Unul dintre stranierii experimentati ai Romaniei, ajuns la 37 de ani, in prezent legitimat in India, a raspuns initiativei noastre si ne-a oferit niste raspunsuri foarte detaliate. Ajuns legenda in India in doar cateva sezoane, Lucian Goian ne-a vorbit intr-un interviu extrem de complet despre focarul de infectie de la Suceava, intrucat el s-a nascut acolo iar o parte din familia si prietenii lui sunt in carantina, printre care si tatal si fratele sau mai mare, Dorin Goian, dar de asemenea l-am intrebat si ce a insemnat pentru el cariera de fotbalist pana acum si cum e viata la Chennaiyin si in general in tara cu a doua cea mai mare populatie din lume.
Lucian Goian evolueaza pe postul de fundas central, este cotat conform Transfermarkt la 275.000 de euro si are 1,85M inaltime. S-a nascut la Suceava pe data de 10 Februarie 1983, orasul in care a facut si primii pasi in fotbal, la echipa locala, Foresta Suceava. Din 2002 pana in 2012 a evoluat numai in Romania, la formatiile Foresta Suceava, FC Onesti, Ceahlaul, Dinamo si Astra, urmand ca in iarna anului 2012 sa plece in China la Tianjin Teda, iar apoi la Beijing BSU. A revenit in Romania in 2015, evoluand pentru FC Brasov si CFR Cluj, iar in 2017 a semnat pentru prima oara in India, cu Mumbai City. A mai jucat o perioada scurta de timp in Australia la Perth Glory, iar in prezent este jucatorul celor de la Chennaiyin FC, unde s-a acomodat extrem de bine, fiind in general capitanul echipei.
În primul rând, cum trăiești tu aceste vremuri grele pentru orice om în general? E totul ok cu tine, cu familia ta?
Cum sa traiesc? Cum traiesc majoritatea oamenilor in perioada asta, e o perioada mai grea si speram cu totii sa trecem cat mai repede peste asta. Din pacate e o criza care ne-a lovit din plin, nu se astepta probabil nimeni la asta, dar cu responsabilitatea oamenilor si cu un simt al raspunderii cred ca putem sa trecem peste asta. Din cate am vazut este o mobilizare generala si din partea autoritatilor, si din partea medicilor, din partea celor care pot sa ajute in orice fel si speram sa trecem cat mai repede peste asta. Noi suntem acasa la Cluj, in afara de faptul ca nu putem sa iesim foarte mult, doar pentru strictul necesar, stam acasa, avem avantaj ca avem curte, fac antrenament in fiecare zi cu Luca, fiul meu, in curte, deci ne adaptam situatiei.
Ai ramas in India sau te-ai intors in Romania? Cum au reactionat autoritatile de acolo avand in vedere ca populatia este una extrem de numeroasa?
Cum am zis si la prima intrebare, m-am intors in tara pe 16 martie, cred ca am ajuns acum 2-3 saptamani si nu am prins situatia foarte grava in India, nici acum nu este situatia foarte grava acolo. Am vazut ca au trecut si ei la autoizolare si nu mai iese lumea pe strazi. Cred ca este o masura foarte buna care trebuia luata in Romania mai repede. Nu ne-a afectat foarte mult, noi am apucat sa terminam campionatul. Am jucat finala, din pacate am pierdut, dar am jucat-o fara spectatori si nu a fost cum ar trebui sa fie o finala de campionat pentru ca fotbalul fara spectatori nu e la fel, dar avand in vedere ca primeaza siguranta oamenilor au decis sa jucam finala fara spectatori.

Sunt cazuri printre oamenii de la club sau pe care îi cunoști în India?
Nu sunt cazuri foarte multe, nu sunt afectate sau infectate persoane pe care le cunosc, din cate stiu si am vazut pentru ca toata lumea posteaza pe retelele de socializare, toata lumea sta in case sau in autoizolare, incearca sa se protejeze, acolo si autoritatile sunt mai drastice putin, au luat niste masuri mai drastice. Nu lasa lumea sa iasa pe strada, cred ca toata lumea a vazut niste filmulete din India in ultimele zile unde daca lumea iese pe strada fara motiv pur si simplu politia ii alunga, chiar uneori le mai croieste si cate un baston pe spinare, dar cred ca asta e solutia, avand in vedere ca sunt foarte multi. Trebuie putina frica pentru a-i responsabiliza pe oameni sa nu iasa din casa. Pana la urma acesta este cel mai bun mod in care putem sa limitam sau sa prevenim aceasta pandemie.
Ce parere ai de situatia din Romania? Din pacate lumea inca nu e constienta de gravitatea situatiei, desi s-au interzis foarte multe activitati si aici.
Situatia din Romania din pacate este din ce in ce mai grava mi se pare mie si se pare ca autoritatile si sistemul medical au fost putin depasite. Ca a fost luat pe nepregatite asta e clar pentru ca toata lumea a fost nu numai in Romania, peste tot au fost luati pe nepregatite, insa sunt tari care au mai multe resurse, care au un sistem medical mai bine pus la punct pentru ca din pacate sunt foarte multe orase si localitati mici din Romania pentru care acest virus este o problema mult mai mare decat este in orasele mari. Un exemplu este si la Suceava, eu fiind de loc de acolo am familie acolo, am foarte multi prieteni acolo si vedeti ce se intampla. Cu toate ca spitalul este unul foarte bine dotat, cu aparatura de ultima generatie, din pacate nu a fost bine gestionata situatia la nivel de conducere si ati vazut ce s-a intamplat. Este pacat, pentru ca mor oameni nevinovati, mor oameni care puteau fi salvati si cu putin mai buna organizare din partea autoritatilor cred ca se puteau evita anumite chestii.
Ce stii despre situatia din judetul Suceava? Aseara s-a anuntat ca toata lumea de acolo sa intre in carantina, iar tu esti nascut acolo. Ne poti oferi mai multe detalii daca stii ceva?
Despre Suceava am zis si mai devreme, am prieteni acolo, am familie acolo, il am pe tatal meu care este batran si de foarte multi ani sufera de astm si pentru el in perioada asta este foarte important sa se autoizoleze. Este acasa, s-a autoizolat in casa, mai merge fratele meu, Dorin, mai merg surorile mele pe la el, insa cu foarte mare grija, in vizite scurte si protectie maxima pentru ca este foarte expus in perioada asta. Mai multe detalii stiu cum stie toata lumea, cum vedem pe la stiri. Speram cat de curand sa se treaca cu bine peste aceasta perioada si sa vedem un regres al raspandirii acestui virus pentru ca a bagat spaima in toata lumea.

Cum faci fata situatiei? Cum te mentii? Ati primit un program de la club pentru antrenament?
Fac antrenament cu fiul meu prin curte, mai fac cateva individual. Nu am primit un program de la club deocamdata pentru ca noi de-abia am intrat in vacanta, incerc sa ma mentin asa din mers.
Cu ce iti ocupi timpul in aceasta perioada, cand este indicat sa nu ne parasim casele?
In aceasta perioada sincer sa va spun, in afara de faptul ca stau la curte, noi suntem in ultima faza de constructie a unei case aici la Cluj, e un teren chiar lipit de unde locuim acum si ma ocup cu santierul sa zic asa. Am acolo muncitori, se pregatesc ultimele detalii si stau cu ei pe acolo. Imi si face placere pentru ca eu de mic am fost asa, mi-a placut sa mai ajut la una, la alta si chiar imi place foarte mult, ma ajuta in aceasta perioada sa treaca timpul mai repede, deci sa spun sincer, nu ma plictisesc. Da, este indicat sa nu ne parasim casele pentru ca riscam sa ne expunem si sa contactam acest virus si sa-l raspandim si noi in jurul nostru, la familiile noastre si nu cred ca este un risc pe care cineva vrea sa si-l asume.
Cum e viata in India?
Viata in India este foarte frumoasa, mi-a placut foarte mult, am jucat 4 sezoane acolo, m-am simtit bine de fiecare data. Chiar acum vreo doua zile vorbeam si cu Anda, sotia mea, si cu Luca si chiar spuneam ca in ciuda faptului ca ne-am intors doar de doua saptamani deja mi-e dor de India, mi-e dor de fotbal. Cred ca tuturor in aceste momente, tuturor fotbalistilor, tuturor sportivilor le este dor de meseria pe care o practica deoarece este destul de greu sa fii oprit asa fortat, dupa ce stai o viata in fotbal, in sport, fiecare zi in care nu faci ceea ce ai facut pana acum este un moment greu. Dar, trebuie sa ne adaptam situatiei.
Cu ce difera fotbalul fata de celelalte campionate in care ai jucat de-a lungul carierei?
Campionatul din India este unul foarte organizat, nu ma asteptam la inceput cand am mers sa gasesc un campionat atat de organizat, chiar daca vorbisem si primisem referinte foarte bune inainte de la Adi Mutu pentru ca l-am sunat sa-l intreb cum e pe acolo. Plecand cu familia trebuia sa stiu unde ma duc si este un campionat foarte bine organizat si au si resurse, adica la nivel financiar stau bine. Cluburile sunt toate stabile, nu sunt probleme din punct de vedere al salariilor, se platesc toate la timp, nu au fost niciodata intarzieri. Sunt conditii foarte bune de antrenament, terenuri foarte bune de joc, stadioane mari, multa lume in tribune, marketing foarte bun, promovare foarte buna, conditii foarte bune pentru noi acolo, mereu am stat la hotel de 5 stele, cu 3 mese incluse, nu ne lipsea nimic. Pe langa echipa aveam o armata de oameni care aveau grija sa nu ne lipseasca nimic si atunci e ceva ce si-ar dori orice fotbalist pe final de cariera, sa aiba placerea de a juca, sa aiba placerea de a se antrena, pentru ca asta este cel mai important.

Care e media de spectatori la meciurile de acolo din campionat, comparativ cu Liga 1 sau Liga a 2-a de la noi? Cat este prețul unui bilet în general?
Media de spectatori acolo este undeva la 15.000-20.000, cam asa aproximativ. Vin foarte multi suporteri la stadion, pretul biletului este undeva cred ca in jur de 5-6-7 lei daca e sa echivalam din rupie, dar vine foarte multa lume la stadion si noi am jucat ultima semifinala cu 20.000 de oameni in tribuna, am jucat acasa. Au fost meciuri care s-au jucat si cu 40.000-50.000 de oameni in tribuna, deci atmosfera este foarte buna, oamenii vin la meciuri si de asta am zis ca mi-a placut acolo foarte mult si sper sa ma intorc!
Esti un fundas cu mare experienta deja, ai un regret anume, un lucru pe care nu ai avut ocazia sa-l faci in intreaga cariera de fotbalist profesionist?
Un regret anume nu stiu daca am, am satisfactia ca tot ce am realizat in cariera mea, buna, rea, cum a fost, sunt foarte multumit de ce am realizat, sunt foarte mandru, tot ce am facut am facut numai prin munca, numai prin sudoare, numai prin sacrificii si bineinteles ca am trait in schimb momente extraordinare in fotbal, momente pe care le voi tine minte toata viata, momente care vor ramane mereu intipartie in mintea mea. Un singur regret pot sa spun ca ar fi faptul ca nu am apucat sa joc cu Dorin in aceeasi echipa si mi-as fi dorit foarte mult sa joc pentru nationala mare. Am jucat pentru nationala de tineret, am avut o generatie foarte buna atunci cu rezultate foarte bune, dar mi-as fi dorit foarte mult sa joc si pentru nationala mare, dar asa a fost sa fie.
Tii legatura cu alti fotbalisti romani care evolueaza in afara tarii sau fosti colegi din Romania? Ei sunt bine, treceti impreuna peste aceasta pandemie?
Da, mai tin legatura cu fostii colegi cu care am jucat. Unii sunt prin Romania, unii sunt prin diferite colturi ale lumii. Multi dintre ei sunt putin speriati, sunt putin nesiguri in ceea ce priveste viitorul. Chiar vorbeam cu cineva acum cateva zile ca nu stim ce se va intampla pe viitor, apar mult mai multe cazuri, nu stim cand vor incepe sa scada numarul de infectii de la nivel mondial. Ne dorim si cu totii speram sa treaca pentru ca la cate resurse au cercetarile si in special cele din sistemul medical, cred ca pana in momentul asta ar fi trebuit sa se fi gasit un vaccin pentru ca suntem in 2020, iar la nivelul la care a ajuns tehnologia si cercetarea la nivel mondial cred ca deja trebuia sa avem un vaccin. Sper sa iasa cat mai repede si sa fie totul bine peste tot.
Ce le transmiți celor mai mici jucători de fotbal, care poate practică acest sport de un an, să spunem, și acum sunt opriți din antrenamente din cauza acestei pandemii?
Celor mici le transmit sa se antreneze in continuare, sunt sigur ca multi dintre ei o fac. Eu il am pe Luca, este la CFR, a semnat cu ei si in fiecare zi primesc pe grup idei de antrenament. Fiecare copil se antreneaza singur, unul in curte, unul in camera lui, unul pe scari, fiecare se antreneaza in felul lui, pentru ca fotbalul este un microb care te prinde si chiar daca nu ai voie sa te antrenezi in mod organizat, cu siguranta fiecare acasa face ceva. Toti copiii au cel putin o minge, nu era ca pe vremea noastra cand doar unul avea o minge si el era mereu capitanul ca aducea mingea, acum toti copiii au o minge prin casa si pot sa faca ceva pentru a nu pierde nimic cu aceasta perioada.

Ce parere ai de situatia nationalei Romaniei? Crezi ca vom putea trece de barajul cu Islanda din Iunie, asa cum este reprogramat, si ulterior de Bulgaria sau Ungaria?
Cred ca va fi greu pentru Romania. Poate reusesc sa treaca de Islanda, dar sa treaca dupa de Bulgaria sau Ungaria nu stiu, rezultatele din ultimii ani nu-mi dau sperante. O spun cu parere de rau si ma doare, ma doare sa vad ca echipa nationala nu are rezultate, dar nu spun ca cineva este vinovat. Cred ca asta este nivelul nostru la momentul actual, nu cred ca avem cum sa ne batem, nu mai vorbim de marile forte din Europa, dar ati vazut ca au fost echipe care cand juca Romania impotriva Luxemburgului, impotriva Insulelor Feroe, acum 10-15 ani, se punea doar problema scorului, cu cat va castiga Romania. Acum ati vazut ca ne-am chinuit si cu echipele mici. Repet, asta este nivelul fotbalului din Romania, din pacate sunt doar 3-4-5 echipe care investesc bani si care au o situatie buna si au o reteta a succesului buna, in rest multe echipe se bat sa supravietuiasca, sa nu retrogradeze. Nu avem cum, trebuie sa vedem cu cine ne luptam. Avem jucatori buni care joaca peste hotare, dar este prea putin. Trebuie sa schimbam mentalitatea in Romania, trebuie sa ajutam sportul, trebuie sa ajutam fotbalul, trebuie sa ajutam oamenii sa faca mai multe academii pentru ca, vorbesc de situatia de acum, o sa jucam cu Ungaria sau cu Bulgaria. Pai, Ungaria are academii de fotbal, cum are Hagi, cred ca au pe putin 5-6 acolo, iar noi avem una singura. Imaginati-va cum ar fi sa avem 10 academii ca cea a lui Gica Hagi, un om pe care il respect enorm si care a facut foarte mult bine fotbalului romanesc in ultimii ani si care a produs tineri de valoare, dar si acolo este altceva. Dansul este singur, el ia decizii, nu-l trage nimeni la raspundere, nu se baga nimeni peste el, el isi conduce clubul, el antreneaza jucatorii, toate grupele de copii si juniori se antreneaza pentru ca jucatorii sa faca fata la echipa mare si ati vazut ca sunt jucatori de 15-16-17 ani care debuteaza in Liga 1 ceea ce este extraordinar, dar ar trebui sa avem cel putin 6-7 echipe de genul asta si atunci putem sa speram in viitor ca vom creste ca echipa nationala.
Când te gândești la fotbal, de ce îți este cel mai dor?
De antrenamente, mi-e dor sa ma antrenez, chiar daca am terminat campionatul de doua saptamani, dar imi este dor de antrenamente, imi este dor de colectiv, de viata asta in grup pentru ca viata intr-o echipa de fotbal este una deosebita. Mi-e dor de emotia meciurilor, sa stiu ca ma trezesc dimineata si am un meci important si sa fac tabieturile mele. Zi de zi sa simt emotia aia cand e sa vad terenul inainte de meci, sa vad suporterii ca incep sa vina in tribuna. Cam asta este ceea ce imi lipseste!
Crezi ca lumea in general va putea invata ceva dupa toata aceasta nebunie creata la nivel mondial?
Cred ca lumea va invata, cine va avea de invatat va invata pentru ca de multe ori trebuie sa ne loveasca o tragedie sau o situatie de genul acesta pentru a pune mai mult accent pe igiena, pe protejare si pe anumite chestii. Cred ca lumea va avea de invatat, acum speram sa se termine cat mai repede si cu cat mai bine, speram sa nu dureze mult aceasta perioada, aceasta pandemie si sper sa nu lase rani adanci pentru ca ar avea foarte multa lume de suferit.
Ce sfaturi le poti da colegilor tai, prietenilor si in general tuturor suporterilor romani pentru a putea opri cat mai bine raspandirea coronavirusului?
Sfaturile le da toata lumea. Sa incercam sa protejam, sa incercam sa intram in contact cu cat mai putine persoane, sa evitam contactul cu persoanele care vin din zone de risc pentru ca si asta este o problema. Pana la urma am vazut si multe cazuri in Romania, poate unii se vor supara, dar sunt niste oameni iresponsabili total, sunt niste oameni egoisti, lipsiti de respect, lipsiti de civilizatie. Tu sa vii dintr-o zona rosie, dintr-o tara infectata si de 2-3 ori sa fi intrebat despre lucrul acesta si sa negi. Trebuie sa afle dupa din alte surse autoritatile, se fac dosare penale dar parerea mea e ca ar trebui sa fie mult mai drastice masurile pentru persoanele de genul acesta, care vin din zone rosii si nu declara acest lucru, sau care, au fost cazuri mult mai grave, de oameni care au venit din Spania de exemplu cu avionul cu alti 60 de oameni, cu actele in buzunar care confirmau faptul ca erau infectati cu coronavirus si nu au spus nimic. Pentru mine acela nu este om! Sau mai bine zis, este un om fara suflet, este un om care nu se gandeste la ceilalti, este un om care trebuia pedepsit in momentul in care s-a aflat, trebuia pedepsit pe loc pentru ca doar asa putem sa limitam raspandirea acestui virus.
Multumim mult lui Lucian Goian pentru acordarea acestui interviu extrem de complet! Ii dorim multa sanatate atat lui, cat si familiei sale si speram sa il vedem in continuare multi ani de acum incolo pe terenul de fotbal!