Proiectul unic in Romania conceput de „Ora Exacta In Fotbal x The Rada Way” a continuat cu o noua emisiune cu totul si cu totul speciala live pe Instagram, in care invitata lui Ionut Rada a fost Nina Anca, una dintre cele mai cunoscute jucatoare din istoria recenta a fotbalului feminin si a Echipei Nationale. In discutia de aproximativ o ora, ne-am propus sa promovam cat s-a putut de bine si de frumos fotbalul feminin si sa facem oamenii sa inteleaga ca acest sport e pentru toata lumea, nu numai pentru baieti. Din pacate, in Romania, aceasta ramura nu a prezentat prea mult interes pana acum cativa ani, insa din fericire cifrele sunt intr-o continua crestere iar asta ne bucura pentru ca pana la urma sportul este esential pentru sanatatea tuturor. De asemenea, Nina Anca ne-a vorbit si despre experientele sale traite de-a lungul carierei incepute in 2008 si a venit cu cateva recomandari pentru toti cei pasionati de miscare.
CINE ESTE NINA ANCA?
Nina Anca se numără printre cele mai experimentate și cunoscute jucătoare din istoria recentă a fotbalului feminin din România. Născută într-o zi de primăvară, pe 27 Aprilie 1988, în localitatea Mehedinta, județul Prahova, Nina Anca și-a început cariera de jucătoare la AFC Brazi. Au urmat, în ascensiunea ei, AFC Fair Play București, CS Navobi Iași și AFC Universitatea Galați, precum și selecții la lotul național al României. Nina Anca este încă jucătoare în activitate, fiind o componentă de bază al lotului național de futsal al României. A absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport ”Spiru Haret” București, precum și studiile de masterat din cadrul aceleași Facultăți. Fire progresistă și polivalentă, a reușit să obțină Licența UEFA B absolvind cu brio cursurile Școlii Federale de Antrenori, dar și cursurile din cadrul Școlii de arbitrii București, practicand cu succes atât meseria de antrenoare (AFC Brazi, AFC Fair Play Bucuresti, Regal Sport Ferdinand I, iar in prezent antreneaza la Academia ProSport Bucuresti), cât și pe cea de arbitru (în cadrul Comisiei Județeane a arbitrilor ”Doctor Emil Vlaiculescu” Prahova). Nina Anca nu s-a oprit niciodată din a cunoaste și din a face față provocărilor. Este o persoană care știe să comunice foarte bine și ușor, indiferent de nivel și situație, abilitatea pe care și-a îmbunătățit-o în meseria de (atenție!) manager de vânzări. Nina Anca este vorbitoare de spaniolă și engleză, un personaj deosebit prin spirit și atitudine. Transmite optimism și energie pozitivă, reușind la ora actuală să facă parte din board-ul AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România – AFAN – este organizaţia sindicală a fotbaliştilor profesionişti şi amatori din România, afiliată pe plan internaţional la FIFPro, iar pe plan naţional – la BNS), în postura de vicepreședinte.
Buna seara Nina!?
Buna seara Ionut! Multumesc pentru invitatie!? Ii salut si pe toti urmaritorii pentru ca vad ca sunt destul de multi!
Noi iti multumim pentru ca acest proiect conceput de „Ora Exacta In Fotbal si The Rada Way” vine in primul rand in ajutorul celor care ne urmaresc, iar noi putem veni cu sfaturi din experientele noastre! Tu ce faci Nina? Cum esti? Cum a fost perioada asta pentru tine?
Multumesc, sunt bine! A fost ok din punct de vedere fotbalistic. In momentul de fata mai activez ca jucatoare de fotbal si am si o echipa pe care o antrenez la Academia ProSport Bucuresti. Le salut pe toate zanele mele cu aceasta ocazie pentru ca vad ca au intrat toate aici pe live!? In perioada asta am facut antrenamente cu ele pe Zoom ca toata lumea de 3 ori pe saptamana. De pe 15 mai am inceput si noi antrenamentele, dar bineinteles aferent, suntem impartite pe un anumit numar de jucatoare.
Vreau si eu sa le felicit pe toate fetele tale! Ma bucur ca fac acest sport si cu siguranta au de la cine invata!
Am trecut foarte usor peste perioada asta pentru ca am fost ocupata cu fetele. Chiar m-au surprins pentru ca au fost dornice de fotbal si de iesitul in aer liber, dar daca nu s-a putut a trebuit sa stam in casa. A intrat toata lumea la antrenament, am intrat, am mai facut provocari, pentru ca pana la urma fotbalul nu este numai despre minge, teren si adversari. Este vorba si despre partea mentala, despre partea psihologica, despre coechipieri, chiar despre viata. Ne-am uitat la filme motivationale cu si despre sport, ultimul pe care l-am vizionat a fost „Coach Carter”, celebrul film cu Samuel L. Jackson. Am facut chiar si o recapitulare in care toata lumea a trebuit sa scrie ce a inteles din filmul respectiv. De asemenea, am conceput cateva intrebari in care le-am explicat ce a facut bine respectivul jucator, ce a vrut sa zica Carter in anumite momente si asa mai departe. Am avut un feedback pozitiv, pentru ca nu te astepti de la un copil de 12-13 ani sa iti faca un rezumat atat de frumos si atat de bine inteles.
Ce varste ai tu acolo Nina?
Am U13, dar mai sunt si amestecate. In fotbalul feminin, vezi tu, e foarte greu sa gasesti fete pe grupe asa cum e la baieti. Aici pornesti de undeva de la 7-8 ani si ajungi pana la U13, chiar mai am si o fetita de 15 ani si una de 14 ani.
Cum e impactul cand vin fetele sa se inscrie cu parintii??
Uite, a venit de curand o fetita de 14 ani cu bunica si mi-a spus ca este innebunita dupa fotbal ca a facut la scoala. Ii plecase domnul profesor si voia sa se apuce sa faca serios. Acum eu nu vreau sa deranjez profesorii sau pe cineva, dar pot sa spun ca ce se joaca la scoala nu este fotbal. Este un fel de fotbal, dar nu se compara cu fotbalul intr-un cadru organizat. Ce voiam sa spun, amuzant si placut, este ca vara trecuta, cand s-a facut echipa de la Academia ProSport, ne antrenam putine, chiar doua sau trei fete, dar veneau fetitele la teren, nu cu mamicile sau cu bunicile, ci cu tatii sau cu bunicii!? Era foarte interesant pentru ca ajungeam acasa si vorbeam cu al meu si ii spuneam cat de amuzant era, cum veneau fetitele la antrenament. La colegii mei la baieti toti veneau cu mamicile, iar la mine la fete toate veneau cu taticii.?
Asta este chiar un semnal bun si te felicit! In fiecare ramura este nevoie de oameni pasionati, iar in momentul in care un copil vine si are aceasta deschidere prinde si incredere. Nina, zi-mi te rog cum vede lumea la nivel de mentalitate fotbalul feminin? Cred ca inca nu se depaseste bariera asta cum ca acest sport nu ar fi pentru fete.
Sa stii ca acum as putea sa vorbesc mult mai optimist in legatura cu acest lucru decat in anul 2008 cand am intrat eu in fotbalul feminin. In 2008 cred ca erau 10 echipe de fotbal feminin in toata Romania. Acum suntem in 2020 si avem peste 40 de echipe, cu tot cu junioare, avem 3 ligi, avem junioare U13 si avem destul de multe echipe inscrise in campionatele de U13 si de U15. Pe vremuri, lumea nu privea deloc cu ochi buni aceasta meserie. De fapt, nici nu as putea sa-i spun meserie, pentru ca inca nu putem vorbi de meserie in Romania la fotbal feminin. Nu ai cum sa faci chestia asta pentru ca fetele vin sa faca acest sport din placere.
Nu putem vorbi nici la fotbalul profesionist din Liga 1. Tu stii bine ca nici fotbalistii din Liga 1 nu au contracte de profesionisti. Mai avem foarte multe de facut ca sa putem sa ne aliniem cu cei din Vest din punctul asta de vedere.
Si din pacate daca ar fi sa vorbim realistic nu se vede nicio luminita aprinsa in legatura cu acest lucru de a urca si nu a cobori sau a stagna, pentru ca practic si teoretic stagnam de foarte multi ani in legatura cu aceste aspecte si nu ne putem ridica la asteptarile sau conditiile de afara, desi nu cred ca ar implica foarte multe lucruri, decat dedicarea oamenilor care sunt implicati in acel club din toate punctele de vedere. Ei trebuie sa urmareasca pana la urma si interesele jucatorilor, si nu numai anumite parti.
Pentru cei ce nu stiu, noi suntem colegi la AFAN, si putem spune ca ne luptam pe acest subiect cu cei mai mari decat noi care au putere decizie. Din punctul nostru de vedere, spectacolul este facut de jucatori, atat la fete, cat si la baieti, si ei ar trebui pusi pe primul plan. Nina, multi m-au intrebat inainte de live, cum te-ai indreptat tu spre sportul asta? De unde a venit pasiunea?
Eu am trait intr-un satuc din Prahova, in Muntenia. Fiind la tara, si nu mi-e rusine sa spun chestia asta si chiar sunt mandra ca am trait acolo, intotdeauna se organizau meciuri de fotbal duminica. Era cred ca si o echipa prin Liga a 3-a sau a 4-a, nu mai stiu exact. Ii vedeam pe toti cum se pregateau si aveau ghete cu filet, mergeau pe asfalt si eu eram incantata de acea senzatie. Bineinteles ca ma infiltram si eu pe acolo la 6-7 anisori, alergam dupa minge si nu stiam eu ce e fotbalul, dar alergam foarte bine si am viteza foarte buna. Usor, usor am inceput sa fiu un component de baza in echipa, adica eram singura fata de acolo. Din pacate nu am avut o situatie familiala si financiara buna ca sa pot sa-mi dezvolt calitatile si sa am aceasta sansa pe care o au zanele mele. Le spun intotdeauna ca au noroc ca m-au intalnit si le-am intalnit si eu pe ele. Mi-as fi dorit sa fi inceput si eu de la o varsta frageda fotbalul, sa am pe cineva langa mine care sa stie si sa aiba o baza din spate, dar din pacate am inceput la 20 de ani si jumatate. Am ajuns la Ploiesti si m-am axat o perioada pe handbal pentru ca o iubeam foarte tare pe Carmen Amariei. Deci empatizam atat de tare cu ea, daca plangea ea plangeam si eu, daca radea ea radeam si eu, deci eram atat de fascinata de ea, de jocul ei, de cum gandea, de cum se misca in teren, si asa am ajuns sa fac handbal o buna bucata de vreme, vreo 4-5 ani de zile. Dupa a urmat o pauza pentru ca trebuia sa semnez un contract la Iasi si nu am ajuns acolo tocmai pentru ca nu am fost sustinuta de nimeni si mi-a fost greu sa ma descurc singura, iar asta m-a facut sa renunt la sport o perioada. Dupa asta s-a facut o echipa de fotbal in Ploiesti si de acolo am pornit usor, usor. Bineinteles, daca vrei sa razi si tu si cei care ne urmaresc, vreau sa spun ca primul meu joc de fotbal, profesionist sa zic, a fost pe terenul „Chimia” de la Brazi, unde am jucat impotriva Timisoarei daca nu ma insel, si nu ne-am luat decat 19 goluri.?
? Stii cum e, intotdeauna debutul e mai dureros asa, insa pana la urma trebuie sa vezi si partea buna ca a fost debutul tau oficial in fotbal. Am vazut ca in fotbalul feminin se inscriu foarte multe goluri, dar progresul este fantastic, chiar ma uitam pe cifre si foarte multe fete vin sa se inscrie. Ce ar trebui sa stie parintii si la ce sa se astepte?
Parintii ar trebui sa stie ca trebuie sa lase fetitele sa faca exact ce vor ele. Daca vor sa faca fotbal, sa le lase la fotbal. Eu de exemplu m-am confruntat cu niste parinti care au avut cateva zane carora le placea foarte tare fotbalul, doar ca tatal era pentru fotbal, iar mamica nu.?
Pai intotdeauna cred ca e asa, probabil tatal este si suporter al fotbalului.
Da, iar fetita avea chiar foarte multe calitati. E ok daca nu se indreapta catre fotbal si nu are chemare, pentru ca vezi cu ochiul liber cine are potential si cine are calitati, insa pentru acea fetita nu s-a mai putut. Era in lacrimi dupa ce si-a luat la revedere pentru ca am reusit sa creez aici la ProSport nu o echipa, ci o familie. Fetele cand vin aici ma numesc cumva „o a doua mama”, iar asta sa vina din partea a 17 fetite de diferite varste, de la 8 ani la 15 ani, este o senzatie unica, adica e ceva nemaintalnit. Nu poti sa spui ca vorbele sunt nesincere, pentru ca un copil spune intotdeauna adevarul. Partea buna este ca am foarte multe mamici care imi spuneau sa nu plec la FCSB spre exemplu, caci trebuia sa merg acolo si sa fac o echipa de feminin, dar mamicile veneau la mine si imi spuneau „Doamna, va rog frumos sa nu plecati acolo, ramaneti aici cu zanele noastre, pentru ca ele va iubesc si sa nu le lasati, va rugam frumos!”.
Acum din ce stiu se pot face inca parteneriate parca, cu dubla legitimare si asa mai departe. Din cate stiu exista regula asta de licentiere parca de un an.
Deocamdata nu pot sa porneasca decat cu U15 in primul an, dupa care pot face si senioare. Daca e sa se afilieze va trebui sa se plece din Liga a 3-a si o sa fie destul de dificil.
Da, insa eu ma bucur de aceasta regula deoarece cumva se facuse un stop in acest sport pe partea feminina. Nina, zi-mi te rog in Liga 1, la nivel de salarii, cam pe unde se situeaza fetele in comparatie cu un jucator profesionist? Cam care ar fi bugetul la voi la Liga 1?
Daca ar fi sa comparam ar fi undeva la nivel de Liga a 3-a sau poate chiar Liga a 4-a cu cateva echipe bune de acolo. Salariile sunt foarte mici si este clar ca nu poti trai din fotbal la feminin. Ok, daca ai 16 ani si te duci la o echipa de top din Romania cum ar fi Olimpia Cluj unde ai asigurata casa si masa si esti intr-un cadru organizat, pentru ca pana la urma trebuie sa recunoastem ca Olimpia Cluj domina campionatul de fotbal inca de cand am intrat eu in 2008 si erau sub o alta denumire, CFF Clujana Cluj, dupa care in 2010 si-au schimbat denumirea. Acolo se mananca fotbal pe paine cum imi place mie sa spun. Au un cadru organizat si au o experienta foarte mare tinand cont de faptul ca merg in Champions League an de an, iar in plus fetele au jocuri in picioare la loturile nationale, iar de acolo nu ai cum sa nu capeti experienta.
Dar vad ca in anul asta competitional nu mai este o diferenta atat de mare ca in anii trecuti. Deja este mult mai stransa lupta la locurile din fata. Vedeam ca Olimpia Cluj intampina deja ceva probleme, adica chiar sunt acum cateva echipe aproapiate in clasament. S-au imbunatatit celelalte echipe sau Olimpia Cluj a schimbat ceva?
Olimpia Cluj face foarte bine ceea ce face. Chiar daca s-au apropiat celelalte echipe, Olimpia Cluj are o echipa foarte tanara, media de varsta cred ca este undeva la 17-18 ani, sunt doar cateva cu varste peste 22-23 de ani maxim. In fiecare an se intinereste echipa acolo, ceea ce e foarte bine. In schimb, ce pot sa spun este ca vin plusuri, adica echipe care incep sa investeasca si ele in fotbalul feminin. Aici ma refer la salarii, la conditiile de antrenament si la conditiile oferite jucatoarelor.
Care sunt acele echipe?
Universitatea Galati, Piroş Security Arad, Fortuna Becicherecu Mic, Heniu Prundu Bargaului, ele sunt echipele care deja sunt mai sus in clasament si care s-au apropiat de Olimpia Cluj. Galati este chiar fosta mea echipa unde am activat anul trecut. Am renuntat sa mai colaborez cu ei tocmai pentru ca am vrut sa ma axez si pe cariera de jucatoare de fotbal si am spus ca vreau sa scot jucatoare bune si sa ofer sansa pe care eu nu am avut-o unor fetite. Sunt convinsa ca pot sa fac lucrul asta si am si cu cine sa lucrez!
Zi-mi te rog cum reuseste o fata pasionata de fotbal sa isi gaseasca motivatia in momentul in care se loveste de tot felul de lucruri rele.
Eu intotdeauna am sedinte cu zanele mele la antrenament si le explic anumite chestii pentru ca acum au inceput si ele sa creasca, ma mai uit pe Instagram-ul lor si mai vad suparari sau alte chestii de genul asta. Acum cu pandemia fiind online faceam si sedinte psihologice sa zic si vorbeam si de viata. Le spuneam ca nu are importanta cine incearca sa le darame, pentru ca pana la urma intotdeauna se va gasi cineva care sa le dea in cap pe romaneste, iar asta vine din cauza faptului ca acei oameni sunt mici si nu pot sa faca ceea ce fac ele. Atunci cel mai bine e ca ele sa evite, sa nu coboare la nivelul acelor oameni si sa le raspunda, ci sa ii lase in pace sa vorbeasca, sa fie mandre ca au o familie care le sustine, sa fie mandre ca au prietene care sunt alaturi de ele, sa fie mandre ca aici la ProSport am facut o a doua familie si cred ca pe moment este de ajuns sa isi vada in continuare de treaba lor.
Din ce imi spui tu Nina cred ca asta e un lucru important si pentru echipele din fotbalul masculin din Liga 1, pentru ca nu au aceste sedinte de dezvoltare personala. Cu siguranta toate aceste lectii ar trebui implementate indiferent de categoria din care faci parte. Te felicit ca tu faci chestiile astea pentru ca pana la urma fotbalul nu inseamna doar sa nu dai cu piciorul in minge. Te intreb pe tine, ce invata o fetita de la fotbal si de la sport in general? Poate nu ajunge in Champions League, pentru ca e greu, exact cum e si la noi la baieti, nu tota lumea poate sa joace acolo, dar cu ce se alege si ce capata o fetita care practica fotbalul?
Ionut, eu pe zanele mele le invat in primul rand sa devina oameni si le invat sa aiba caracter. Acasa ele au niste parinti extraordinari, dar stii cum este in ziua de astazi, parintii nu mai au timpul pe care il aveau parintii nostri candva si sa ne explicau ce este bine si ce nu este bine sa facem. Acum parintii au 2-3 job-uri tocmai ca sa intretina copilul respectiv, iar atunci sunt mici scapari pe care fiecare zana in parte le are si incercam mereu sa stam de vorba. De exemplu le pun sa faca scrisori de unde vreau sa isi dezvolte scrisul si sa isi dezvolte gandirea. Se mai intampla sa mai aiba greseli gramiticale pe care le corectam fara sa se supere nimeni. Am fetite care nu au o situatie materiala buna sau care nu au mamica si a avut grija bunica de ele, si iti dai seama ca de la o varsta devine mai greu. Cum spuneam, pentru mine este foarte important sa devina oameni. Daca tu duci copilul prin toate metodele de educatie, de respect, de bun simt, le inveti anumite lucruri si le faci sa vada anumite chestii care poate nu au sansa sa le faca, atunci nu ai cum sa dai gres. Sportul in ziua de astazi inseamna foarte multa educatie daca antrenorul se poate ocupa de acest aspect si foarte multa disciplina pentru ca vedem copii de 10 anisori pe la colturi de strada cu telefoane de ultima generatie si folosesc un vocabular destul de grosolan. Eu le mai spun si zanelor ca e ok sa radem si sa glumim, dar cand este de munca este de munca si nu mai stam sa ne tragem la o parte.
Da, din punctul meu de vedere sunt aceleasi principii si la fete si la baieti, nu este nimic diferit. Ma intreaba acum cineva care este obiectivul tau in fotbalul feminin? Unde te vezi tu?
Sincera sa fiu cel mai mare obiectiv pe care mi l-am indeplinit pana acum a fost acum 4 ani de zile cand am jucat la Navobi Iași in finala Cupei Romaniei unde am pierdut in fata Olimpiei Cluj si totodata am iesit vicecampioane nationale. Visul meu a fost sa joc pentru lotul national si sa fiu o jucatoare de baza, dar din pacate conjunctura nu a fost in favoarea mea si nu mai detaliez altele pe acest subiect. Eu intotdeauna am facut tot ce a depins de mine, dar asa cum am spus, conjunctura si multe alte lucruri nu au fost sa fie pentru mine. Acum sincera sa fiu n-am ce sa ma mai vad. Acum sunt jucatoare la Fair Play București unde este o echipa foarte tanara. Nu avem mari sperante pentru ca jucam cu fetite de 2005-2006 in teren si asa mai departe. Acum merg acolo doar ca sa joc de placere. In schimb acum am obiectivul de a-mi creste junioarele si imi doresc sa am o echipa de U13, U15, U17 si bineinteles si de Liga a 3-a si usor, usor sa imi fac toate grupele de varsta posibile la feminin. ProSport este o academie de fotbal unde sunt peste 500 de baieti si de anul trecut s-a inceput si cu fetele.
Am vorbit si eu cu o grupa de baieti de acolo pe Zoom si mi-a facut mare placere. Chiar se intampla lucruri frumoase acolo si va felicit pentru asta!
Da, toata lumea se ocupa de copii si noi antrenorii suntem calificati si chiar ne ocupam de ei si vrem sa scoatem tot ce este mai bun. Cel putin eu chiar imi doresc sa scot tot ce este mai bun pentru fetite.
Nina, zi-mi te rog o calitate in plus a fetelor fata de baieti.?
Ambitia si perfectiunea. De ce spun perfectiunea? Pentru ca am fetite care daca nu reusesc sa faca un dribling sau o schema incep sa planga de nervi si nu se lasa pana cand nu o fac. Jur, te fascineaza cand vezi asa ceva. Am avut saptamana trecuta o fetita de 10 anisori care are un fizic de vreo 12 ani si joaca si portar si in teren. Incerca sa faca ce ii explicam si nu ii reusea si atunci avea lacrimi in ochi. O intrebam de ce plange si imi spunea ca nu ii iese ce trebuia sa faca. La fel, mai aveam o fetita care a facut fotbal la baieti si nu ii iesea ceea ce ii explicam. I-am si spus ca nu are cum sa ii iasa pentru ca deja isi formase un automatism de la baieti. Ea deja avea deprinderile formate de la echipa cealalta si era normal sa plece pe automatismul respectiv. Daca as spune ceva feteleor si le spun mereu si alor mele este ca trebuie sa aiba rabdare si sa munceasca! N-ai cum sa faci performanta si sa nu muncesti! Poti sa fii tu cel mai talentat, daca nu muncesti nu vei ajunge nicaieri!
Asta asa e cu siguranta! Cazuri si exemple sunt in orice sport pentru ca talentul conteaza 10% sau poate chiar mai putin. Indiferent de sport, un copil poate sa creasca in acel sport cu foarte multa munca, ambitie si disciplina. Nina, zi-mi te rog acum ce idoli aveai tu?
Cand m-am bagat in fotbalul feminin cea mai cunoscuta era Marta, care are 6 baloane de aur. Acum foarte multe fete vin din SUA pentru ca au si castigat foarte multe Campionate Mondiale si atunci se explica de ce sunt mai promovate. Ca si trofee cea mai cunoscuta este intr-adevar Marta, dar ca si publicitate, ca si promovare, Alex Morgan a intrecut-o de mult. Ca si portar mai pot spune de Hope Solo, cred ca nu exista fotbalista care sa nu o cunoasca pentru ca a fost si ea foarte promovata si este foarte buna pe postul pe care ea il ocupa. Intr-adevar e si foarte frumoasa si de asta a fost foarte mult promovata peste tot. Din fotbalul masculin pot spune ca sunt fana Barcelonei, deci Messi este idolul meu fara doar si poate, dar nu am cum sa nu apreciez calitatile lui Ronaldo desi mai fac eu uneori caterinca si ii mai spun „Penaldo” si asa mai departe. Oricum, trebuie sa recunoastem ca indiferent de cum se comporta el in afara terenului, are niste calitati extraordinare si este un jucator fantastic. Il mai aveam in copilarie si il mai am chiar si acum ca idol pe Gheorghe Hagi. Imi amintesc ca eram la tara si munceam la o familie bogata si ei mi-au adus un tricou original de-a lui Hagi. Ei, vreau sa spun ca tricoul acela l-am purtat in toti anii mei de liceu, deci nici nu se mai vedea ca era numarul 10 pe spate sau ca scrie Hagi pe el. Era tricoul acela cu guler pe care cred ca l-a purtat in 1998 la Campionatul Mondial din Franta sau in 1996 la Campionatul European parca. In fine, am intrat in posesia acelui tricou si l-am purtat pana prin 2006. Tot liceul ma stia de Hagi pentru ca l-am iubit pe „Rege” si il iubesc si acum, desi este si el destul de fixist sa spun asa si poate ar trebui sa fie mai maleabil si mai intelegator.
Nina, zi-mi te rog ce idoli au zanele tale? Ce te intreaba ele? Ma gandesc ca si ele vorbesc de jucatori si trag concluzii din ceea ce fac ei pe teren.
Ne uitam impreuna la meciuri. Avem doua tabere: Steaua si Dinamo.? Jucatorii pe care ii urmaresc sunt in general din nationala Romaniei, de exemplu Puscas, Ianis Hagi, Adrian Petre si altii de la U21 care au avut niste rezultate frumoase. Bineinteles ca mai sunt din afara Neymar, Ronaldo, Messi, uite imi spune acum una dintre zane de Lautaro Martinez. Ma bucur ca fetele chiar urmaresc fotbalul. Si aseara a jucat Manchester City in Angila si scriau pe grup despre el.
Ce concluzii trag ele dintr-un meci?
Pai intotdeauna le spun sa urmareasca postul pe care ele vor sa-l joace. La copii deocamdata nu au un post anume si le rulez tot timpul. Se mai supara putin ca nu inteleg inca lucrul asta, dar pe parcurs isi dau seama de ce fac asta. Se uita la meciuri si scriu acolo pe grup „Uite, daca dadea drumul mingii mai repede putea sa vina golul, dar a tinut de minge si a pierdut-o”. Se mai avertizeaza una pe cealalta si cumva incearca sa puna echipa noastra in locul celor care joaca si incearca sa se corecteze sau sa invete cum ar trebui sa faca un anumit lucru cat mai bine, desi noi jucam 9, nu jucam 11, dar de pe postul respectiv isi pot lua fiecare ce au nevoie sa invete.
Nina, zi-mi te rog cum este Echipa Nationala acum si cum vezi tu viitorul?
Echipa Nationala a pierdut din pacate biletul mult rafnit pentru calificarea la Campionatul European acum cativa ani cand am facut 1-1 cu Portugalia. Stii cum este, in fotbal ai nevoie si de sansa ca sa reusesti. Poti sa faci tu ce vrei si cum vrei, din pacate daca nu e gramul ala de noroc nu ai ce sa faci. Acum se incearca sa se intinereasca echipa, sa se faca o echipa destul de competitiva si destul de puternica. Chiar il admir pe domnul Mirel Albon pentru ca in ultima perioada incearca sa dea mai departe experienta dumnealui tuturor antrenorilor din Romania si incearca sa le explice anumite lucruri. Noi vorbim o data pe saptamana pe Zoom despre cum ar trebui sa fie un antrenament la junioare si la senioare, despre cum ar trebui sa fie din punct de vedere mental, planul de antrenament si multe alte lucruri. Asta nu este deloc rau, eu zic ca este un mare plus pentru ca antrenorii pot invata. Eu cand am intrat in fotbal, sa fiu sincera, nu am avut parte de antrenamente organizate. Eu am avut parte de un teren de 20 de metri lungime si 15 metri latime, exact cum e un teren sintetic pe care te duci seara sa joci fotbal cu prietenii. Cand m-am vazut pe tarlaua aia de 100 de metri n-am trecut de jumatatea terenului respectiv.? N-ai cum sa realizezi in acele momente, mai ales ca nu eram un fenomen. Eram foarte optimista si eu oricum in general sunt o fire optimista si imi place sa fiu pozitiva si plina de energie.
Care e acum considerata cea mai importanta jucatoare care aduce valoare la Echipa Nationala?
Din punctul meu de vedere nu exista o anumita jucatoare. Pentru mine echipa conteaza. Asta le spun si fetelor, nu poti sa ajungi sa dai un gol daca nu pleaca mingea de la portar sau de la fundasi sau de la mijlocasi. Nu ai cum sa pleci tu singura din poarta si sa dai gol. Nu exista nici la baieti asa ceva, este clar ca toti avem nevoie de o echipa in spate. Ca ai o experienta mai mare sau ca ai un talent pe care l-ai muncit este altceva. Eu o admir foarte mult acum pe Florentina Olar-Spânu. Din punctul meu de vedere este jucatoarea exponentiala de la lotul national. Are o varsta inaintata si este si proaspat mamica, dar totusi cand o vezi cum munceste si cum isi dedica viata pentru fotbal este ceva inimaginabil.
Da, vad ca isi face treaba foarte bine si in strainatate pentru ca acolo evolueaza si cred ca este un exemplu si pentru zanele tale. Tu te gandeai vreodata ca o sa ajungi sa joci la Echipa Nationala?
Asta a fost visul meu! Imi doream foarte mult si sa stii ca de obicei tot ce mi-am propus in viata mi s-a indeplinit, si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta! Am muncit singura si am tras pentru tot ce am acum. Asa cum am spus, nu am avut o familie care sa ma ajute pentru ca nu s-a putut, nu au fost bani si altele, iar eu am fugit de la tara, ca sa zic pe romaneste. Am fugit sa fac carte, sa fac scoala si sa fac sport. Ma gandeam si mi-am dorit foarte mult sa joc la lotul national si am cateva evolutii acolo. Chiar am jucat bine cand am fost selectionata, de exemplu la un turneu din Ungaria mi-a spus antrenorul ca am jucat extraordinar si fara greseala. Din pacate, ma repet, sistemul si conjuctura nu au fost de partea mea.
Din pacate se intampla astfel de lucruri, dar eu tot timpul sunt de parerea ca daca tu iti mentii latura frumoasa ca si om, lucrurile la un moment dat se vor intoarce in favoarea ta. Niciodata nu trebuie sa faci compromisuri si sa cobori la un nivel unde vezi nereguli. Tu trebuie sa iti tii drumul tau si pot spune ca asta este si recomandarea mea catre copii si catre sportivi.
Tocmai de asta nici nu am vrut sa ies din fenomen. Chiar daca la mine a fost ceva potrivnic si la un moment dat m-au deranjat anumite lucruri pentru ca am muncit atat de mult ca sa ajung acolo si din pacate s-a intamplat ce s-a intamplat, uite ca pana la urma a venit si partea asta buna cu zanele mele pe care le am si cumva incerc sa-mi canalizez absolut tot ce n-am reusit eu, si nu din vina mea, pe ele, si incerc sa le aduc exact acolo unde trebuie sa fie un copil ca sa se simta fotbalist. Niciodata nu am aruncat in nimeni cu nimic si normal ca am fost deranjata de anumite lucruri la un moment dat, si n-ai cum sa stai stana de piatra in asemenea situatii.
Nina, zi-mi te rog 3 lucruri importante pe care ar trebui sa le faca cat mai repede fotbalul feminin ca sa putem avea si mai multe echipe, o mai buna organizare si asa mai departe.
Cel mai important lucru ar fi sa se investeasca in fotbalul feminin. In investite pot sa adaug si promovarea, pentru ca nu exista nici macar promovare la noi in Romania din punctul asta de vedere. Mie mi-ar placea sa vad de exemplu la fiecare inceput de meci din Cupa Romaniei sau din Supercupa Romaniei 30 de minute de fotbal feminin inainte sa joace baietii. Nu vad nimic rau in aceste meciuri demonstrative si cred ca asa s-ar putea atrage oameni sa vina spre fotbalul feminin. Am reusit sa fac ceva de genul asta cu zanele mele si le multumesc celor care m-au ajutat. A avut nationala noastra meci cu Lituania acasa si am reusit sa le duc la meci si le-am dus si in vestiarul fetelor, unde bineinteles ca erau colegele mele si ma cunosteau si antrenorii si asa mai departe. Plangeau de fericire si erau foarte entuziasmate si imi spuneau ca poate vor juca si ele acolo candva. Revenind la fotbalul feminin, as putea sa mai spun ca ar trebui o mai mare implicare din partea antrenorilor, sa se obisnuiasca cu noile conditii de antrenamente pentru ca inca mai sunt antrenori care nu folosesc o scarita, nu fac exercitii de pliometrie si sunt pe modul invechit si asa mai departe.
Cred ca trebuie si o deschidere mai mare, adica sa nu mai vedem cu alti ochi fotbalul feminin si sa spunem ca acest sport este doar pentru baieti. Din pacate mai apar personaje la noi sau in alta parte care inca mai vorbesc despre lucrul asta, iar din punctul meu de vedere este un lucru foarte urat. De multe ori am vazut persoane care vorbesc de acest aspect si ei au chiar fete, deci e urat din partea lor. Chiar stateam si ma gandeam ca dupa ce o sa treaca perioada asta as vrea sa vad meciuri amicale intre echipe feminine si echipe masculine. Cred ca ar fi interesant de vazut reactia fetelor la un meci de genul asta pentru ca ambitia este mare, dar de asemenea sa vedem si reactia baietilor, daca ar putea fi la fel de agresivi asa cum o fac intr-un meci normal.?
Eu am mai jucat cu baieti chiar si in Bucuresti cand mai merg la antrenamente. Daca te vad ca stii cu mingea si ii mai si umilesti putin cu cate un dribling, nu reactioneaza foarte bine, pentru ca se gandesc „Cum sa ma umileasca pe mine o fata?”.? Sa stii ca in ziua de astazi nu mai exista mentalitatea asta asa cum era cu ani in urma. Sunt oameni care chiar accepta fenomenul asta de a duce fete la fotbal si de a vedea fotbal feminin. Problema este ca nu a fost promovare. Daca ar fi fost promovare, ca sa vada tot romanul cum este si in afara, de exemplu Eurosport difuzeaza toate meciurile si toate ligile din fotbalul feminin. Daca aducem noi Echipa Nationala a Americii sa joace aici, eu zic ca face fata cu brio si contra Stelei si contra CFR-ului lejer!
Da, si uite inca o idee buna, cea cu televizarea. S-ar putea pleca cu niste derby-uri, cu niste meciuri importante pe care sa le televizezi ca sa fie o atentie sporita catre fotbalul feminin. Cum crezi tu Nina ca o sa fie fotbalul dupa aceasta pandemie?
Sincera sa fiu cred ca o sa fie destul de greu. Ma uit si acum prin jur si chiar la fetele mele, iar unele s-au mai lasat de fotbal, mi-au spus ca renunta pentru o perioada din anumite motive, altele mi-au spus ca nu stiu ce sa faca in viitor. Cred ca a fost o perioada destul de grea pentru sportivi in general, iar acum copiii stau foarte mult pe tehnologia asta extrem de avansata. La noi care era tehnologia? Scoteai mingea si te duceai sa dai in zid, aia era tehnologia noastra. Acum toata lumea are tehnologie de ultima generatie, fotbalul este tot pe calculator, iar atunci cumva i-a atins destul de mult aceasta perioada pe copii. Eu sper ca totusi sa revina mai repede la normal conditiile de antrenamente si dupa sa se dea drumul la campionate, iar atunci cu siguranta vor reveni vremurile de odinioara, adica de acum 2-3 luni cand mergea totul bine. Sper din suflet sa se intample asa!
Nina, ce sfaturi legate de sport ai tu? Cum vezi tu un om care trebuie sa faca sport si de ce trebuie sa faca sport? Eu tot timpul recomand antrenamente zilnice.
Pai vrei sa-ti spun in mare cum imi desfasor eu o zi din viata mea in momentul de fata?
Te rog, dupa care sa ne spui cate ceva de alimentatie pentru ca sunt multi curiosi cu siguranta, poate chiar si zanele tale daca nu le-ai spus deja.
Stai putin ca le-am cantarit dupa pandemie. Le-am pus sa se cantareasca acasa si cand au venit la academie si le-am pus pe cantar erau cu cateva kilograme in plus. Dupa o perioada o sa ne cantarim din nou si oricum se va vedea o schimbare. Bun, deci eu in fiecare dimineata merg la sala si ma antrenez doua ore, dupa care vin acasa. Seara merg la fotbal, am 3 antrenamente pe saptamana la echipa de senioare la care activez si am 3 antrenamente cu zanele mele la academie. Deci imagineaza-ti ca in fiecare zi am 2-3 sesiuni de antrenament si doar sambata si duminica am liber, dar curand o sa se dea drumul la competitie si voi avea sambata meci cu zanele si duminica voi avea meci in campionatul national. Pentru mine este foarte important sportul si as indruma pe oricine sa faca sport. In primul rand face bine sanatatii. Uite, de exemplu pe mine cand ma doare foarte tare capul doar cand nu mai rezist iau o pastila, dar in rest cand sunt racita imi pun foita pe mine, imi pun castile in urechi si am tuns-o la alergat, dupa care vin acasa si beau un ceai fierbinte sau fac o baie fierbinte, ma pun in pat iar dimineata nu mai am nimic. E foarte bun sportul pentru ca sunt atat de multe tentatii nesanatoase in alimentatie in ziua de astazi si nu poti sa rezisti. Nu e nimic rau sa mananci gras sau dulce, dar important este gramajul.
Zi-mi te rog meniul tau zilnic Nina, cam ce mananci tu in general.?
Dimineata ma trezesc si uneori ma duc la sala cu burta goala, nu mananc absolut nimic pentru ca imi place sa ma antrenez pe stomacul gol. Am dimineti cand imi fac doua ochiuri cu ceapa si cu marar, fara sare si fara ulei. Dupa aceea gatesc, de exemplu imi plac foarte tare ciorbele de loboda, de fasole verde, de legume si nu neaparat cu carne. Sunt innebunita dupa ciorba, si hai sa iti spun si o intamplare daca tot suntem la subiectul asta. Ieri am avut antrenament cu zanele si a plouat foarte tare si l-am amanat, dupa care s-a oprit ploaia si imi scriau fetele sa mergem la antrenament, ca sa iti dai seama ce zane am construit. Bineinteles ca am mers la antrenament si a venit o fetita la mine si imi zice „Doamna, eu astazi nu am mancat ciorba si nu cred ca o sa pot sa dau randament…”.? Bravo zano pentru asta pentru ca ciorba este foarte importanta in alimentatie! Bun, trecand peste, mai mananc de obicei gratar, fie pipet de pui, fie muschiulet de pui sau de curcan cu o salata de rosii cu castraveti sau salata verde. Seara mananc la fel, tot asa o salata sau ceva usor, deci cam asta e meniul meu zilnic. Acum lasa-ma sa mai spun te rog si mancarurile nesanatoase pe care le mai mananc, sa nu credeti ca sunt vreo sfanta si ca sunt adepta sanatatii pure. Imi place inghetata, deci chiar am mancat destul de mult in ultima perioada. Mananc si prajeli dar nu foarte multe, de exemplu imi plac foarte mult aripioarele acelea de la KFC.?
Mama Nina, orice, dar nu asta.? Bine, o data la 4-5 ani e ok, se accepta!
Ei, nu chiar la 4-5 ani…? Am mancat ultima data cred ca acum o luna, dar in schimb eu dau prajeala aceea la o parte si mananc doar carnea, pentru ca nu imi place toata unsoarea si grasimea aia. Mai beau si Pepsi Max, fara zahar si fara nimic, ceea ce cred ca este in regula.
Hai sa spunem ca asa ne distram noi sportivii.?
Intr-adevar, asa ne distram noi sportivii, dar nu trebuie sa faceti ca mine, eu deja am o varsta si voi trebuie sa mancati cat mai sanatos!?
Da, trebuie sa avem un echilibru si trebuie sa avem grija de corpul nostru, iar pana la urma un sportiv trebuie sa isi cunoasca corpul, asta cred ca este cel mai important. Nina, voiam sa iti multumesc din suflet ca ai acceptat invitatia noastra! Chiar a fost o ora cu multe informatii frumoase si mi-a placut mult felul cum abordezi situatia cu zanele tale. Te felicit pentru ceea ce faci pentru ca trebuie sa ai pasiune sa transmiti anumite lucruri, iar de persoane ca tine cu siguranta este nevoie in sportul romanesc si mai ales in fotbalul feminin. Asa cum am spus la inceputul emisiunii cifrele sunt imbucuratoare si cresc in continuare pentru ca vin tot mai multe fete sa se inscrie la fotbal. Cu siguranta o sa te mai sunam pentru ca nu este ultimul interviu si o sa mai vreau sa am invitate si alte fete din fotbalul feminin pentru ca sunt de parere fotbalul nu este numai pentru baieti.
Iti multumesc si eu din tot sufletul pentru ca am avut sansa sa putem aratam lumii si pe aceasta cale ca exista fotbal feminin si ca fetele nu mai sunt de trimis la cratita.? Tie iti multumesc in primul rand pentru ca te-ai gandit la lucrul asta. Sunt oameni in fotbal care ar trebui sa faca chestii de genul asta zilnic si totusi din pacate nu o fac. Iti multumesc personal pentru ca pana la urma este un mare plus pentru dezvoltarea fotbalului feminin. Ti-as recomanda sa vorbesti cu cate o jucatoare de la fiecare echipa pentru ca sunt lucruri de invatat si toate fetele au o experienta frumoasa in spate si chiar si lucrurile mai putin frumoase trebuie spuse.
Lumea trebuie sa stie si trebuie mai multa promovare pentru ca pana la urma este un sport frumos practicat de baieti si de fete si cu siguranta au nevoie si ele sa fie ajutate. Pentru mine este un lucru extraordinar ca fac fotbal si nu se opresc in fata tuturor barierelor. Le felicit inca o data si bravo si tie si iti doresc in continuare multa putere de munca! Zanelor, ascultati de Nina pentru ca aveti multe lucruri de invatat de la ea. Sa ne vedem cu bine si iti multumesc inca o data pentru aceasta seara! Te salut cu drag!?
Multumesc si eu! Te imbratisez cu drag! Te pup, la revedere tuturor!?
URMARESTE SI ALTE ARTICOLE
URMARESTE-NE PE INSTAGRAM
URMARESTE-NE PE YOUTUBE
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE FACEBOOK A LUI IONUT RADA
URMARESTE CANALUL DE YOUTUBE A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A NINEI ANCA