Proiectul „Ora Exacta In Fotbal x The Rada Way” a continuat cu o noua emisiune speciala, in care Ionut Rada l-a avut ca invitat pe fostul sau coleg de la CFR Cluj, Florin Costea. Deoarece ambii au scris istorie pentru fotbalul romanesc si au trecut pe la cele mai importante echipe din Romania, cei doi au vorbit in discutia de o ora despre inceputurile carierei si evolutia acesteia, si-au amintit cele mai frumoase momente din perioada in care au fost colegi, dar bineinteles si adversari, dar ca de obicei, au venit cu sfaturi foarte utile pentru copii si pentru parinti pentru a atrage cat mai multa lume in a face sport.
DESPRE CARIERA LUI FLORIN COSTEA
Florin Costea este un jucator roman in varsta de 34 de ani si 1.86M inaltime, in prezent fiind cotat la 150.000 de euro. S-a nascut la Dragasani pe data de 16 Mai 1985, iar primii pasi in fotbal i-a facut la CSM Ramnicu Valcea. In 2005 s-a transferat la Universitatea Craiova, club pentru care a evoluat timp de 6 ani, alaturi de fratele sau mai mic. In 2011, atat el cat si fratele sau Mihai, au fost cumparati de Steaua Bucuresti, club la care au castigat campionatul in sezonul 2012/13. Pana in 2015, Florin Costea a mai evoluat in Romania la CS Turnu-Severin si CFR Cluj, urmand ca in primavara anului 2015 sa prinda primul contract in afara tarii, la Arsenal Tula, in Rusia. Din pacate echipa a retrogradat la finalul sezonului, iar in vara aceluiasi an Costea a ajuns in Irak. A semnat cu Zakho FC, dar dupa o experienta scurta acolo, in care nu a apucat sa joace deloc din cauza unei accidentari urate, Florin Costea a revenit in Romania la CSM Ramnicu Valcea, iar de atunci a mai trecut pe la Viitorul Targu-Jiu, FC Universitatea Craiova, CS Atletic Bradu si in prezent evolueaza la Viitorul Daesti. De asemenea, pe langa titlul de campion castigat in 2013 cu Steaua, Florin Costea a fost si golgheterul Ligii 1 in sezonul 2008/09, terminand acel an cu 17 goluri marcate. Are la activ 15 meciuri la Echipa Nationala a Romaniei, 205 meciuri jucate in Romania in toate competitiile, in care a marcat un total de 66 de goluri. Florin Costea se poate mandri si cu numeroase meciuri in Europa League, atat in grupe, cat si in preliminarii, si bineinteles o serie de meciuri in preliminariile UEFA Champions Leauge.
Te salut Florin!?
Te salut Ionut, imi pare bine sa te vad!?
Ce mai faci? Cum esti? Nu ne-am mai vazut de un car de vreme!?
Am mai vorbit la telefon noi doi.? Sunt ok, sunt pe acasa acum.
Cum a fost perioada asta pentru tine si pentru familie? Stiu ca tu ai locuit acolo cu ai tai.
Am stat si la apartament si la casa. Aici la apartament cea mica are mai multi prieteni, mai avem si noi niste rude, si de aceea am mai stat cate 3-4 zile aici. Ne-am tot mutat in perioada asta sa zic asa, dar intre apartament si casa este un drum de 2 minute cu masina.
Si acum ce planuri de viitor ai? Acum in Liga a 3-a stiu si eu ca s-a cam inchis cariera, dar ce vrei sa faci dupa perioada asta in care ai stat destul de inchis?
Sa stii ca nu am fost chiar atat de inchis pentru ca dupa cum stii eu joc tenis de camp frecvent, adica la 2 zile cel putin. Pot sa spun ca asta mi-a fost ocupatia in aceasta perioada, deci m-am mentinut in forma.
Foarte bine! Florin, as vrea sa incepem acum cu intrebarile pentru ca lumea este curioasa, dar inainte as avea si eu o curiozitate pentru ca noi la inceput am fost adversari. Cum ai ajuns tu la Craiova prima oara? Care a fost persoana din club care a crezut in tine?
Din cate imi aduc aminte eu nu trebuia sa ajung la Craiova, ci trebuia sa ajung la Timisoara. Domnul Gica Hagi era atunci antrenor la Timisoara, iar eu aveam 19 ani si imediat in a doua zi trebuia sa plec spre Timisoara. Tin minte ca venisera dupa mine in jurul orei 7-8 seara cu contractul pregatit domnul Mititelu, cu domnul Cristescu si cu Ovidiu Costesin.
Dar tu te-ai inteles deja cu Timisoara? Sau te sunase Gica Hagi?
Nu, oarecum prin domnul Craciunescu trebuia sa ajung eu la Timisoara.
Tu erai impresariat atunci parca de Giovanni daca nu ma insel, nu?
Nu aveam impresar pe atunci, eram un simplu jucator de fotbal de la Ramnicu Valcea. Probabil jucam foarte bine in Divizia B si am atras atentia mai multor cluburi de Liga 1. Craiova la acea vreme era si ea in Liga a 2-a pe primul loc si chiar jucasem contra lor, probabil asa m-au vazut. Ti-am zis ca in a doua zi trebuia sa plec spre Timisoara desi nu era nimic stabilit, probabil mergeam ca sa discutam si asa mai departe. A venit domnul Mititelu pana la urma seara cu contractul pregatit, iar in a doua zi am plecat la Craiova la antrenamente.
Cum ai simtit tu acest moment avand in vedere ca erai un copil de 19 ani si au venit dupa tine atatea persoane?
Iti dai seama ca in acel moment eram doar un copil care juca fotbal si normal ca imi doream sa ajung cat mai sus. Tata era plecat in Italia ca sa lucreze acolo si eram acasa doar cu mama si cu fratele meu. Ca sa fac o paranteza, in seara aceea domnul Mititelu nu stia ca mai am un frate si ca joaca si el fotbal. Pana la urma tot in acea seara l-a luat si pe el, atunci am semnat amandoi cu Craiova.
Si practic amandoi ati plecat deodata atunci, nu?
Da, domnul Mititelu a venit atunci la usa direct, probabil a aflat de la un om din club de la Valcea unde stateam. Tin minte si acum ca atunci a vazut poze cu fratele meu, dar nu stia nimic de el. Mihai in acel moment era in fata blocului si juca fotbal. L-am chemat sus si l-a intrebat domnul Mititelu daca vrea sa vina si el la Craiova la fotbal. Cam asa am ajuns noi sa plecam impreuna la Craiova.
Florin, dupa ce ai ajuns la Craiova alaturi de fratele tau, tin minte o declaratie de-a domnului Mititelu in care spunea „Il vedeti voi acum pe Florin, dar sa-l vedeti si pe fratele lui ca este la fel de bun sau daca nu chiar mai bun”. Intr-adevar el a avut dreptate, dar cine v-a vazut pe voi?
Pai ti-am spus ca in acea perioada noi evoluam in Divizia B si ne-am intalnit in meciurile directe. Mihai a semnat si el cu Craiova dar la inceput nu a evoluat la prima echipa, in acel moment avea 16 ani si juca pentru juniorii Craiovei. Dadea cate 7-8 goluri pe meci acolo la republicani, nu mai tin minte exact cum erau pe atunci. Competitia era in Craiova si iti dai seama ca el evolua si marca meci de meci, adica chiar si la juniori e greu sa inscrii atat de mult. Probabil de aia domnul Mititelu a declarat anumite lucruri prin presa, adica tu stii foarte bine cum e dansul.
Zi-mi te rog Florin cum era Mititelu ca si om de club, desi eu stiu asta personal de la tine ca am fost colegi si am mai vorbit de chestiile astea.
Eu vorbesc acum din punctul meu de vedere, adica pentru mine a avut o afinitate, ceva aparte. Eu pot sa zic ca am fost ca si unul dintre copiii lui daca ma refer la fotbal. Iti dai seama ca probabil si evolutiile mele bune au contat mult. Dupa cum stii eu am avut foarte multe oferte, iar domnul Mititelu fiind foarte apropiat de mine, probabil a facut sa nu-mi dea drumul la vremea respectiva. Era un om impatinit, cum este si acum de altfel, stii ca eu am evoluat o scurta perioada in Divizia C la echipa lui.
Mai tii legatura cu el dupa ultima experienta?
Da, nu s-a intamplat nimic atunci. Vorbesc si cu fiul dansului, adica tin legatura si am un respect pentru el. Nu vorbim chiar in fiecare zi, dar de sarbatori ne mai trimitem un mesaj, stii cum e.
Intr-adevar, eu cat l-am avut acolo mi se pare ca era presedinte. Am stiut de atunci ca este o persoana pasionata si o persoana care isi doreste foarte mult. Oricum el vine din galerie sa zic asa, probabil de acolo si aceasta pasiune.
Da, insa probabil din aceasta cauza a si pierdut mult.
Asta voiam sa te intreb Florin, unde crezi ca s-a rupt toata chestia asta cu Universitatea Craiova si cum a pierdut Mititelu echipa? Tu erai capitanul echipei si probabil stiai si mai multe lucruri. Si mie mi-ar fi convenit sa fie o singura echipa in Craiova pentru ca asa a fost dintotdeauna. Nu m-as fi gandit vreodata ca o sa fie doua echipe rivale in oras, dar uite ca pana la urma s-a ajuns aici. Unde crezi ca a pierdut Mititelu?
In acel moment Craiova avea foarte multi jucatori buni, si nu doar pentru Romania, ci si pentru strainatate. Eu cred ca daca domnul Mititelu dadea drumul treptat unor jucatori nu se mai ajungea unde s-a ajuns.
S-a ajuns aici din cauza problemelor financiare sau din cauza probelemelor pe care le avea el cu Federatia si Liga?
Iti dai seama ca din cauza problemelor financiare. Imi aduc aminte ca in acel moment eram neplatiti de 7-8 luni de zile. Intr-adevar pe langa au aparut si acele probleme cu Liga, cu Federatia, chiar si cu primaria.
Dar voi jucatorii importanti nu puteati sa aveti o discutie cu el si sa-i explicati ca trebuie sa dea drumul unor jucatori?
Aveam o echipa foarte buna atunci. Eram eu, mai tarziu a venit si fratele meu Mihai, mai erau Tanase, Prepelita, Tudorel Stoica, Bornescu, Dina, Dananae. Parerea mea e ca daca dadea drumul unuia dintre noi era de ajuns, dar stiti ca domnul Mititelu era mai incapatanat.
Si el ce spunea cand voi discutati cu el?
Discutam cu el Ionut, dar dupa cum stii el avea multe proprietati, cum are si acum. Dansul tot spera sa deblocheze cumva situatia, sa isi vanda anumite proprietati si asa mai departe. El a avut la acel moment si probleme cu primaria, nu stiu daca mai are acum. Tu esti din Craiova si stii foarte bine ca a avut multe probleme cu mai multe persoane.
Din pacate toate aceste probleme au dus la ruptura asta. Pe mine de fiecare data ma intreaba lumea cu cine tin. Mereu le spun ca nu intru in aceasta discutie pentru ca nu stiu exact ce este in spate. Te intreb eu acum, care e pentru tine adevarata echipa a Craiovei?
Adevarata echipa este cea care este acum in Divizia B, la care am si evoluat acum recent o perioada. Asta cred eu si asta este parerea mea, dar mi s-a pus de multe ori aceasta intrebare si am repetat ca nu am nimic cu echipa din Liga 1. Dupa parerea mea Craiova merita sa aiba 2 echipe pentru ca s-ar umple stadionul la meciurile ambelor echipe. Stii foarte bine cum se mananca pe paine fotbalul la Craiova.
Da, insa din punctul asta de vedere mie personal mi-ar fi placut sa fie o singura echipa Universitatea Craiova, pentru ca eu asa am crescut. Pe de alta parte, partea buna a lucrurilor este ca vor fi doua echipe, iar aria de selectie va fi mare. Toata zona Olteniei va avea unde sa creasca copii si juniori, iar asta e un lucru bun pentru toata lumea. Sa ai doua stadioane noi, asta daca Mititelu duce la capat planul lui, ar fi un lucru bun, desi nu m-as fi gandit la Craiova ca va avea 2 echipe rivale.
Da, asa cred si eu, va fi un lucru benefic pentru fotbalul romanesc. In primul rand cred ca se va ridica si media la suporteri, adica dupa cum stii nu prea mai vine lumea la stadioane acum in Romania. La Craiova mereu va fi stadionul plin sau daca nu cel putin pe jumatate plin.
Ma intreaba acum cineva daca a gresit instanta cand a dat castig lui Mircea Sandu si lui Dragomir in procesul cu Mititelu?
Iti dai seama Ionut ca nu stiu ce sa-ti raspund la intrebare. Din punctul meu de vedere s-a gresit pentru ca domnul Mititelu a investit o gramada de bani, a modernizat stadionul, langa el stii foarte bine ca era o baza de pregatire cu 3 terenuri de antrenament „biliard” sa spun asa, adica nici nu stiam unde sa facem antrenament.
Eu ti-am zis de ce ma bucur si il stiu si pe Mititelu pentru ca am lucrat cu el. Daca il tine ambitia asta si daca va realiza proiectul asta eu o sa ma bucur, pentru ca un om pasionat de sport care investeste din banii lui este de apreciat. Nu sunt de acord insa cu niste declaratii pe care le-a facut acum vizavi de niste persoane importante care au facut istorie pentru Craiova. Desi unii merg acum si lucreaza la cealalta echipa, e treaba lor, iar din respect pentru ca a fost un suporter al Craiovei, ar trebui sa nu vorbeasca despre aceste lucruri. In rest, asa cum am zis, este un om care ar trebui apreciat pentru ceea ce isi doreste sa faca acolo cu aceasta echipa. Florin, zi-mi de perioada ta cea mai buna de la Craiova. Probabil a fost atunci cand ai fost golgheter al Romaniei impreuna cu Gigel Bucur. Ce faceai in perioada aia? Cum te antrenai? Ma intreaba cineva aici ce mancai?
In legatura cu alimentatia mereu am avut grija, stii foarte bine chestia asta de la Cluj cand eram mai apropiati sa zic asa. Pot sa spun ca si acum am grija la acest capitol. Nu am avut niciodata un nutritionist si imi faceam programul singur.
Florin, ce insemna chestia asta pentru tine? Nu aveai un nutritionist dar totusi de interesa partea asta de alimentatie. Tu stii bine si vezi si acum in Liga 1 ca mai este cate un jucator mai grasut, insa ce inseamna pentru tine meseria de sportiv si mai ales de fotbalist?
Stiu ca tu esti un nutritionist bun!? Stiu foarte bine ca tu esti foarte atent, adica esti mult mai atent decat mine si pot sa spun acum fara modestie ca am invatat foarte multe lucruri bune de la tine, mai ales in legatura cu alimentatia. Ma uitam mereu si cand veneam pe la tine pe acasa ce puneai pe masa, ca sa zic asa pe romaneste. Pot sa spun ca am avut de invatat si pentru fetita mea pentru ca ma uitam mereu la tine si imi aduc aminte ce pregateai pentru fetele tale. Aveai grija sa manance corect si cat mai bine, adica nu tot felul de fast-food si prostii ce sunt acum.
Da, tu stii foarte bine ca pana la urma copilul este oglinda parintelui. Ceea ce face parintele, cum se manifesta, cum mananca, probabil multe lucruri copiii le invata direct de la parintii lor. Revenind la intrebare, cum vezi tu jucatorii din ziua de astazi? Respecta meseria asta de fotbalist sau o vad asa ca pe o activitate la care iau parte? Si ce inseamna pentru tine sa-ti respecti meseria de fotbalist?
Din punctul meu de vedere conteaza foarte mult sa iti respecti orice meserie, nu numai cea de fotbalist. Toate meseriile trebuie respectate in primul rand ca sa poti sa ai un progres si ca sa cresti cat mai mult. In legatura cu jucatorii din ziua de azi, nu stiu exact ce sa raspund. Probabil unii sunt atenti la toate detaliile iar altii mai putin.
Sunt diferiti intr-adevar, nu putem vorbi de toti la fel. Cat de important este sa te respecti pe tine in primul rand ca si fotbalist, pentru ca multi nu dau doi bani pe chestia asta.
E clar ca este foarte important. Dupa cum stii si tu si probabil toata lumea, unii jucatori sunt intr-adevar mai talentati si cu siguranta castiga foarte mult acest lucru. Ai vazut si tu, dintre cei talentati unii au kilograme in plus si nu au foarte multa grija de ei, iar altii care sunt mai putini talentati trag mai mult si au mai multa grija de corpul lor, antrenandu-se mult mai bine decat cei talentati.
Tu faceai ceva deosebit dupa antrenament in perioada in care ai fost golgheter? Imi aduc aminte ca aveai niste executii incredibile atat la echipa de club, cat si la Echipa Nationala mai tarziu.
In acea perioada la Craiova aveam un preparator german adus de domnul Mititelu, Thomas il chema. Eu faceam atunci 3 antrenamente in plus la sala pentru ca nu eram foarte bine pus la punct cu masa musculara si cu forta. Iti dai seama ca dupa antrenamente mai gaseam la ce sa mai lucrez, adica ca orice fotbalist mai dadeam lovituri libere, suturi, centrari. Tin minte ca ma antrenam de cel putin 2 ori pe saptamana la sala, faceam exercitii diferite, si nu numai eu. Eram mai multi jucatori care aveam nevoie de forta in acea perioada.
Asta zic, ideea acestor live-uri este sa venim si cu aceste sfaturi care sunt de la campioni pana la urma. Sunt niste sfaturi care vin de la Florin Costea, care a fost golgheter, a fost la Echipa Nationala, iar asta e important mai ales pentru copiii care se uita si pentru toti sportivii in general. Daca vrei sa devii un campion adevarat trebuie sa lucrezi suplimentar pe langa antrenamentul pe care il faci cu echipa. Fara aceasta munca este foarte greu sa reusesti. Jucatori cu talent gasesti, insa jucatori cu talent si care sa munceasca gasesti mult mai greu pentru ca acolo se face diferenta.
Corect, foarte bine precizat! Acolo se face mereu diferenta.
Florin, zi-mi de statutul de vedeta. Cum il simteai tu si cum simteai acea presiune? Ce ar trebui sa faca un jucator acum pentru a-si respecta aceasta titulatura?
In primul rand ar trebui sa ramana modest. Dupa parerea mea eu am ramas modest tot timpul si mi-am vazut de treaba mea. Ca sa zic acum pe romaneste, important este sa nu ti se suie la cap vedetismele. Acum fiecare om este diferit si fiecare gestioneaza situatia in felul lui. Mie intotdeauna mi-a placut sa raman modest si nu mi-a placut ca din cauza numelui sa fac anumite chestii in plus. Lucrurile astea pleaca insa si din educatie si conteaza foarte mult si familia si cei 7 ani de acasa. Iti dai seama ca suntem oameni si suntem total diferiti, nu semanam unul cu celalalt.
Sa spunem ca acum ai 25 de ani si esti golgheterul Craiovei. Ce ai face pentru tine in plus? Ai zis mai devreme ca nu ai avut niciun nutritionist, niciun psiholog, niciun mental coach. Imagineaza-ti ca ai gandirea de acum si esti in acea perioada in care ai fost golgheterul Romaniei, iar salariul iti permite sa ai aceste servicii.
Pai in primul rand sa fiu sincer as fi mult mai atent si la viata mea extrasportiva. Nu am fost un jucator care pierdea noptile, adica niciodata nu s-a intamplat sa nu merg la un antrenament sau la un meci, dar as fi mult mai atent la acest aspect. Acelasi lucru l-as spune legat si de mancare, in acea perioada nu ma alimentam la fel de bine cum o fac astazi. Deci probabil in general as schimba anumite lucruri din viata extrasportiva si din alimentatie. Daca as avea mintea de acum as incerca de la 16-17 ani sa evit sa mananc prostii pentru ca s-a mai intamplat.
Cum vezi tu colaborarea asta intre un sportiv si un psiholog indiferent de etapa?
Sa-ti spun sincer eu nu am fost niciodata la un psiholog. Daca mergeam probabil ca puteam sa cresc intr-un anumit fel din toate punctele de vedere.
Simteai ca ai nevoia de ceva, dar nu stiai ce?
Acum simt ca as fi avut de cateva lucruri in acel moment, dar dupa cum stii eu am fost un tip mai rebel si recunosc ca aici am gresit putin. Trebuia sa fiu mai temperat si sa analizez o situatie inainte sa actionez.
Astea sunt niste lucruri bune Florin, pentru ca atunci cand iti dai seama ca ai facut niste lucruri si nu le-ai facut bine, te ajuta sa te dezvolti si sa iti cresti copilul. Cu totii gresim si facem tot felul de prostii, insa cel mai important este sa iti dai seama ca nu trebuia sa faci acele greseli.
Da, eu actionam la primul impuls si nu trebuia sa fac asa. Am facut destule greseli si lumea le stie, dar asa am gandit eu la momentul respectiv.
Florin, cat conteaza familia langa un sportiv?
Conteaza foarte mult, iar din punctul asta de vedere iti poti aloca o liniste suflteasca, tu stii foarte bine despre ce vorbesc si chiar esti un tip norocos fata de multi fotbalisti. Din pacate in timpul in care am jucat la nivel inalt nu pot sa spun ca am avut o familie, adica sotia sau copilul cum sunt in ziua de astazi, si ii multumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am azi. Tu stii foarte bine ca aveam discutii cu tine pe aceasta tema si imi doream si eu mereu sa am o familie asa cum ai tu, cu sotie, cu copii. Cred ca tii minte ca nu eram foarte linistit mai ales in perioada de la CFR.
Da, insa conteaza foarte mult ca pana la urma ai gasit persoana potrivita.
Intr-adevar, conteaza foarte mult aceste lucruri si probabil ca si la mine s-a vazut asta in acea perioada. Nu aveam o liniste suflteasca de care as fi avut nevoie si nu m-am putut gandi doar la fotbal in acele momente.
Am ajuns iar la acest subiect, asa ca as vrea sa te intreb cum o sa vezi tu acest duel al echipelor in Craiova? Vorbesc la nivel de tensiune, cum o sa fie lucrurile prin oras si lucruri de genul asta.
Parerea mea este ca traim intr-o lume civilizata, adica nu cred ca o sa fie batai si tot felul de chestii de genul asta. O sa fie un meci de orgoliu iti dai seama, cu stadionul arhiplin, cum era pe vremuri, stii foarte bine ca stateau cate 10.000 de suporteri la portile stadionului sau se urcau pe garduri pe vechiul stadion Oblemenco. O sa fie un meci cu tensiune, un meci frumos, un meci asteptat cred eu de intreaga tara. Nu se stie, poate va fi chiar in acest an daca vor pica in Cupa Romaniei. Chiar ar fi frumos si interesant si dupa cum ti-am spus cred ca este un lucru benefic pentru fotbalul romanesc. Cred ca o tara intreaga ar urmari acest meci.
Florin, imi mai scria cineva de accidentarea ta si de momentul care cumva pe tine te-a scos de pe linia ta dreapta. As vrea sa te intreb cum ai fost tu dupa acea accidentare?
Da, e singurul lucru pe care l-as schimba din planul fotbalistic. Este regretul meu cel mai mare pentru ca tin minte ca trebuia sa plec in strainatate. In momentul in care m-am accidentat eram golgheterul Romaniei, iar dupa 9 etape aveam 10 goluri marcate, eram la o diferenta mare de restul jucatorilor.
Aveai o oferta scrisa?
Da, aveam si inainte cu ceva vreme de accidentare. De atunci imi aduc aminte ca problemele deveneau din ce in ce mai serioase, iar domnul Mititelu se hotarase sa-mi dea drumul in strainatate. Era vorba si de un campionat foarte tare, adica Germania, tu stii foarte bine ca ai evoluat acolo in Liga a 2-a din cate stiu.
Pana la urma stii cum e, sunt lucruri care se intampla si asta este. Imi mai spuneau si cativa dintre urmaritori in emisiunile trecute ca perioada de accidentare in viata unui sportiv este destul de dureroasa.
Pentru mine in acel moment nu a picat chiar foarte bine. Cresteam de la meci la meci, eram titular la Echipa Nationala, aveam evolutii foarte bune la Craiova si inscriam meci de meci dupa cum ti-am spus, dupa 9 etape inscrisesem 10 goluri in acel sezon. Probabil daca terminam sezonul ieseam din nou golgheter pentru al doilea an la rand pentru ca ma simteam extraordinar in acea perioada si eram intr-o forma foarte buna din punctul meu de vedere. Din pacate a venit acea accidentare si am stat un an de zile pe tusa fara sa evoluez. Am avut o accidentare foarte grea si am fost operat de doctorul de la Bucuresti, domnul Filipescu, caruia tin sa ii multumesc si acum pentru ca a facut o treaba foarte buna. Nu mi se dadeau prea multe sanse sa mai revin. Genunchiul imi era praf atunci, pot sa spun ca am avut tot rupt in el, de la ligament la cartilaj, si asa mai departe.
Mental ce ar trebui sa faca un sportiv pentru a trece peste o asemenea accidentare?
Mental a fost foarte greu pana in momentul in care am revenit. Am petrecut vreo 4 luni si jumatate foarte grele in Olanda pentru ca acolo am facut recuperarea, la Eindhoven mai exact. Totul a avut loc datorita domnului Ovidiu Stanga care a influentat foarte mult cariera mea si ii multumesc pe aceasta cale pentru ca m-a ajutat foarte mult. Multa lume probabil nu stie de asta, dar am ajuns in Olanda datorita dansului, am stat si in casa sa acolo alaturi de familie si s-a comportat exemplar cu mine.
Florin, care ar fi jucatorul care te-a impresionat pe tine? Poate fi un coleg de echipa pe care l-ai avut sau chiar un adversar.
Ca si colegi de echipa iti dai seama ca am avut multi jucand si la Echipa Nationala, dar dintre toti as putea sa spun de Cristian Chivu si de Adrian Mutu. Amandoi pot sa zic ca m-au impresionat foarte mult prin felul cum veneau la Echipa Nationala si cum se antrenau. Aveau o dorinta incredibila si se antrenau exemplar. Tin minte ca Adrian Mutu era numai in sprint la antrenament, Cristi Chivu la fel, deci era ceva extraordinar. Multa lume cred ca a avut de invatat de la cei doi.
De ce crezi ca acea echipa nu a reusit mai multe lucruri?
Sincer nu stiu Ionut, nu cred ca sunt eu in masura sa explic astfel de lucruri. Tu stii foarte bine ca la fotbal se intampla multe lucruri in culise pe care probabil nu le stim. Sunt multe in spate pe care nu le cunoastem cu adevarat nici noi jucatorii, ce sa mai zic de suporteri… Probabil a intervenit si nesansa, adica in fotbal tine foarte mult si de noroc. Ai nevoie de mai multe aspecte ca sa faci performanta, atat ca echipa, dar si ca jucator.
Si ca antrenor, cine ti-a placut tie? Ai avut vreun antrenor care ti-a fost asa mai drag si de la care ai putut invata?
Sa fiu sincer cu tine la Craiova am lucrat foarte bine cu toata lumea, avand in vedere ca eram un jucator de baza si un jucator important, eram si capitanul echipei. Iti dai seama ca am avut alta relatie cu toti, stii si tu foarte bine ca jucatorii importanti au o relatie de obicei buna cu antrenorii. Pot sa zic ca am progresat cu toti antrenorii pentru ca fiecare are un stil diferit de a lucra si ai de invatat de la fiecare dupa parerea mea. Domnul Victor Piturca m-a impresionat foarte mult. Dansul m-a si debutat la Echipa Nationala si pot sa spun ca nu era un tip asa cum il vede multa lume la televizor. Totodata m-a si ajutat prin experienta pe care a acumulat-o si am avut multe lucruri de invatat de la dansul.
Da, e un antrenor care intr-adevar a facut rezultate si care a trecut pe la Echipa Nationala. Iti dai seama ca altfel a reusit sa isi puna amprenta pe jucatori. Florin, zi-mi cum ai ales sa mergi intr-o tara precum Irak. Te intreb asta mai ales pentru jucatorii tineri, care trebuie sa faca pasul acum intr-un campionat din strainatate.
In legatura cu decizia de a merge in Irak tin minte ca aveam 30 de ani si a fost o oferta din punct de vedere financiar foarte buna, iti spun sincer. Cred ca am zis totul cu asta. Era momentul sa ma realizez, chiar daca castigasem bani si la Steaua, si la CFR, si la Craiova, insa din Irak a fost o oferta foarte buna din punct de vedere financiar. Chiar aveam contractul pe 3 ani de zile, dar din pacate m-am accidentat si n-am putut sa stau mult. Daca stateam pana la final de contract ar fi fost ceva foarte bine pentru mine si pentru familie.
Ce ar trebui sa urmareasca un jucator tanar cand are oferte din mai multe tari? Sa zicem ca este un jucator in genul lui Mihaila, ca tot vorbisem si cu Nea Sorin Cartu la live-ul trecut.
Din punctul meu de vedere, daca tot ai pomenit de Mihaila, este un jucator foarte tanar. Eu as vrea sa mearga intr-un campionat de top in care ar putea sa creasca, nu sa plece prin Emirate sau prin America spre exemplu.
Dar in campionatul ala de top ar putea sa faca fata?
Asta ar fi problema. Dupa cum stii si tu si probabil stie toata lumea, sunt putini jucatori romani in afara de Stefan Radu care sa joace frecvent si sa fie apreciati la echipele lor de club in aceste campionate puternice. Acum singurii care sunt in aceasta situatie ar fi Stefan Radu dupa cum am spus, Chiriches care ar fi asa cat de cat si Stanciu care in ultima perioada evolueaza foarte bine in Cehia. In rest sunt putini jucatori care sa reuseasca sa evolueze constant in strainatate.
Care ar fi cauza? De ce nu reusesc?
Ionut, sincer nu stiu. Probabil faptul ca pleaca din Romania in aceste campionate de top face sa se simta o diferenta, adica stii foarte bine ca nivelul este foarte ridicat in afara tarii. Dupa parerea mea jucatorii de afara au alta mentalitate si au crescut diferit. Ei de mici sunt invatati cu anumite lucruri, iar jucatorii romani stii foarte bine ca pleaca dintr-un campionat mai slab unde au un salariu mai mic. Probabil multi ajung afara si au un salariu mult mai mare, iar asta face ca din punct de vedere financiar sa fie oarecum asigurati si astfel nu mai sunt la fel de motivati.
In momentul in care trebuie sa faci pasul catre o echipa din afara trebuie sa fii pregatit si din punctul asta de vedere. Adica sa pleci de la un salariu de 5.000 de euro sa spunem pe care il castigi la o echipa din Liga 1 la un salariu de 50.000 de euro, cumva trebuie sa fii educat pentru asta.
Mai e un zero in plus, dar zero-ul ala conteaza foarte mult si e important!
Apropo de salarii, ce ar trebui sa faca sportivii si fotbalistii in general cu banii pe care ii castiga?
Aici depinde de fiecare pana la urma. Dupa cum stii si tu, unii investesc, iar altii prefera sa isi traisca viata si cheltuie banii.
Asta zic, multi poate nu isi dau seama ca maine sau la echipa urmatoare e posibil sa nu mai fie la fel. Tot la fel, e posibil sa nu faci transferul ala de milioane pe care cu siguranta orice jucator din Liga 1 il viseaza. Poate interveni mereu ceva, cum a fost si in cazul tau cu accidentarea si ulterior cu o forma mai slaba.
Parerea mea este ca mereu trebuie sa ai ceva pus deoparte, adica sa te limitezi de-a lungul carierei. Trebuie sa ai un echilibru in viata si in fotbal. Si in Romania sunt sigur ca daca joci la primele 4-5 echipe timp de cativa ani poti sa ai o viata linistita daca stii cum sa-ti economisesti banii.
Florin, zi-mi te rog un jucator din Liga 1 de acum, poate chiar de pe postul tau, care pe tine te-a impresionat si il vezi cu un potential.
Sunt mai multi jucatori care arata bine din punctul meu de vedere. Ai zis si tu mai devreme de Mihaila de la Craiova, ar mai fi Dennis Man cu Florinel Coman de la Steaua, sunt foarte multi jucatori tineri acum. Legat de crestere si de potentialul lor, asta depinde numai de ei. Cel mai important este cand pleaca din Romania sa isi tina acelasi ritm, adica sa joace constant si sa inscrie goluri, la fel cum fac acum in Liga 1. Ai vazut si tu ca daca acum un jucator roman pleaca la o echipa din afara conducerea decide sa il imprumute si dupa acel jucator se intoarce in Romania si tot asa.
Si echipa ta de suflet Florin, care ar fi??
Stiinta Craiova ramane echipa mea de suflet!
Si pentru mine echipa de suflet ramane Universitatea Craiova, insa nu vreau sa intru mai mult in alte detalii.
Si tu esti din Craiova, iar faptul ca suntem olteni amandoi, iti dai seama…?
Florin, zi-mi cate ceva din perioada Steaua. Cum a fost pentru tine acolo si cum l-ai vazut tu pe Gigi Becali ca si patron si ca si om de fotbal?
Eu am jucat un an si jumatate acolo, in primul an am si castigat campionatul. Dupa aceea am decis sa plec datorita faptului ca nu evoluam asa cum imi doream eu, probabil m-am obisnuit la Craiova sa joc meci de meci si lumea sa-mi dea incredere. Nu vreau sa intru foarte mult in detalii aici si sa explic tot ce s-a intamplat, dar am preferat sa plec si nu-mi pare rau deloc. In legatura cu domnul Gigi Becali, stii foarte bine ca dansul nu prea venea pe la echipa, eu cred ca m-am intalnit in acel an si jumatate de maxim 3-4 ori cu dansul, o data evident cand am semnat si dupa parca a mai venit o data sau de 2 ori pe la stadion. Oricum vorbea destule pe la televizor si stie si lumea foarte bine tot ce tine de acest subiect.
Uite apropo de intrebarea lui Damjan Djokovic, imi spunea ca erai foarte suparacios la jocurile din cantonament. A zis ca inca i-ai ramas dator, e adevarat?? De carti spunea, cica te suparai foarte tare si era si miza mare.?
Nu mai stiu daca ii sunt dator, nu mai tin minte.? Oricum pot sa spun ca mi-a placut sa joc jocuri de noroc, dar jucam numai acolo in cantonament cu totii. Tin minte ca mai jucam un Rummy, un poker, dar nu am ramas dator nicaieri. Poti sa ii transmiti lui Damjan ca eu eram castigator.?
Damjan, uite omul a spus acum live ca nu a ramas dator, asa ca n-ai de ce sa il mai certi sau sa-i mai pui intrebari.? Florin, voiam sa te intreb acum un lucru legat de sport si de alimentatie pentru ca asta este si ideea acestor live-uri. Cum atragem noi oamenii mai mult la sport si sa faca mai multa miscare? Stiu ca si tu te antrenezi si esti un tip care ai grija de tine, dar as vrea sa vii acum cu niste sfaturi pentru ca oamenii sa inceapa sa faca mai multa miscare si sa le explici oarecum de ce trebuie sa faca mai multa miscare.
Ionut, mi-as dori sa faca miscare cat mai multi oameni, dar din pacate generatiile din ziua de astazi nu prea mai fac sport in general. Nu vorbim chiar de vremurile de acum ca a fost aceasta pandemie, dar inainte daca ma duceam la un teren sintetic vedeam oameni de 50-60 ani care joaca si eram foarte bucuros sa ii vad, dar totodata eram si trist pentru ca nu vedeam copii de 15-16 ani care sa fie acolo si sa faca miscare. In generatiile de acum au aparut calculatoarele, telefoanele, tabletele, iar toate lucrurile astea atrag mult mai mult. Din pacate din aceste cauze sportul cred ca a fost putin lasat in spate in ziua de azi.
Dar asta nu e bine Florin, pentru ca noi pana la urma vorbim de sanatatea corpului. Ca sa putem sa performam sau chiar sa lucram indiferent de meseria pe care o avem noi trebuie sa avem grija in primul rand de corpul nostru. Cu ce sfaturi ai putea veni Florin daca ai fi in fata unor copii, in fata unor viitori fotbalisti? La ce ar trebui sa fie atenti mai ales in perioada 14-18 ani? Eu tot timpul spun ca acea perioada este cea mai periculoasa si apare abandonul sportiv.
Parerea mea ca la acesti copii de 14-18 ani asa cum ai spus si tu, situatia depinde foarte mult si de parintii lor, de cum au grija de ei si de cresterea lor. Aici nu mai vorbim neaparat de planul sportiv, ci e vorba si de viata de zi cu zi pana la urma. Conteaza foarte mult si familia in toate aceste aspecte, conteaza si educatia bineinteles, pentru ca asa cum ai zis mai devreme, parintele este oglinda copilului si intr-un fel copilul te copiaza. Daca tu stai si injuri prin casa de exemplu va fi normal ca si copilul sa faca acelasi lucru. La fel e si in cazul in care daca te vede copilul mergand cu bicicleta sau facand un sport, va vrea si el sa faca aceleasi lucruri.
Uite ne intreaba acum cineva unde sa faca copiii miscare pentru ca intre blocuri e plin de masini? Intr-adevar, nu mai suntem in aceleasi timpuri pe care le-am trait noi.
Da, pe vremea mea tin minte ca nu era asa. Chiar acum sunt la apartamentul copilariei si daca vrei iti arat jos ca e plin de masini. Pe vremea mea aveam teren de fotbal aici si bateam mingea toata ziua. Mama se ruga de noi sa urcam sus la masa sau seara sa venim acasa.
Intr-adevar, asa e, dar inainte parca nu era nevoie ca parintii sa ne spuna ca trebuie sa facem miscare, pentru ca nu aveam alte lucruri de facut, spre exemplu cum e acum cu gadgeturile. Acum, cred ca noi parintii ar trebui sa venim cumva in sprijinul copiilor, sa petrecem mai mult timp cu ei si sa facem impreuna miscare, sa vada astfel cat de important este sa faci sport. Florin, ma intreaba acum cineva aici daca te faci antrenor? Eu am spus ca nu ma fac, asa ca haide sa vedem si raspunsul tau.?
Ionut, mai degraba m-as vedea un presedinte sau sa fiu ceva printr-o functie a clubului decat antrenor. In momentul de fata nu ma tenteaza aceasta meserie si iti spun sincer ca vreau sa mai evoluez cativa ani. Atat cat ma tin picioarele vreau sa mai evoluez in primul rand pentru sanatate, sa fac miscare in fiecare zi. Mai mult pentru asta joc acum si imi doresc sa continui asa cat mai mult. Probabil daca nu o sa mai pot tine ritmul la Divizia C, desi nu cred ca este o problema in momentul de fata pentru ca nivelul este unul foarte scazut din pacate, voi cobori la Divizia D. In concluzie tot ma vad facand sport in continuare pentru ca e foarte important pentru mine si imi place foarte mult.
Da, asta este un lucru important pentru ca tu ai fost un nume important in fotbalul romanesc, ai intrat in istorie la Craiova, ai jucat la Echipa Nationala, astfel conteaza foarte mult ce faci si dupa perioada asta in care ti-ai terminat cariera. Asa cum am spus, sunt copii si oameni care te stiu si te recunosc, si este important ca imaginea ta sa o duci la fel de bine inainte, pentru ca tu poti sa influentezi un copil daca te vede in continuare ca joci fotbal. La fel poti influenta un adult daca te vede ca ajungi la 40 de ani si faci sport in continuare avand in vedere tot ceea ce ai avut in spate. Asa trebuie noi cumva sa dam mai departe. Florin, am ajuns si la final si iti multumesc inca o data pentru ca ai raspuns cu placere invitatiei noastre!
Cu mare placere Ionut si ne putem auzi oricand!?
Cu siguranta o sa te mai sunam pentru ca sunt multe lucruri de vorbit, si nu numai despre fotbal. Putem veni cu sfaturi pentru copii despre cum pot ei sa faca mai mult sport avand in vedere toate experientele noastre. Te salut cu drag si salutari acasa la familie!?
Iti multumesc si eu si pupa fetele pentru ca mi-e dor de ele pentru ca nu le-am mai vazut de mult timp.
Da, Florin Pupaciosul, stii ca tot timpul cand vorbesc cu tine auzim asta.?
Da, te astept si eu oricand aici pe la noi, asa cum ti-am mai zis!
Multumesc mult de tot Florin, salutari acasa si numai bine! Te pup!?
Doamne ajuta Ionut! Imi pare bine ca am vorbit si ii salut pe toti cei care ne-au urmarit!
URMARESTE SI ALTE ARTICOLE
URMARESTE-NE PE INSTAGRAM
URMARESTE-NE PE YOUTUBE
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE FACEBOOK A LUI IONUT RADA
URMARESTE CANALUL DE YOUTUBE A LUI IONUT RADA
URMARESTE PAGINA DE INSTAGRAM A LUI FLORIN COSTEA