Toate detaliile despre noile sisteme aprobate astăzi în Comitet Executiv!
Noul campionat de Liga a 2-a, ediția 2020/2021, se va desfășura într-un mod inedit, nemaiîntâlnit până acum. Din cauza pandemiei, Federația Română de Fotbal a decis, în ședința din 18 august a Comitetului Executiv, ca noul sezon să aibă loc într-un format în care să se joace doar turul, apoi primele șase clasate să meargă într-un play-off cu tur și retur, iar restul echipelor să fie împărțite în funcție de locurile ocupate în două grupe de play-out. În aceastea din urmă se va juca doar turul. Campionatul ar urma să înceapă la data de 29 august, după cum a anunțat președintele FRF, Răzvan Burleanu, deci nu se va amâna cu o săptămână.
În alegerea sistemului competițional în care să se desfășoare ediția 2020/2021 a Ligii a 2-a, FRF a avut în vedere trei variante, la cea cu împărțirea în două serii renunțându-se imediat. A rămas cea clasică și cea aprobată, cu doar un tur jucat în sezonul regular și apoi cu continuarea în play-off, respectiv două grupe de play-out.
”Au fost luate în calcul trei scenarii, trei variante de format competițional. Primul scenariu face referire la sistemul clasic, pe care îl cunoașteți, de tur/retur. Dacă facem referire la un format competițional cu 20 de echipe… Luăm în calcul că în momentul de față avem o decizie executorie a Comisiei de Disciplină în ceea ce privește situația celor de la Pandurii Târgu Jiu, astfel încăt, în momentul de față, avem 20 de echipe în Liga a 2-a. S-a discutat, bineînțeles, și scenariul cu 21 de echipe. Dar în scenariul cu 20 de echipe la nivelul Ligii 2 se vor disputa 19 etape, ceea ce înseamnă ce se va juca un campionat regular disputat într-o singură manșă. După disputarea celor 19 etape, primele șase echipe vor continua competiția într-un play-off, care se va disputa tur/retur, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de alte 10 etape. Iar în ceea ce privește echipele de la locul 7 în jos, până la 20, acestea vor fi repartizate în două grupe. Iar de data aceasta vor juca un singur meci. Practic, în play-out-ul competiției se va juca într-o singură manșă.
Dacă se va păstra numărul de 20 de echipe, acest lucru presupune ca ultimele două echipe din fiecare grupă de play-out va retrograda direct, în timp ce echipele care ocupă locul al 5-lea, vor disputa un baraj în dublă manșă pentru a desemna cea de-a cincea echipă care va retrograda în Liga a 3-a. Al treilea scenariu care a fost discutat face referire la sistemul de repartizare a echipelor în două serii. S-a considerat încă de la bun început că repartizarea echipelor în două serii ne-ar conduce într-o situație destul de dificilă în ceea ce privește repartizarea acestora. Prin urmare, am considerat cu toții că nu pot fi repartizate echipele bazându-ne pe criterii de imparțialitate dacă am apela la această variantă cu două serii de Liga a 2-a. Prin urmare, așa cum v-am descris mai devreme, acesta este scenariul agreat atât întro videoconferință cu cluburile de Liga a 2-a, cât și astăzi, la nivel de ședință de Comitet Executiv”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu, la conferința de presă de după ședința de Comitet Executiv.
Detalii despre play-off-ul din Liga a 2-a:
La fel ca în ediția recent încheiată, primele 6 clasate își vor disputa locurile de promovare într-un play-off. De această dată, partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație. La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul Ligii 1.
Detalii despre play-out-ul din Liga a 2-a:
Echipele din play-out-ul ediției 2020-2021 a Ligii a 2-a vor fi împărțite în două grupe. În cadrul ședinței Comitetului Executiv au fost validate două scenarii, cu 20, respectiv 21 de echipe la start în sezonul 2020-2021 al Ligii 2. Certificarea CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu și dreptul de participare vor fi stabilite ca urmare a unei decizii a Comisiei de Apel.
Scenariul cu 20 de echipe:
- Grupele A și B din play-out vor avea câte 7 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
- Din ambele grupe vor retrograda locurile 6 și 7.
- Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga a 2-a.
Scenariul cu 21 de echipe:
- Grupa A din play-out va avea 7 echipe, în timp ce grupa B va avea 8 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
- Din grupa A vor retrograda în Liga 3 locurile 6 și 7, din grupa B vor retrograda locurile 6, 7 și 8.
- Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga a 2-a.
Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micșora corespunzător, însă împărțirea în cele două grupe se va face în același mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.
În noul sezon al Ligii a 2-a, ediția 2020/2021, au dreptul să ia startul echipele: CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid București, Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda, Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, CSM Slatina, Universitatea Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea.
Pandurii Târgu Jiu nu a primit certificarea pentru Liga a 2-a, însă a făcut apel, astfel că prezența sa în eșalonul secund este încă nesigură.
Tot în cadrul conferinței de presă, Răzvan Burleanu a vorbit și despre obiectivele pe care le-a avut federația în a stabili noul sistem competițional.
”Au fost câteva obiective de la care am plecat în a defini noul format competițional. În primul rând, cel mai important obiectiv a fost integritatea sportivă a competiției, să fie protejată, astfel încât cele mai bune echipe să fie desemnate pe teren. Un al doilea obiectiv extrem de important face referire la specificitatea fiecărui eșalon competițional. Al treilea obiectiv e legat de reducerea cheltuielilor. După cum știți, la nivelul Ligii a 2-a, la fel ca și în celelalte eșaloane competiționale, ne confruntăm cu mari probleme financiare. Al patrulea obiectiv este legat de sănătatea și siguranța tuturor jucătorilor și tuturor participanților. Iar ultimul obiectiv, nicidecum mai puțin important, face referire la faptul că ne dorim să punem la dispoziția echipelor care au șansa de a ocupa un loc de promovare, fie directă, fie indirectă, un număr cât mai mare de meciuri competitive înainte de a face pasul către Liga 1”, a spus președintele FRF.
Răzvan Burleanu a dezvăluit și cum se va desfășura sezonul următor de Liga a 3-a, care va avea startul pe 12 septembrie.
„Am intervenit la nivelul Ligii a 3-a pentru a modifica sistemul. Obiectivul a fost de a face tot posibilul să reducem cheltuielile cluburilor. Am crescut numărul de echipe de la 90 la 100. Formatul competițional este ca cele 100 de echipe să fie în 10 serii a câte 10 echipe. În prima fază toate vor juca tur-retur, apoi primele 2 echipe clasate din fiecare serie vor disputa baraj cu celelalte serii, în dublă manșă. Cele mai bune 5 echipe vor promova la final în Liga 2”, a explicat președintele Burleanu.
În Liga a 3-a, se vor disputa 18 etape în fiecare serie, iar primele două clasate din fiecare serie vor disputa un baraj în dublă manșă, astfel:
- B1: Locul 1, Seria 1 v Locul 2, Seria 2
- B2: Locul 1, Seria 2 v Locul 2, Seria 1
- B3: Locul 1, Seria 3 v Locul 2, Seria 4
- B4: Locul 1, Seria 4 v Locul 2, Seria 3
- B5: Locul 1, Seria 5 v Locul 2, Seria 6
- B6: Locul 1, Seria 6 v Locul 2, Seria 5
- B7: Locul 1, Seria 7 v Locul 2, Seria 8
- B8: Locul 1, Seria 8 v Locul 2, Seria 7
- B9: Locul 1, Seria 9 v Locul 2, Seria 10
- B10: Locul 1, Seria 10 v Locul 2, Seria 9
Învingătoarele acestor jocuri se vor duela între ele, tur-retur, pe baza următoarei împerecheri:
- Învingătoarea B1 v Învingătoarea B2
- Învingătoarea B3 v Învingătoarea B4
- Învingătoarea B5 v Învingătoarea B6
- Învingătoarea B7 v Învingătoarea B8
- Învingătoarea B9 v Învingătoarea B10
Cele 5 câștigătoare vor obține dreptul de a evolua în sezonul 2021-2022 al Ligii a 2-a. Ultimele două clasate din fiecare serie împreună cu echipa de pe locul 8 cu cea mai slabă linie de clasament vor retrograda în Liga a 4-a.
Acest sistem este o lovitură pentru echipele favorite ce ar putea termina campionatul cu un avans de multe puncte, dar vor trebui să trăiască și emoțiile unor partide de baraj.
CITEȘTE ȘI:
- Dan Petrescu: „Avem probleme mari! Șansele sunt egale!”
- Primele două transferuri sigure la Dinamo în era spaniolă!
- Lista UEFA anunțată de CFR Cluj!
- Fotbalistul din Liga 1 chemat la națională alături de staruri din Europa!
- Toate detaliile despre atacantul în care CFR Cluj își pune încrederea în noul sezon!
- Reacția lui Cristi Borcea după ce Ionel Dănciulescu a fost îndepărtat de la Dinamo!
- Gigi Becali îl atacă pe Raed Arafat: „Ne luăm după el? Ajungem la balamuc!”
- Pique este chemat să joace în Liga 1: „Îl așteptăm aici!”
- Dănciulescu: „Lucrurile s-au făcut întotdeauna pe la spate. Răutatea, invidia și falsitatea…”
- Budescu a bătut palma cu viitoarea sa echipă!
- FCSB riscă să nu poată juca în Europa League!