Deoarce focarul de infectie cu noul coronavirus a izbucnit foarte mult in Franta in ultimele zile, cauzand zeci de mii de infectii, reporterii nostri au luat legatura cu Luca Florica, jucatorul nostru de la Amiens, pentru a vedea unde se afla in aceste momente grele, care este starea lui de sanatate si cum se antreneaza in casa, fiind norocos ca are propria sala de forta, extrem de bine dotata pentru a-si face pregatirea pe care acesta o primeste de la club.
Luca Florica este un jucator de fotbal roman, in varsta de 17 ani. Acesta s-a născut pe data de 6 Octombrie 2002 și evoluează pe postul de fundaș stanga. În prezent este legitimat la Amiens, dar până acum nu a apucat sa debuteze pentru echipa de seniori a clubului. Pana in iarna anului trecut, a jucat la Rapid, însă potențialul pe care l-a arătat i-a convins pe francezi sa achite 200.000 de euro giulestenilor pentru a-l cumpăra pe tânărul nostru jucător. Pana acum, Luca Florica este un obisnuit al convocarilor la echipele nationale de juniori ale Romaniei, fiind prezent la toate categoriile de varsta de la U15 pana la U18 si bifand o serie de meciuri importante.
In primul rand, cum traiesti tu aceasta situatie? Ai ramas in Franta sau te-ai intors in Romania?
De cand s-a anuntat oficial in Franta ca o sa se intre in carantina, m-am intors acasa in Romania.
Cu ce gânduri parcurgi tu această perioadă, cum vezi lucrurile? Când crezi că fotbalul și viața vor reveni la normal?
Cred ca din pacate aceasta situatie o sa mai dureze ceva, dar pana la urma fotbalul si viata in general vor reveni la normal. E doar o chestiune de timp si de rabdare.
Tii legatura cu alti colegi de-ai tai care au ramas in Franta? Din cate stii s-a declarat si acolo ca fiind zona rosie. Ei ce zic? Faca fata situatiei?
Vorbesc cu ei in fiecare zi si mi-au povestit ca situatia acolo e serioasa. Pe strada este armata impreuna cu politia care verifica ficecare persoana.
Ce faci tu ca fotbalist in casa in aceasta perioada grea? Ati primit un program de antrenament de la club?
Am primit un program de antrenament de la club pe care trebuie sa-l respectam. In plus de asta, am norocul sa am propria mea sala de sport in casa, in care am mai multe aparate, greutati, banda de alergat… Pe scurt, tot ce este necesar.
Cum a fost sa parasesti Romania la o varsta, putem spune, destul de frageda? Cum te-ai acomodat in Franta?
Este adevarat, am plecat la 16 ani, sa fiu mai exact, si pot sa spun ca a fost destul de greu pentru ca mi-am lasat toti pretenii, familia in Romania. In schimb, am avut sansa sa vorbesc limba franceza la perfectie inainte sa plec deoarece in Romania invatam la Liceul Francez Anna de Noailles. Asta mi-a permis sa ma integrez imediat in cadrul clubului si echipei.
Ai avut ocazia să te antrenzi până acum cu echipa mare? Ce ai avut pana acum de invatat in plus de acolo fata de Romania?
Din pacate nu m-am antrenat pana acum cu echipa mare. Cea mai mare diferenta fata de fotbalul romanesc este forta, viteza si intensitatea cu care se joaca.
Am observat ca ai câteva convocari la echipele naționale U16 si U17 ale României. Cum ai primit la acea vreme vestea convocării?
Prima data am fost convocat la U15, la prima actiune a echipei nationale, un meci impotriva Moldovei. A fost cea mai mare bucurie si mandrie sa fiu chemat la echipa nationala. In acelasi timp, eram si putin stresat. De atunci am fost chemat aproape la toate selectiile: U15, U16, U17 si U18. Din pacate anul acesta am suferit multe accidentari care nu mi-au permis sa am prea mult timp de joc in picioare, si prin urmare sa fiu chemat la nationala.
Inainte de a semna cu Amiens, ai evoluat la Rapid. Ce parere ai de situatia lor de acum? Crezi ca vor putea obtine promovarea in Liga 1 in acest an, daca bineinteles competitiile sportive se vor relua?
Au inceput anul foarte bine, dar au avut cateva infrangeri pe parcus care au franat usor cursa la promovare. Sansele inca exista deoarece in fotbal totul este posibil.
Dacă ar fi ca in viitor, sa primesti o oferta de la orice echipa din România, ai accepta sa te întorci înapoi în țară?
Daca ar fi sa primesc acum cand inca sunt foarte tanar ar putea fi o varianta buna de luat in considerare, pentru a-mi permite sa am timp de joc si sa-mi dezvolt o oarecare experienta in universul profesionist.
Ai avut ocazia sa primesti vreodata sfaturi de la jucatorii nationalei Romaniei, care au avut o anumita experienta in Europa? Spre exemplu, Ciprian Tatarusanu evolueaza in Franta de cativa ani buni.
Da, am avut ocazia sa-i intalnesc pe Chivu, Lobont, Florin Răducioiu, care mi-a fost antrenor timp de un an la echipa de club, Florin Bratu, care mi-au dat si niste sfaturi foarte importante.
Crezi ca fotbalul va fi afectat intr-o oarecare masura dupa toata aceasta criza creata de acest virus se va sfarsi?
Fotabalul este deja afectat din punctul de vedere financiar/economic de catre acest virus. Multe cluburi vor fi in situatii delicate. Deci cred ca fotbalul isi va reveni la capacitate maxima doar in cativa ani, atat de mare este impactul virusului.
Ce le transmiți celor mai mici jucători de fotbal, care poate practică acest sport de un an, să spunem, și acum sunt opriți din antrenamente?
Mesajul meu ar fi sa nu renunte, si sa continue sa se antreneze acasa, pe cat posibil, pentru a fi in forma atunci cand se vor relua competitiile.
Crezi ca lumea in general, nu doar cei care activeaza in lumea sportului, va putea invata ceva dupa acest soc?
Desigur, cred ca toata lumea va putea invata cat de important este spiritul de solidaritate pentru a putea combate acest virus. Este important ca toata lumea sa se mobilizeze impreuna pentru a putea invinge aceasta lupta, exact ca in sportul de echipa.
Ce mesaj le transmiți colegilor tai care evoluează de asemenea în străinătate si nu au reușit să se întoarcă în țară, si de asemenea tuturor suporterilor români, pentru a putea combate răspândirea coronavirusului?
Le transmit sa aiba mult curaj si rabdare. De asemenea, este foarte important sa respecte toate regulile si indicatiile date de catre autoritati: cum ar fi spalatul foarte des pe maini cu sapun, folosirea lichidului dezinfectant, evitarea contactului cu alte persoane…
Ii multumim mult lui Luca Florica pentru interviul acordat exclusiv reporterilor nostri! De asemenea, ne bucuram ca a fost de acord sa ne arate o mica parte din antrenamentul sau zilnic si a oferit tuturor un exemplu de program primit de la preparatori fizici profesionisti! Ii dorim multa sanatate atat lui, cat si familiei sale si multa bafta pe toate planurile!