mai ai cum. Acum trebuie sa ai alte mijloace de a te pregati tu ca antrenor. Prima pregatire psihologica trebuie sa vina cu tine, pentru ca iti spun un caz, de exemplu la Rapid pierzi un meci. Ce faci atunci? Drumul de la banca pana in vestiar este atat de lung si ti se pare ca trece o ora pana ajungi in vestiar, pentru ca trebuie sa mergi acolo si trebuie sa spui ceva echipei. Trebuie sa ai grija ce spui echipei, pentru ca peste 3 sau 6 zile ai alt joc. Pot sa vii acum si sa faci o gafa, iar dupa echipa sau 2-3 jucatori sa fie afectati si etapa viitoare. Dupa aceea te prezinti la conferinta de presa, unde niciodata presa nu este foarte prietenoasa mai ales cand pierzi un meci, vin cu toate intrebarile. Dupa aceea vine prima data presedintele clubului si te intreaba ce s-a intamplat, iar dupa dai cu nasul de patron. Sunt niste chestii care se intampla cu atata viteza incat trebuie sa-ti faci o ordine in cap. De asta spun, primul psiholog trebuie sa il aiba antrenorul!
Apropo de asta Nea Vio, are liniste un antrenor pe toata durata carierei?
Nu, nu, nu! Cine se apuca de antrenorat trebuie sa stie ca din momentul in care se apuca sa antreneze este expus la orice intemperii. Daca nu iti place meseria asta nu ai cum sa o faci. In primul rand trebuie sa fii capabil sa ai o relatie cu jucatori care au fost mai buni ca tine, care pot avea mai multi bani ca tine, este o problema si aici. La un moment dat isi puneau chiar si FIFA si UEFA problema, cum poate un antrenor sa mearga sa antreneze un jucator care castiga de 10 ori mai mult decat el. Cum il antrenezi? Ce ii spui acelui jucator? El poate sa iti spuna : “Hai du-te si lasa-ma”. Cum il antrenezi, cum il motivezi?
Care ar fi solutia? Sa spunem ca sunteti acum in vestiarul lui PSG si vin Mbappe si Neymar de la o petrecere din Brazilia, aveti meci important, ce ati putea sa le spuneti unor astfel de jucatori care va castiga toate meciurile?
Ionut, noi am jucat cu PSG, atunci acolo jucau Ronaldinho, Anelka, Okocha, Heinze, Pochettino, jucau numai jucatori mari. In afara de 2 jucatori, toata echipa era formata din jucatori internationali care jucau in echipa lor nationala, iar noi am reusit de 2 ori sa facem 0-0. Deci am reusit prin munca, prin ceva chichite, toate echipele mai au si un punct slab.
Cel mai usor din punctul meu de vedere este ca atunci cand jucam cu echipele mari, noi nu aveam nimic de pierdut si ne autodepaseam si ne mobilizam. Este un meci pe care ar fi ideal sa poti sa il repeti si in campionat etapa urmatoare. Care ar fi problema? Joci in Europa cu adversari foarte buni si te descurci bine iar apoi vii in Romania in Liga 1 si pierzi? Unde se face scurtcircuitul?
Tocmai pentru ca nu avem un psiholog la echipa. Iti mai dau un exemplu, domnul Vlad Soare era pre-vice-guvernatorul Bancii Nationale, iar la FC National ne-a adus un psiholog, insa “saracul” a stat doar 3 zile. El era un baiat extraordinar de bun, cand castigam toata lumea era vesela, vorbea cu el, completau niste tabele pe care le primeau de la el si discuta cu fiecare. Apoi a venit un meci in care am pierdut si s-a dus la un jucator, iar acela i-a zis: “Dar du-te si lasa-ma in pace ca eu am pierdut 1000 de dolari si tu vii sa iti completez niste tabele”. In opinia mea psihologul este doctor, el s-a simtit atat de jenat, a plecat si a zis: “Eu nu mai calc in acel vestiar”.
Cum poate un antrenor cu o cariera de 26 de ani sa isi mentina echilibrul in familie?
Eu n-am vrut sa plec niciodata din Sibiu pentru ca am construit Interul si mi-a fost draga acea echipa. Am ajuns sa promovez la un moment dat 7-8 jucatori din Sibiu si pentru mine era o satisfactie extraordinara ca am reusit sa ii aduc in Prima Liga. Noi terminasem pe locul 4, castigasem Cupa Balcanica si am plecat la Dinamo ca antrenor secund la Halagian unde am castigat campionatul fara sa pierdem vreun joc. Dupa am avut o nesansa foarte mare si sotia mea s-a imbolnavit grav, era intr-o stare disperata, iar atunci au venit domnii de la Rapid, Pascu si Copos sa ma ia la Rapid. Mi-au spus: “Iti luam aceasta povara din spate si noi ne ocupam de sotia ta”. Intr-adevar s-au ocupat extraordinar, iar sotia mea si acum este bine, traieste si se simte bine. De atunci nu am mai ajuns sa antrenez acasa, tot timpul am fost plecat.
Este foarte greu si trebuie sa fii pregatit, sa fii tare sa o iei de la capat de fiecare data, trebuie sa iti faci analiza unde ai gresit, pentru ca undeva poate ai gresit, poate nu ti-ai facut contractul cum trebuia, poate nu erai pregatit pentru acea echipa, poate nu esti compatibil cu o asemenea echipa sau poate echipa care te doreste se gandeste pe termen scurt, iar dupa 5-6 etape se supara patronul si opreste finantarea echipei iar dupa totul se distruge. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le analizam, trebuie sa iti faci si tu o autoanaliza si sa ai capacitatea sa vezi unde ai gresit sau unde ai cedat prea usor.
Dupa mai multe rezultate negative, reuseste un jucator sa inteleaga ca trebuie sa isi imbunatateasca antrenamentul sau stilul de joc?
Iti dau un exemplu pe care l-am discutat si saptamana trecuta, am fost intr-o emisiune cu Lucian Sanmartean. Cand m-am dus la Vaslui, el era deja acolo, insa in acel an in retur era Marius Lacatus, iar o parte din tur pana in octombrie Lopez Caro, un antrenor spaniol foarte bun si recunoscut. Lucian atunci nu jucase in niciun meci 90 de minute, cand am venit eu la echipa toti imi spuneau ca nu face faza de aparare, pierde mingi, joaca pentru el si tot felul de chestii de genul. Eu am incercat sa nu ii fac observatii de fata cu ceilalti colegi, dupa fiecare meci incercam sa fac o sinteza a jocului lui, care dura 5-6 minute, pentru ca mai mult nu atinge un jucator mingea. Am stat doar eu cu el fata in fata si discutam cu el, ii ziceam cum trebuie iar el imi spunea unde nu putea. Iar atunci mi-am pus o intrebare fireasca, sunt niste elemente pe care nu le ia nimeni in calcul, mingea si jucatorul sunt in miscare, aparatorul vrea sa il opreasca, deci am 3 elemente, toate fiind in miscare. In campul meu vizual, el avea multe faze in care trebuia sa traga la poarta, dar unde era el cu mingea la picior si cu adversar in stanga si in dreapta, ii era mai usor sa dea o pasa decat sa traga de acolo. Mi-am pus mereu intrebarea si am inteles aceasta chestie foarte bine, iar dupa el a ajuns la Echipa Nationala si a prins un transfer la Steaua. Trebuie sa te pliezi pe ce ii place fiecarui jucator, cum se simte el cel mai bine si cum ii place lui sa joace.
Iti mai dau un exemplu cu alt jucator pe care l-am avut, Lucian Burdujan care a jucat si el in Divizia A, si la Rapid. L-am luat la 18-19 ani la Ceahlaul, a intrat in teren si i-am zis ca nu il schimb indiferent cum joaca, cu Radu Niculescu acelasi lucru, el la 16 ani era titular la Inter Sibiu. Copiii joaca cu teama ca il fluiera tribuna sau ca antrenorul tipa la el. Eu le-am zis : “Oricum joci, eu nu te schimb, joaca cu curaj”. Multor jucatori le-am dat posibilitatea sa vorbeasca numai cu mine, nu in fata vestiarului despre viziunea lor de joc, de antrenament sau implicarea lui totala la echipa. Toate astea se invata doar in timp dupa ce dai cu capul de toate aceste greutati.
Aveti un antrenor preferat de acum din Liga 1 si de afara?
In tara, toata lumea il judeca gresit pe Leo Grozavu, pentru ca i-a luat praful de pe par lui Golofca. Uite si Eugen Neagoe care a fost si o scurta perioada la Sibiu, dar echipa de cand e in Liga 1 a jucat cel mai bine cu el, pe amandoi i-am avut ca jucatori. Razvan Lucescu care sigur este in top pentru tot ce a reusit sa castige din punctul meu de vedere doua campionate in Grecia si dupa Cupa Campionilor Asiei. Radoi trebuie sa isi dea examenul, sa aduca suflul de la tineret la prima echipa, el trebuie sa fie foarte relaxat si sa isi faca treaba foarte bine, se vede ca ii place si ca are placere sa antreneze, ina una este sa fii antrenor de club, alta este sa fii selectioner.
Un jucator din Liga 1 cu potential? Ce ar trebui sa faca? Ce jucator din Liga 1 va place, cineva intreaba pe chat de Florinel Coman?
Sunt multi jucatori care imi plac, Florinel Coman daca isi disciplineaza jocul si viata poate sa fie un jucator foarte bun. Toti jucatorii de la Steaua au potential de crestere foarte mare, cei de acolo care sunt tineri au facut ABC-ul la Gica Hagi si s-a lucrat serios, mai este Nedelcu la ei, Mihaila si Cicaldau la Craiova. Patronii ies in presa si spun ca ii vand pe 15 milioane de euro, in mintea unui copil el asculta si zice ca merge acolo si face mai mult. El trebuie sa faca mai mult din punct de vedere fizic si profesional, pretul este acela pe care il fixeaza echipa care te cumpara si care daca nu te vinde intr-un an au pierderi, este o chestie economica simpla. Noi am desfintat Luceafarul, am eliminat scolile sportive, fiecare echipa de Divizia A avea echipa de tineret si avea 6-7 echipe de juniori, fondul acesta de jucatori al fiecarei echipe s-a dus, nu mai exista. La scolile particulare unde parintii platesc, antreneaza profesori de Educatie Fizica sau poate unii parinti, iar atunci nu ai de unde sa faci performanta.
Ati primit pana acum o oferta de a fi presedinte de onoare sau de a face parte din conducerea unui club din 2013 si pana acum?
Nu am primit si nici nu imi doresc.
Sa zicem ca sunteti presedinte de onoare la un club, ce sfaturi ii dati patronului?
Eu i-as face o propunere decenta sa mergem la fiecare meci in tribuna, iar la finalul campionatului sa ne intalnim cu echipa si cu staff-ul, foarte simplu. Sa respecte ceea ce a scris in contract cu tot staff-ul administrativ si sa il vedem la masa festiva de la finalul anului. Crezi ca se poate la noi??
Nea Vio, nu stiu, pentru ca mai vedem oameni de fotbal care vin si investesc, iar la inceput zicem ca se poate, pana cand apare un rezultat si dupa zicem ca nimic nu s-a schimbat. De asta spun si pentru acei antrenori tineri, sunt pasionati, sunt pregatiti, dar vine cineva si nu iti respecta rolul pe care il ai in club.
Aici este marea problema Ionut, cand vine cineva.? Exemplul cu Gigi si Bergodi e un exemplu bun, normal. Cristiano e un antrenor care mie mi-a placut foarte mult, si am avut o relatie foarte buna cu el, si o am in continuare. E un antrenor serios, crescut in fotbalul mare, ei au principiile lor si nu poate sa-i suceasca nimeni. Eu sunt convins ca acum la Craiova ori pleaca dupa vreo 3 saptamani, ori relatia cu Rotaru este una normala si poate castiga campionatul.
Un lucru care v-a ramas in minte din cariera de antrenor care ar fi?
Sunt foarte multe momente in cariera unui antrenor, unele lucruri pe care vrei sa le uiti, dar cele frumoase nu le poti uita niciodata.
O nedreptate mare in fotbal ati avut?
Da, mi s-a intamplat de vreo 2-3 ori. Au fost nedreptati chiar foarte mari, insa trebuie sa vorbim de momentele frumoase. Am intalnit in Cupele Europene niste antrenori care au castigat Champions League, precum Carlo Ancelotti sau Jupp Heynckes, niste antrenori mari cu care am luptat si nu am pierdut. In Cupele Europene acasa nu am pierdut niciun meci si au fost undeva la 40 de meciuri. Tin minte un meci din cantonament cu Dinamo Kiev si era Lobanovski antrenor, iar eu nu visasem niciodata ca pot sta langa un astfel de om. El e un munte de om, un monument de pe vremea URSS-ului pentru tot ce a facut iar in acel meci am castigat si dupa meci am avut ocazia sa dau mana cu el, pentru mine a insemnat foarte mult. Dupa meciul de la Piatra-Neamt, Ancelotti mi-a spus ca i-am surprins cu ritmul de joc, iar toata presa de la noi spunea ca noi nu avem ritm ca echipele de afara. Astea sunt amintiri frumoase, iar cel mai bun sfat pe care il pot da jucatorilor tineri este sa ajunga sa joace in competitiile europene adevarate, Champions League si Europa League, iar acolo isi vor vedea adevarata valoare. Acolo se da ORA EXACTA, pe acele terenuri care sunt senzationale.
Cristi Dulca va saluta pe chat si spune ca dumneavoastra l-ati format ca antrenor si va multumeste!?
Da, sunt cam multi cei pe care i-am format!?
V-ati gandit sa scrieti o carte ? Sunt foarte multe lucruri pe care ati putea sa le spuneti.
Nu m-am gandit, insa sunt multe care pot fi spuse iar multe pe care nu poti!
Bun, din pacate s-a oprit transmisiunea live, dar sper ca v-a placut acest live cu Nea Vio, o persoana si un antrenor deosebit! L-am avut la Rapid, si asa cum l-ati vazut si voi in seara asta, te castiga ca antrenor, te castiga ca om, iar lucrurile mergeau mult mai usor cu dansul. Am avut aceasta onoare si ma bucur ca am reusit sa vorbesc cu el alaturi de voi!
URMARESTE SI ALTE ARTICOLE
URMARESTE-NE PE INSTAGRAM
URMARESTE-NE PE YOUTUBE
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE FACEBOOK A LUI IONUT RADA
URMARESTE CANALUL DE YOUTUBE A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI VIOREL HIZO