DESPRE IONUT RADA
Ionut Rada este un fotbalist roman in varsta de 37 de ani, care evolueaza pe postul de fundas central. S-a nascut pe data de 6 Iulie 1982 la Craiova, oras in care a facut primii pasi in fotbal la CSS Craiova, la „Scoala De Fotbal Gica Popescu”, dupa care a ajuns la Universitatea Craiova, pentru care a debutat in Liga 1 la 18 ani. A fost imprumutat o scurta perioada la AS Rocar Bucuresti, urmand ca in anul 2004 sa fie cumparat de Rapid in schimbul sumei de 400.000 de euro. In Giulesti a petrecut 3 ani, timp in care a fost imprumutat pentru un sezon la FC National. De asemenea a jucat si in sfertul uefantastic dintre Steaua si Rapid, in urma careia Steaua a obtinut calificarea in semifinale datorita regulii golului in deplasare. La scurt timp in 2007 a urmat un transfer la Steaua Bucuresti pentru suma de 1.60M de euro, unde a fost legitimat timp de 3 ani si imprumutat timp de un sezon la CS Otopeni. In 2010 merge pentru prima oara in afara tarii, in Emiratele Unite Arabe la Al-Nasr in schimbul sumei de 300.000 de euro unde sta doar 6 luni si este cumparat de CFR Cluj, echipa pentru care avea sa joace in celebra perioada din Champions League unde au stabilit recordul Romaniei de 12 puncte. Este imprumutat in Germania in liga secunda la Karlsruher, urmand ca in 2016 sa isi inceapa aventura in Italia si semneze cu Bari, iar mai apoi cu Andria pentru 20.000 de euro. In septembrie 2018 revine in Romania si semneaza cu Sanatatea Cluj, echipa pentru care evolueaza si in prezent si cu care a eliminat-o pe Viitorul in acest sezon din Cupa Romaniei. A castigat 5 trofee in Romania, Campionatul Romaniei in sezoanele 2009-2010 si 2011-2012 cu CFR Cluj si Cupa Romaniei in sezoanele 2005-2006, 2006-2007 cu Rapid si in 2009-2010 cu CFR Cluj. De asemenea, are 2 convocari si la Echipa Nationala, facandu-si debutul intr-un meci cu Belarus in 2004 dar si multe convocari la loturile de juniori.
Salut, Ionut! Ce faci??
Salutare, salutare, bine v-am gasit!? Toate bune, incercam sa gestionam cat mai bine perioada asta in care trebuie sa stam acasa. Nu este usoara, dar, asa cum toata lumea transmite pe toate canalele, trebuie sa respectam niste reguli si sa iesim cu bine din aceasta situatie.
Da, sa speram ca o sa treaca cu bine aceste ultime saptamani. Insa pana atunci, am pregatit o discutie interesanta pentru tine si speram sa fie asa pentru toti urmartiorii. In primul rand as vrea sa te intreb cum ti-ai inceput tu cariera?
Ideea este ca am inceput cand eram undeva prin clasa a 2-a, prin vara. Stiam ca se fac inscrieri la CSS Craiova, asa se numea inainte. Tin minte si acum ca am fost cu ambii parinti la inscrieri, iar de atunci practic n-am mai fost vreo perioada in care sa intrerup activitatea mea. Deci sunt de la 8 ani in acest sport si pot spune ca mi se pare asa ca au zburat acesti 30 de ani si ma bucur de fiecare moment, fiecare pas pe care l-am facut in cariera. Pot spune ca au fost multe momente in care poate am vrut sa renunt, pentru ca nu este usor, insa de fiecare data gaseam din nou puterea sa o iau de la capat.
Da, chiar o cariera impresionanta, m-am documentat putin inainte si putem spune ca ai jucat pe la cele mai importante echipe din Romania. Ce ne poti spune despre perioada de la Craiova? Ce ai invatat de acolo? Ai avut pe cineva care te-a ajutat sa te integrezi?
Eu am inceput fotbalul, asa cum am spus, la varsta de 8 ani la CSS Craiova, dupa care a urmat „Scoala De Fotbal Gica Popescu”, unde, apropo de ideea de care spuneam mai inainte ca puteam sa renunt, la un moment dat la CSS nu mai jucam, nu ma mai baga deloc antrenorul de la vremea respectiva. Tatal meu a hotarat cumva sa ma ia si sa ma duca la o scoala care se forma atunci, era vorba de Academia lui Gica Popescu, faceau din nou inscrieri. Acolo am mers la selectii si am ramas, iar de acolo practic, din clasa a 6-a si pana in ultimii 2 ani de juniorat am fost la „Scoala De Fotbal Gica Popescu”, unde acolo la clubul lui am avut un antrenor, Jean Georgescu, care m-a ajutat foarte mult. A fost un antrenor care cred eu ca m-a invatat foarte multe si m-a ajutat sa fac pasul catre tineret cum era inainte, cum este acum exemplul echipei a doua, atunci erau echipele de tineret. Dupa care, debutul meu la Universitatea Craiova a fost facut cu ajutorul lui Ilie Balaci, care pentru mine a fost nu numai antrenorul care m-a debutat, a fost si antrenorul care mi-a fost cel mai aproape ca si om, pentru orice sfat, orice problema, chiar daca nu mai era la Craiova, ne auzeam si discutam foarte mult. A fost o persoana foarte apropiata mie si familiei mele si am tinut foarte mult la el. M-a durut foarte mult pierderea lui, trecerea lui a fost o surpriza neplacuta, nu ma asteptam la asta, insa pana la urma am trecut cu bine peste asta si cel mai important, vorbeam chiar zilele trecute cu fiica lui, este ca niciodata nu o sa moara Ilie Balaci!
Cred ca nu doar pe tine te-a durut disparitia lui, cred ca toata lumea care urmareste fotbalul romanesc a fost afectata, pentru ca nu ai cum sa nu stii cine e Ilie Balaci daca urmaresti fotbalul.
Asa este. Eu zic ca fotbalul romanesc cred ca ar fi putut sa il aprecieze mult mai mult, si la nivel de antrenorat. Intr-adevar a facut foarte multe lucruri pentru Romania si pentru Craiova, insa si in perioada de dupa cred ca ar fi trebuit sa aiba parte de mult mai mult respect din partea oamenilor de fotbal. Dar pana la urma, cred ca lucrurile in fotbal merg cateodata intr-o directie gresita, dar eu ma bucur ca l-am cunoscut, ma bucur ca am invatat foarte multe lucruri de la el si sper si pe viitor ca noua generatie si noii jucatori care vor veni din spate intotdeauna sa gaseasca exemple, sa gaseasca persoane sa ii ajute pe partea asta, pentru ca nu e usor in cariera. Aici nu vorbesc numai de momentele bune, vorbesc si de momentele mai putin bune cand atunci trebuie sa ai parte de un antrenor care sa te ridice, care sa iti dea incredere, cum s-a intamplat si cu mine si cu el atunci la varsta de 18 ani cand am debutat la Craiova.
Ai pomenit de debut si as vrea sa te intreb cum ai trait tu acele momente? Cum a fost inainte de meci? Stiai ca o sa debutezi?
Chiar pe 17 martie 2001 am debutat in Liga 1. Incepuse returul, am avut primul meci la Brasov si stiu ca atunci celalalt fundas central, Baldovin din vremea aceea, a luat galben si avea 4 cartonase si era suspendat. Practic saptamana noua de dinaintea meciului incepea de luni, meciul era sambata si chiar de cum am intrat pe portile cantonamentului, Ilie Balaci m-a chemat la el si mi-a zis: „Copile, esti pregatit sa debutezi?”. Iti dai seama ca atunci cand am auzit, aveam emotii chiar din ziua aia, insa surprinzator a fost ca senzatia si emotiile pe care le am si acum si la toate meciurile pe care le-am avut, tot timpul la mine, erau inainte. In momentul in care am intrat pe teren, chiar si la debut, imi aduc si acum aminte de parca ar fi fost ieri, emotiile au disparut cu totul. Asa s-a intamplat si la marile meciuri pe care le-am avut in cariera. Tot timpul ma gandeam cum o sa fie, ce trebuie sa fac, emotiile si framantarile de dinainte de meci, insa dupa in momentul in care intram pe gazon deja eram conectat si nu am avut niciodata o problema cu alt gen de emotii.
Dupa perioada de la Craiova, care cred ca are un farmec aparte pentru tine avand in vedere ca esti nascut acolo in Oltenia, acolo ai debutat si ai facut primii pasi in fotbal, ai jucat la o echipa din Bucuresti parca, nu? Era chiar inainte de perioada cu Rapid?
Jucasem la Rocar, da. Terminasem junioratul, iar pe atunci antrenorul de la Craiova, Marian Bondrea, nu a vrut sa mizeze foarte mult pe tineri, iar Giovani Beacli, Vicotr Becali si presedintele Rocarului de atunci, Ion Craciunescu, au dorit mai multi jucatori, si asa cred ca eram vreo 7-8 jucatori de la Craiova care am mers in Bucuresti sa jucam. Asta a fost cam jumatate de sezon pentru ca dupa s-a desfiintat echipa Rocar si ne-am intors la echipa de care apartineam, insa a fost o experienta foarte frumoasa pentru ca eram practic majoritatea jucatorilor care eram la prima echipa sau la tineretul Craiovei si jucam acolo la Rocar, iar pentru noi a fost o experienta frumoasa, sa jucam in Bucuresti la varsta de aproape 19 ani. Mai tarziu nu ma asteptam ca o sa fie asa repede transferul la Rapid, adica peste 3 ani de zile, dar a fost interesant, asa cum a decurs toata cariera.
A fost grea trecerea din Craiova in capitala? Multi zic chiar si in ziua de astazi ca trecerea asta in Bucuresti este un pic mai grea.
Sa stii ca nu este usoara pentru ca in primul rand, ma rupeam de locul natal, nu mai locuiam cu parintii, plecam sa stau singur si sa incep o noua viata intr-un oras foarte mare, in capitala, unde stii foarte bine ca tentatiile sunt foarte mari. Am incercat cat am putut de bine sa stau departe de aceste anturaje negative pentru ca pana la urma un sportiv, cand merge la o echipa din Bucuresti, cum era atunci cazul Rapidului, isi doreste sa faca performanta. Obiectivul meu pe care l-am urmarit tot timpul a fost acela de a face performanta oriunde am mers, asta a fost obiectivul meu principal, nu acela de a iesi in evidenta cu alte lucruri.
Cum ai primit vestea transferului la Rapid? Mi se pare ca s-au si platit ceva bani pe tine la vremea aceea.
De obicei, stateam si ma gandeam acum cand ma intrebi, transferurile mele au fost asa cu scandal, doua dintre ele, pentru ca eram la Craiova de ceva timp, debutasem la Echipa Nationala de tineret, debutasem la echipa mare, si cumva meritam sa-mi renegociez contractul si sa-mi prelungesc contractul. La vremea respectiva era Dinel Staicu, insa acest lucru se tot amana, de la o saptamana la alta, de la o luna la alta, si cumva era normal sa plec, pentru ca eu debutasem si aveam salariu 200-300 de dolari pe luna, o cifra foarte mica. Normal ca imi doream altceva pentru ca jucam, imi doream in primul rand sa fiu multumit si focusat si sa simt ca sunt respectat. Lucrurile s-au tot lungit si pana la urma au fost oferte si de la Dinamo, de la FC National si de la Rapid. Am ales Rapid pentru ca inainte sa vina Dan Petrescu la Rapid, fusese Mircea Rednic, si practic el cu Dinu Vama erau presedinti atunci la Rapid si ma doreau. Dupa care dupa ce au venit Dan Petrescu cu Giovani Becali si ei la randul lor au dorit sa ma aduca. Eram in cantonament cu Echipa Nationala in Cipru si a iesit o stire afara ca clubul s-ar fi inteles cu Rapid. Suporterii Craiovei cand au auzit acest lucru erau foarte nemultumiti pentru ca atunci la Craiova aveam o echipa foarte frumoasa si foarte buna, stiu ca am terminat pe locul 3 sau 4 in acel tur de campionat pentru ca eu am plecat iarna, si aveam sanse sa facem chiar un an bun. Stiu ca atunci cand am aterizat a trebuit sa iesim prin spate pentru ca erau foarte multi suporteri la aeroport, iar lucrul asta ar fi degenerat poate in alte lucruri mai rele si s-a luat hotararea asta pentru ca mie la telefon cand eram in Cipru mi se spusese ca cele doua cluburi s-au inteles. Eu intotdeauna am asteptat reactia clubului, si cand am plecat de la Rapid la Steaua, si cand am plecat de la Craiova la Rapid, cumva am asteptat tot timpul sa vina o oferta din partea clubului, aici in speta Craiova, iar in al doilea caz Rapid. N-a venit niciodata o oferta si sa se zica „Il vrem pe Rada sa ramana in continuare”, pur si simplu s-au inteles cluburile si s-a mers mai departe si a ramas ca eu in momentul in care ajung la Bucuresti sa ma inteleg cu Rapid. Normal, a fost destul de greu pentru ca lumea ne acuza numai pe noi jucatorii pentru ca plecam, ca tradam culorile, insa in spate erau foarte multe lucruri pe care suporterii nu le stiau, printre care si acest lucru cu amanarea deciziei de a prelungi, amanarea de a veni si a-ti arata un respect. De asta pana la urma nu a fost usor, aveam 21 de ani atunci si nu intelegeam noi foarte multe lucruri legate de cum functioneaza lucrurile in fotbal, insa pana la urma cred ca am luat decizia cea mai buna, pentru ca dupa stiti continuarea cu ce s-a intamplat. Chiar daca au mai urmat si la Rapid momente mai putin bune, per total cred ca a fost o mutare importanta pentru mine.
Pomeneai de Echipa Nationala si de acel cantonament in Cipru, si as vrea sa te intreb cum ai primit vestea primei convocari la echipa mare a Romaniei? Banuiesc ca era ceva special pentru ca erau pe atunci jucatori precum Mutu, Viorel Moldovan, Chivu.
Da, era echipa care venea practic dupa Generatia De Aur. Erau jucatori din Generatia De Aur cu jucatorii actuali, Mutu, Chivu, mai era Dorinel Munteanu, Ganea, Stelea in poarta, jucatori care au facut parte din Generatia De Aur asa cum zicem noi. A fost o veste extraordinara pentru ca sa joci la Echipa Nationala este la fel un obiectiv si un vis pe care cu siguranta orice copil il are atunci cand incepe sa joace fotbal sau atunci cand incepe sa faca pasul la profesionisti. Sa joci pentru Echipa Nationala mi se pare intr-adevar, alaturi de Champions League, lucrurile cele mai de pret in fotbal, in acest sport.
Ce amintire ai de la Echipa Nationala? Sa zicem cea mai frumoasa poveste pe care ti-o amintesti, fie amuzanta, fie normala, care ar fi?
Stiu ca in Cipru atunci la turneu eram toti jucatorii de la majoritatea echipelor din Liga 1 si stateam camera langa camera cu Marica. Cu cateva saptamani sau o luna inainte jucasem Craiova-Dinamo pe stadionul de acasa, pe Ion Oblemenco. La un marcaj, la un corner pentru ei, l-am contrat destul de bine pe Marica, de a ramas la pamant. A fost asa un pic mai neortodox, dar asa a fost sa fie. Dupa ne-am intalanit la Echipa Nationala si povesteam si radeam pe chestia asta pentru ca se intampla ca adversari, asa cum se intampla mereu si in meciurile noastre directe, precum meciurile cu Dinamo, cu Steaua sau cu Rapid, insa la nationala pur si simplu eram din nou colegi, ne amuzam pe lucrul asta, pentru ca pana la urma face parte din fotbal, face parte din sport, atata timp cat nu depasim anumite limite, este ok. Trebuie sa accepti si contactul.
La Rapid ai avut meciul acela special in care ai si jucat, este vorba de sfertul de finala cu Steaua, in Cupa UEFA. Cum a fost sa joci in acest meci unic pentru Romania?
Da, asta si vorbeam, ca acum fotbalul de astazi nu mai este la fel din pacate. Pana si inainte de pandemie nu mai era la fel pentru ca inainte, oricand cand jucau echipele de traditie intre ele, sau cum a fost acea dubla din Cupa UEFA, practic inainte cu o saptamana incepea meciul. Trairile, emotiile, tot ceea ce se scria in ziar, suporterii pe strazi, televiziunile dupa autocarul nostru tot timpul, mereu eram asaltati de oameni, adica intrai in febra meciului cu o saptamana inainte, si era ceva incredibil. La momentul acela pur si simplu traiam momentul, ne gandeam doar la meci si cat de frumos o sa fie. Normal ca aveam in gand sa trecem mai departe pentru ca in anul acela, Steaua ne-a dat singurul gol atunci pe care l-am primit acasa, si ala a fost cel mai ghinionist sa spunem, pentru ca din pacate golul ala ne-a mancat calificarea. Sa ai atatea meciuri importante si sa primesti doar cu Steaua acel gol sa te scoata din competitie, intr-adevar a fost destul de greu de acceptat. Insa, cred ca pentru Romania asa cum ai spus si tu, ramane un an istoric, o dubla istorica si imi doresc ca pe viitor sa mai avem parte de asa ceva.
Doamne ajuta! Anul trecut am avut semifinala Echipei Nationale U21 la Euro, am avut-o pe CFR care a facut o figura frumoasa in Europa, speram pe viitor sa revina si echipele de traditie.
Da, din pacate formatul cupelor europene s-a schimbat, iar asta o sa dauneze un pic echipelor, cel putin din Romania, pentru ca punctajul si coeficientul ne trage mult in jos, si din pacate o sa fie din ce in ce mai greu ca o echipa sa ajunga in Champions League sau intr-o faza mai sus, pentru ca din cate am inteles se va schimba formatul UEFA si va fi mai greu sa ajungi acolo.
Da, o sa apara de la anul daca nu ma insel competitia Conference League din cate am inteles.
Probabil asa era inainte de pandemie, poate cine stie, vor revizui decizia pentru ca va fi destul de greu inceputul de dupa aceasta perioada.
Dupa Rapid, ai avut o scurta perioada la FC National, dupa care ai semnat chiar cu Steaua, una dintre cele mai mari rivale ale giulestenilor mai ales dupa sfertul acela din Cupa UEFA. Cum ai luat tu aceasta decizie? Cum te-au primit fanii?
A fost surprinzator pentru ca veneam de la o rivala, dar surprinzator chiar m-au primit nu bine, ci foarte bine. Noi aveam meciuri destul de incinse asa intre Rapid si Steaua si probabil au apreciat felul cum jucam, cum aparam culorile, insa decizia a fost tot asa la nivelul celeia de la Craiova la Rapid. Venea un moment in care la fel, dupa performanta pe care o realizaseram, se discutasera numai cu anumiti jucatori, iar cu alti jucatori nu se discutasera absolut nimic si cumva ma simteam neindreptatit, plus ca sistemul de fundasi cu care am jucat in perioada Lucescu s-a schimbat, nu mai jucam cu 3 ca jucam cu 4, deci erau mai multi factori care m-au convins ca trebuie sa fac mutarea. Iar in momentul in care te suna Hagi si vrei sa mergi la Steaua cu gandul meu, acela de a face performanta, am zis fara niciun regret „Da, vreau sa merg!”. Normal ca oamenii care erau in jurul meu ma intrebau daca nu mi-e frica pentru ca aveam mai multe clinciuri cu cei de la Steaua, dar am zis ca nu mi-e frica pentru ca niciodata nu am avut problema asta nici cu concurenta, nici cu oamenii din jurul echipelor pentru ca pana la urma stiam ce am de facut si stiam ce trebuie sa fac ca sa ma acomodez.
Chiar vazusem mai sus un mesaj de la un urmaritor in care spunea ca ai fost unul dintre cei mai iubiti jucatori chiar din toata istoria Stelei.
Da, eu vedeam asta la meci, pentru ca pentru mine primul meu meci oficial la Steaua a fost unul fara spectatori, dar a iesit bine, am jucat bine, dupa care au urmat meciurile din preliminariile Champions League, iar dupa al doilea sau al treilea meci l-am jucat acasa cu suporteri si deja lumea ma placea si nu ma fluiera sau ceva de genul asta. Am simtit o apropiere foarte frumoasa din partea suporterilor, iar avand in vedere acest lucru in cei doi ani si jumatate cat am stat la Steaua, pot spune ca m-am simtit foarte bine. Asa m-am simtit si la Rapid si la Steaua, nu am simtit in nicio clipa ca am venit de la o rivala sau alte lucruri. Chiar acum vreo 3 saptamani facusem un live cu suporterii rapidisti pe pagina lor, tocmai pentru ca ei ramasasera cu gandul ca „Bai, esti tradator, ai plecat, nu ti-e rusine?!”, iar eu zic asa: ca fotbalist este greu sa poti sa refuzi niste oferte, si nu vorbim numai de partea financiara, pur si simplu te gandesti la cariera ta. Sunt foarte putini jucatori care raman de mici, pana la sfarsitul carierei, la o singura echipa. E vorba mai ales si cand intervine cum spuneam si acum partea de respect. Atata timp cat nu mai esti vazut un jucator important pentru echipa, nu mai esti vazut asa cum erai inainte, e normal sa iei astfel de decizii. Cazuri si exemple sunt si in fotbalul mondial, nu numai la Steaua si la Rapid. S-a intamplat chestia asta, chiar vedeam un live apropo de chestia asta cu Totti cum povestea. El voia sa mai joace, pastranad proportiile, dar pana si la el, daca Totti merita sa ii se faca o nedreptate cred ca el ar fi fost ultimul jucator de pe lumea asta, dar asta spun. Fotbalul este de multe ori gandit si din perspectiva asta, a afacerilor, a banilor, si stiu ca Rapid a incasat o suma frumoasa pe mine, deci pana la urma toate lucrurile au fost ok, din punctul meu de vedere si al clubului.
Am vazut aici pe chat ca toata lumea te intreaba, am primit si inainte de live intrebarea asta, asa ca ce parere ai de scandalul dintre Gigi Becal si Florin Talpan si care e adevarata Steaua pentru tine?
Sunt discutii la care nu e vorba numai de FCSB si Steaua. Eu tot timpul am declarat si raman la convingerea asta ca echipa mea de suflet si echipa cu care tin din Romania este Craiova, insa aceeasi intrebare si aici, nu ma intrebati care echipa, CSU sau Universitatea Craiova care este in Liga a 3-a pentru ca sunt niste lucruri care pe mine ma depasesc. Un singur lucru stiu, la Craiova cand am jucat, era o singura echipa si se numea Universitatea Craiova. Cand am jucat la Steaua, era o singura echipa si se numea Steaua Bucuresti, era patronata de Gigi Becali. Mai departe, continuare, necontinuare, fiecare cu palmares, e o intreaga nebunie la care n-as vrea sa intru intr-o discutie la care nu stiu detaliile foarte bine. Chiar daca am vazut decizii, chiar daca am vazut tot felul de lucruri despre care nu am ce sa zic, eu asa in sufletul meu cred ca totusi continuarea echipei este cea din Liga 1, dar pe de alta parte se numeste altfel acum… Din pacate e o discutie care nu se termina pentru ca si Gigi Becali a gresit, poate ca nu a stiut ce acte trebuie sa ia, si cei de acolo au gresit pentru ca atatia ani el a finantat si nu a zis nimeni nimic, deci vina este undeva la mijloc, si a lui Gigi Becali si a celor de la armata. Nu au stiut sa gestioneze un brand precum Steaua, sa-ti bati joc de el, sa ajungi cu un brand precum e Steaua in Liga a 4-a si sa strici suporterii, sa ii imparti. De asta spun ca e o discutie foarte, foarte lunga si n-as vrea sa intru in polemici.
De FC National si de CS Otopeni ce ne poti spune? Sunt doua echipe la care ai evoluat dar care din pacate au disparut din fotbal.
Progresul cred ca a reinceput tot asa prin Liga a 4-a din cate stiu. Perioada mea la FC National a fost una foarte buna, pentru ca eu veneam dupa o accidentare la Rapid si Razvan Lucescu mi-a comunicat ca nu intru in vederile lui. Eu voiam sa ma intorc la Craiova, insa nu m-au lasat pentru ca intram in schimbul asta de fundasi centrali cu Flavius Moldovan, fundasul celor de la FC National, dar pana la urma am ajuns acolo. Pentru mine a fost o perioada foarte buna, am marcat goluri, am jucat toate meciurile, dupa care m-am intors la Rapid si a urmat anul frumos.? Poate ca daca nu m-as fi dus la FC National n-ar mai fi fost la fel. La Otopeni a fost decizia mea, pentru ca la Steaua cu Lacatus chiar nu jucam deloc si chiar nu ne intelegeam deloc, iar de la Steaua am plecat pe jumatate de salariu pentru ca cei de la Otopeni nu puteau sa-mi ofere restul, Steaua la fel a spus ca nu se poate. Pana la urma am zis ca e ok, am mers sa joc spre binele meu si am renuntat la jumatate de salariu ca sa pot sa joc meci de meci. Am mers, am jucat si iar la fel, m-am intors la Steaua, am jucat in cupele europene, dupa care a urmat un an foarte bun. Intotdeauna pasii pe care i-am avut, toate aceste mici hopuri din cariera mea cum s-a intamplat si in Germania, la toate a fost alegerea mea pentru ca mie nu-mi placea sa stau rezerva sau sa stau in afara lotului si doar sa castig. Pur si simplu nu ma mai gandeam la salariu pentru ca puteam sa spun ca imi vine salariul, stau frumos, n-am stres si nu ma bate nimeni la cap, imi iau salariul si gata. Niciodata nu am putut sa accept chestia asta, de asta au fost si aceste imprumuturi de 6 luni, pentru ca eu imi doream sa joc, imi doream sa simt ca de asta m-am apucat de fotbal, nu pentru bani sau pentru altceva. De fiecare data pana la urma cred ca au decurs bine toti acesti pasi.
Esti unul dintre putinii jucatori care are cred ca peste 200 de meciuri in toate competitiile romanesti, ceea ce e senzational. Multa lume cred ca se gandeste acum sa joace in Liga 1, sa-si faca junioratul si dupa sa lase Liga 1, desi pana la urma speram sa-si revina si la noi fotbalul, sa avem din nou macar jumatate din performantele din trecut.
Aici problema este la nivel de mentalitate, la nivel de educatie, e vorba de ce iti doresti tu de la sportul asta, pentru ca pana la urma ne rezumam la fotbal acum. Daca iti doresti sa urmaresti doar sa prinzi un contract important si atat cu siguranta nu o sa realizezi foarte multe in fotbal. Daca iti urmaresti cariera sa creasca, sa realizezi tu lucruri importante in fotbal, atunci da. Pune tot timpul banii pe locul 2, fa-ti treaba cat poti tu de bine si cu siguranta contractele vor veni, salariile se vor mari, pentru ca daca meriti cu siguranta oamenii si echipele de fotbal vor aprecia lucrul asta si vor veni oferte importante. Nu trebuie sa te rezumi tot timpul la ceva si sa te multumesti cu putinul, la modul sa te multumesti cu faptul ca ai facut pasul la o echipa profesionista, ti-ai facut salariul pe 5 ani si de acolo nu te mai intereseaza. Din pacate, asa cum am spus, cu educatia si mentalitatea suntem mult in spate.
Cum a fost primul tau meci in Champions League, impotriva cui ai jucat? Si legat tot de asta, ce ne poti spune despre perioada de la Steaua pentru ca ai prins meciurile cu Lyon, Bayern, cred ca a fost o perioada frumoasa.
Intr-adevar, era exact anul in care am venit de la Rapid, era in vara anului 2007. Atunci am jucat doua tururi preliminare, am jucat cu o echipa din Polonia, Zagłębie Lubin cred, si BATE Borisov, dupa care am fost in grupa cu Arsenal, Sevilla si Slavia Praga. Primul meci a fost in deplasare, imi aduc aminte si acum, in momentul in care a inceput sa cante imnul, parca pluteam. Era ceva incredibil pentru ca eram la un meci oficial, eram acolo pe teren si canta imnul Champions League, a fost ceva pur si simplu incredibil. Nu am cum sa povestesc sau nu stiu cum va puteti imagina pentru ca sunt niste lucruri incredibile pentru ca tot timpul ma uitam la aceasta competitie, tot timpul vedeam meciurile importante de pe cele mai mari stadioane, si va dati seama ca sa fii acolo era iarasi un obiectiv atins. Mai tarziu stiti bine ca a venit si primul gol in competitia asta.
Dupa perioada Steaua, cred ca o perioada foarte frumoasa pentru tine mai ales cu Champions League, ai prins primul contract in afara la Al-Nasr. Cum a fost fotbalul de acolo comparativ cu cel din Romania si ce experiente ai avut in Dubai?
Eu intram in ultimele 6 luni de contract cu Steaua. Practic antrenorul care m-a dorit la Al-Nasr era un neamt, m-a vazut la meciurile Stelei din Europa League, chiar la un meci cu Fenerbahçe in deplasare. Oferta a venit in iarna, Steaua imi facuse o propunere insa nu am fost multumit, dupa va dati seama ca oferta din Dubai a fost importanta si am facut acest pas. E total diferit, cel putin in timpul ala in 2010 cand am fost eu, din pacate nu era fotbalul asa cum mi-as fi dorit eu, erau foarte multi amatori, doar 3 profesionisti in echipa, cred ca si acum la fel este. Restul munceau pe unde aveau ei prin Dubai, insa dupa ce s-a schimbat antrenorul si a venit un alt brazilian, acel antrenor a venit normal cu antrenorii lui si am plecat dupa 6 luni, desi mai aveam contract. A fost la fel ca mai devreme in cazul cu Steaua, pur si simplu nu ma multumea acest lucru, adica eu in momentul acela chiar vorbeam cu alte persoane si spuneam ca parca mi-e dor de competitiile Europa League si Champions League. Dupa a venit pasul la CFR Cluj si pentru mine a fost din nou o mutare importanta, pentru ca ajungi la un moment dat in care nu te mai multumesc numai banii in fotbal, vrei sa faci si performanta, vrei sa simti ca joci fotbalul la un nivel inalt. Poate ca unii ar fi zis ca trebuia sa raman acolo inca 2-3 ani, dar asa am fost eu tot timpul, insa nu regret, pentru ca momentele pe care le-am trait dupa poate nu le mai aveam si nu mai marcam gol in Champions League daca ramaneam inca 1-2 ani la Al-Nasr. Cu siguranta pentru mine este mult mai important acel gol decat sa stau in Dubai, dar pana la urma cred ca lucrurile au fost asa cum au trebuit sa fie.
Ai pomenit de CFR Cluj si de perioada aceea frumoasa, in care ati si facut acel record de cele mai multe puncte ale unei echipe romanesti in grupele Champions League. Ati avut o grupa extraordinar de grea cu Manchester United, Galatasaray si Braga, insa primul gol l-ai dat cu Basel parca, nu?
Da, a fost in victoria cu Basel de acasa, in acel an am intrat direct in grupe. In momentul in care am jucat cu Basel am castigat cu 2-1 acasa, acela a fost primul an cu Sorin Cartu pe banca. Sezonul 2012-2013 a fost cel in care am facut 10 puncte in acea grupa. Eu am dat gol acasa cu Basel si gol la Roma, dar acolo am pierdut.
Tu erai si in perioada in care Culio a dat acele 2 goluri pe Olimpico?
Nu, atunci eu eram la Steaua, el juca la CFR, a fost cu un sezon mai in spate. Oricum a fost o echipa frumoasa si la CFR, am prins jucatori de o valoare incredibila si un grup foarte bun, iar ceea ce s-a realizat la clubul CFR Cluj a aratat cat de bine au stiut sa actualizeze an de an echipa si sa aduca jucatori, chiar daca vindeau, au adus alti jucatori care sa se impuna ca titulari. Anul in care am facut 10 puncte in Champions League a fost ceva incredibil, dar si in acelasi timp frustrant, pentru ca am facut acel numar de puncte si nu ne-am calificat in primavara Champions League, a fost destul de frustrant sincer. Dar, au fost ani frumosi, am avut chiar ani frumosi in fotbal si am zis, sunt frumoase performantele astea si probabil sunt niste momente care o sa ii ajute pe jucatorii actuali sa inteleaga ca se poate, indiferent ce s-ar spune de bugete, jucatori si valoare. In momentul in care esti focusat pe ceea ce vrei sa faci cu adevarat, pe un obiectiv, asa cum eram si noi si incercam sa ne autodepasim in fiecare meci, cu siguranta se mai pot realiza. Si CFR a fost aproape anul asta, deci se poate. Nu tot timpul intra in discutie doar valoarea jucatorului sau bugetul foarte mare, iar dupa spunem ca noi ca echipa romaneasca nu avem nicio sansa. Sunt sanse atata timp cat toata lumea intelege aceste lucruri.
Ce parere ai de sistemul actual din Liga 1 cu play-off si play-out si de regula folosirii a doi jucatori U21? Cred ca ai vazut ca multe echipe nu sunt de acord cu acestea.
Da, nu o respecta.? Sistemul asta cu play-off si play-out a venit din ideea in care multe echipe cu traditie nu mai erau in primul esalon, si cumva echipele care atunci erau cat de cat importante, adica Steaua, Dinamo, sa aiba mai multe meciuri intre ele si cumva sa tina aproape spectatorii si telespectatorii, era mai interesat pentru ei. Ce sa zic, sunt si pro si contra acestui sistem pentru ca poate ca ar trebui regandit. Pentru echipele care sunt la play-out, de obicei ultimele echipe se bat, restul sunt acolo sa aiba niste meciuri. Poate ar trebui si pentru cei din play-out o regula, in caz ca il castiga, sa joace acolo un baraj cu locul 4-5 din play-off care nu se califica intr-o cupa europeana, adica sa prinda un loc sau ceva de genul asta. Regula de U21 cred ca este o regula buna, doar ca trebuie schimbata, la modul ca joci ori cu 2 jucatori tot meciul, ori joci doar cu unul. Nu poti sa lasi loc de interpretare la modul ca poti sa joci cu 2 jucatori, dar pe unul il poti scoate in timpul meciului pentru ca uite ce se intampla, am vazut cazuri de schimbari in primele minute sau in primele secunde, iar lucrul asta nu face bine nici la imaginea jucatorului, nici la imaginea antrenorului. Fiecare antrenor care a facut aceasta schimbare a recunoscut ca a facut o greseala, dar in momentul in care ai un obiectiv important si ai o regula de genul asta la care poti sa te misti si sa te joci cu ea, apelezi la lucrul asta. De asta spun ca ar trebui intarita aceasta regula, ori 2 jucatori, ori unul tot meciul, iar atunci stii foarte bine ca nimeni nu va mai apela la chestia asta.
As vrea sa mai adaug ceva pentru ca cred ca majoritatea dintre cei cu care am vorbit in interviuri, l-au dat exemplu pe Paun, care e pana la urma jucator de Echipa Nationala, si care din cauza regulii trebuie sa stea pe banca. Intr-adevar mai sunt jucatori care au disparut din Liga 1 si Liga a 2-a, de exemplu acum cateva zile am vorbit cu Sebastian Chitosca care s-a retras, iar pe langa problemele pe care le-a avut, unul dintre motive a fost si aparitia acestui reguli cu 2 jucatori U21. Desi se pune accentul pe nationala U21, care a realizat o performanta extraordinara cu acea semifinala, natioanala mare din pacate nu mai ajunge la Euro, nu mai ajunge la o Cupa Mondiala, si e trist pana la urma.
Da, problema este ca cred ca cluburile ar trebui sa se gandeasca cumva mai mult la a-si construi o baza, exact ca exemplul lui Hagi, in asa fel incat sa nu fii nevoit tot timpul sa aduci jucatori din strainatate, sa aduci numai jucatori foarte buni care sa te ajute si sa-ti creasca grupul sau echipa. In momentul in care o sa ai baza ta, asa cum era si pe vremea noastra, aveai o baza buna, cu copii si juniori, cu echipa a doua, automat si copiii pot sa creasca pe langa prima echipa. Ii aduci la antrenamente, usor, usor ii bagi sa debuteze si sa joace, insa acum din pacate foarte multe cluburi nu au aceasta baza si sunt nevoiti sa transfere jucatori cu aceasta regula U21. Acei copii vin de la echipe din Provincie sau de la Divizia B si cu siguranta nu sunt deloc pregatiti, pentru ca este un impact foarte mare. Una este sa cresti precum Paun, el a crescut cu noi, de la 14-15 ani facea antrenamente, si normal ca mai tarziu a inceput sa joace si e altfel sa fii de 4-5 ani cu echipa mare, sa te antrenezi, sa joci, iar debutul dupa e o chestie normala. Jucatorii de acum ii aduci de unde-i aduci, impactul este foarte mare si de asta se si renunta foarte usor, pentru ca impactul acesta cu Liga 1 este foarte mare.
Dupa perioada la CFR ai prins un transfer in Italia la Bari. Ai jucat in Serie A atunci?
Nu, eram in Serie B, acolo am fost tot timpul. Am jucat play-off sa mergem in Serie A, insa am pierdut acasa cu Novara. Au fost suporteri de Champions League acolo, la modul ca jucam in liga secunda si acasa aveam 25-35 de mii de fani, am avut si 5.000 in deplasare, adica o chestie incredibila, cum cantau si asa mai departe. La echipele din Sudul Italiei suporterii sunt foarte patimasi, si la stadion faceam antrenamente si era multa lume. Nu am regretat nici acest pas de a merge la varsta de 32 de ani in Italia pentru ca am invatat foarte multe lucruri despre fotbal, despre tactica, despre cum vad italienii jocul, iar lucrul asta m-a ajutat foarte mult pentru ca, in ciuda faptului ca jucasem in competitii foarte importante, dai de o alta cultura acolo, iar lucrul asta te ajuta sa te dezvolti.
Si cum a fost fotbalul din Italia? Ai jucat la Bari, ai trecut si pe la Andria, cum a fost in comparatie cu Romania?
Antrenamentele erau destul de lungi pentru ca se punea accent pe tactica, insa asa cum am spus am invatat practic sa inteleg cum se pregateste un meci de campionat, cum se pregateste un meci in cele mai mici detalii, cum sa stai in teren, cum sa-ti vezi adversarul in orice pozitie, unde sa ataci, unde sa te aperi, plus ca italienii iubesc foarte mult chestia asta. Si la nivel de antrenori, ei toata saptamana analizeaza si inveti foarte mult fotbal. Pentru un jucator tanar este foarte recomandat sa invete si sa aiba o perioada de inceput in fotbalul din Italia pentru ca inveti foarte multe lucruri legate de fotbal.
Ai jucat si in Germania in Liga a 2-a, cum a fost fotbalul de acolo, era cu mult mai diferit fata de cel din Italia? Poti face o comparatie intre Germania, Italia si Romania?
Cred ca vorbim in primul rand la nivel de mentalitate, Germania primul loc, Italia pe al doilea si Romania pe al treilea, cam astea ar fi locurile. In Germania lucrurile sunt mult mai profesioniste, acolo mi-a placut cel mai mult si mi-as mai fi dorit sa mai raman sa joc acolo pentru ca se apropia de stilul meu, a fost o experienta foarte frumoasa. Karlsruher este o echipa foarte iubita, gen Universitatea Craiova, cu suporteri acasa si in deplasare, o echipa foarte iubita si mi-as fi dorit sa continui. Antrenorul de atunci de la CFR Cluj, Ioan Andone nu m-a mai lasat, insa pana la urma a facut bine ca au urmat acele meciuri in Champions League unde am strans 10 puncte, a fost chiar frumos.
Dupa perioada din Italia ai ramas liber de contract cateva luni, dupa care ai ajuns la Sanatatea Cluj, la care si aici ati realizat ceva, ati eliminat campioana en-titre a Cupei Romaniei, adica Viitorul.
Aici chiar nu ma mai asteptam sa facem performanta, insa ma bucur. Am reusit o performanta frumoasa, Viitorul era castigatoarea Cupei si a Supercupei anul trecut si chiar a fost asa un meci in care dupa cum stiti, sunt foarte multi jucatori la Sanatatea Cluj care au evoluat in Liga 1, si clar ca acolo asta a facut diferenta. E drept ca si terenul ne-a ajutat, dar ideea este ca in acel meci chiar am demonstrat ce inseamna importanta jucatorilor cu experienta intr-o echipa. Putem spune ca Sanatatea Cluj ramane o echipa frumoasa, ramane o echipa cu surprize frumoase, si o echipa care va continua, speram noi si dupa aceasta perioada pentru ca este de multi ani in fotbal si este o echipa unde te simti asa exact cum trebuie sa te simti la varsta asta, adica unde poti sa faci fotbal de placere.
Ce planuri de viitor ai? Ai in plan sa iti faci un meci de retragere si cand crezi ca va veni momentul retragerii din fotbal?
De retras acum chiar nu ma gandesc, vreau sa mai joc, pentru ca inca imi place foarte mult sportul asta, o fac cu placere, ma antrenez pentru asta. Mi-ar placea sa am un meci de retragere, dar nu stiu asta si unde s-ar putea face, pentru ca am jucat la mai multe echipe si cumva ar fi destul de greu. Eu locuiesc in Cluj, dar nu stiu, ramane de vazut, dar mi-ar placea pentru ca e un meci special, am vazut si eu la marii jucatori si la multi jucatori care au jucat in meciuri de acest gen, si in ideea de a-ti lua ramas bun de la spectatori de pe teren sa spun asa. Acum nu stiu, asta ramane de vazut, daca se va intampla sau unde se va intampla, vom vedea. Legat de planurile de viitor, sincer sunt implicat in mai multe proiecte, un proiect personal care mie imi place foarte mult, numit „The Rada Way”, este acela de a vorbi despre importanta sportului in viata noastra. Cu acest proiect merg prin scoli, prin licee si le vorbesc copiilor, sportivilor, oamenilor, am mers si la institutii, unde le vorbesc despre cariera mea, despre impactul sportului asupra vietii mele si incerc sa-i ajut, sa le povestesc momente bune, momente mai putin bune, cu exemple personale. Am si o scoala de fotbal care se numeste „Transilvania Seeds”, este tot in Cluj, unde este si o cauza sociala, 10-12 copii sunt dintr-un centru de plasament unde noi le asiguram absolut tot. In rest, antrenez ca si antrenor personal pentru ca imi place foarte multa placere sa fac sport, sunt si vice-presedinte la AFAN, incerc cumva prin experienta mea si prin intamplarile mai putin fericite pe care le-am avut in fotbal cu salarii neplatitie si cu chestii de genul asta si incerc sa ajut ca fotbalistul si sportivul sa fie mult mai respectat, cu drepturi in primul rand. Ne luptam acum sa facem contracte de munca pentru sportivi, ne luptam acum sa fie incadrat ca angajat, asa cum este la orice institutie, pentru ca uite si acum cum s-a intamplat chestia asta cu somajul si cu pandemia, sportivul sau jucatorul de fotbal nu a putut fi incadrat niciunde pentru ca nu are contract de munca. Sunt foarte multe lucruri care trebuie imbunatatite si trebuie ajutati, mai ales la nivel de respect fata de jucatorul de fotbal si de orice sportiv in general.
Wow, chiar ai multe activitati, mai joci si fotbal pe langa toate astea.?
Da, incerc cumva sa mi le organizez, plus ca dupa cum stiti merg si la Look Sport in emisiunile de Liga 1 si de Champions League. Bineinteles ca nu sunt foarte solicitante, doar sunt programate pe zile in asa fel incat sa pot sa-mi faca placere pentru ca tot ce mi-am ales pana acum a fost in ideea ca imi si fac placere. Nu o fac doar in ideea de a-mi aduce o parte financiara, ci majoritatea din ele sunt pentru ca imi fac placere.
Care a fost cel mai greu adversar al tau? Nu neaparat ca nume, dar cine ti-a pus cele mai mari batati de cap asa intr-un meci?
Din Liga 1 sa stii ca tot timpul l-am vazut adversar foarte dificil si foarte greu de marcat, si nu din prisma vitezei, a tehnicii sau a gabaritului, ci a pozitionarii lui in careu, pe Danciulescu. Avea niste miscari in careu, tot timpul pierdeai marcajul, a fost un jucator care nu iesea in evidenta prin anumite driblinguri sau prin viteza sau gabarit, insa se pozitiona, ataca bine mingea, mai ales la mingile venite din lateral, a fost un jucator foarte bun. Din strainatate pot spune ca Van Persie m-a impresionat, l-am intalnit in 2 meciuri si pot spune ca am vazut o diferenta foarte mare. In perioada cand juca la Arsenal am jucat impotriva lui cu Steaua, si dupa in perioada in care era la Manchester United si am jucat la CFR. Se vedea o diferenta foarte mare intre Van Persie de la Arsenal si Van Persie de la Manchester United, insa la Manchester a fost un jucator incredibil. Felul cum se pozitiona, felul cum se scapa de marcaj, miscarile in teren, a fost un atacant incredibil.
Si cel mai important trofeu pe care l-ai castigat? Am vazut ca ai in palmares 2 campionate, 3 Cupe ale Romaniei si asa mai departe.
Iti dai seama ca atunci cand am venit la Rapid imi doream sa castig un trofeu, si atat de tare m-am bucurat la castigarea primului trofeu ca Maftei cand a vrut sa ridice Cupa, practic i-am luat-o din mana si am ridicat-o eu cum ar veni.? Dar, iti dai seama ca mereu sunt bucurii. Primul trofeu intotdeauna ramane primul trofeu, dar mi-am dorit foarte tare sa castig si un campionat si l-am reusit cu CFR Cluj, tot timpul un trofeu are o insemnatate a lui, e o performanta personala, o performanta a echipei si te bucuri. Ambele trofee au fost foarte importante pentru mine si mi-e greu sa spun ca unul este mai important ca altul, pentru ca acea Cupa a Romaniei a fost primul meu trofeu, iar campionatul, intr-adevar este un campionat castigat in Liga 1.
Te-a intrebat cineva aici pe chat daca crezi ca se mai reia campionatul anul asta?
Sincer sunt probleme destul de mari in a organiza din nou. Adica sa incepi campionatul nu este atat de greu, dar sa organizezi tot ce inseamna securitatea si siguranta meciurilor, este foarte, foarte greu, pentru ca nu dispunem in primul rand de fonduri, financiar nu putem. La nivel de echipe si jucatori sa ajungi sa testezi, sa dezinfectezi toate locurile, toate hotelurile si toate acestea, apoi multe echipe nu isi permit sa faca deplasarile, pentru ca pana la urma campionatul o sa se comprime si o sa se joace la 3-4 zile, cum o sa se faca deplasarea sa spunem de la Iasi la Craiova cand se stie ca meciul o sa fie peste 3 zile sau asa mai departe, avioane nu sunt si vor fi bugete care vor fi date peste cap, de asta spun. Pe de alta parte UEFA a dat indicatii din cate am inteles ca trebuie sa se termine pentru a se alege campioana si cine va participa in cupele europene. Este inca greu, pentru ca si daca va incepe acum in Iunie cum se spune, o sa fie greu ca un jucator sa se concentreze cand stie ca poate se duce si se imbolnaveste. Am vazut cazuri in Italia la Dybala si la alti jucatori care au tras destul de bine dupa boala asta, cine le asigura viitorul acestor jucatori daca ei se imbolnavesc, unul sa fie mai grav daca are un sistem imunitar mai slab si care nu va mai putea sa faca sport, pentru ca din cate am inteles sau cel putin asa s-a scris, ca acest virus se poate sa iti afecteze plamanii mult mai tare. Sunt multe lucruri de discutat, nu doar ca ne punem niste masti si gata am rezolvat problema. Fiecare trebuie sa fie responsabil, adica daca acel jucator se imbolnaveste si nu mai poate sa mai joace fotbal, trebuie ca liga, clubul, federatia, sa-i asigure pana la sfarsitul carierei un venit. Da, o sa zica liga „Bun, e decizia ta sa joci”, pai atunci mai bine nu joci si nu se mai joaca campionatul. De asta spun ca e mult mai greu de decis ceea ce se va intampla cu reluarea campionatului.
Vad ca te intreaba Cristi Dulca aici daca iti place sa schiezi??
O, salut Cristi!? Pai da, acolo incet asa, am inceput de vreo 2 ani sa schiez pentru ca pana atunci nu aveam voie, sau ma rog, ma feream eu, insa stiu ca este un sport periculos si tot timpul nu o sa ma aventurez pentru ca nu ma atrage foarte tare in asa fel incat sa experimentez diferite lucruri pe partie, dar e chiar frumos. Cu Cristi chiar m-am intalnit de multe ori la partie aici langa Cluj, si chiar e un moment unde te poti relaxa. E bine venit schiatul, mai ales ca sport de iarna, e chiar un sport frumos.
Bun, acum ca tot l-am vazut aici si pe Cristi Dulca as vrea sa zicem impreuna sau sa explici tu mai in detaliu ideea pe care vrem sa o concepem si speram sa reusim sa incepem cat mai repede.
Speram sa o facem pentru ca mi s-ar parea un lucru chiar interesat. Cine stie, poate primul interviu il facem chiar cu Cristi pentru ca este live, mi-as dori sa facem aceste live-uri ca de la jucator la jucator, adica eu sa fiu in locul tau si sa vorbesc cu colegi de-ai mei, cu alti jucatori, cu antrenori, cu presedinti de cluburi. Speram ca lumea va fi deschisa si sa avem asa un dialog, sa ne aducem aminte de momente importante, de meciuri, de lucruri ce s-au intamplat la echipe, si mi-as dori sa vedem daca putem sa realizam acest lucru pentru ca sunt multe lucruri pe care le discutam si ca fosti colegi, si ca antrenori, si de ce nu? O sa incerc sa iau legatura cu fostii colegi si sa facem aceste live-uri si cred ca o sa fie interesant, lumea o sa le guste din plin pentru ca sunt lucruri frumoase de care trebuie sa ne aducem aminte si sa le scoatem in evidenta.
Ca tot ai pomenit de fostii tai colegi, ai un anumit coleg cu care tii legatura incontinuare, care iti este un foarte bun prieten?
Mai tin legatura cu fostii colegi de la Rapid, cu Kapetanos care mi-a fost coleg de camera si la Steaua si la CFR, am ramas in relatii apropiate cu mai multi colegi insa fiecare are acum familie si alte activitati si este mai greu. Aici in Cluj majoritatea jucatorilor cu care am jucat au plecat, singurul cu care am jucat este Camora si ne mai auzim din cand in cand. Prieten asa cu care am ramas mai apropiat este Kapetanos si bineinteles Cristi Dulca. Nea Cristi, stii cum e, noi ne cam feream, tu esti U-ist, eu sunt CFR-ist si nu puteam sa iesim foarte mult impreuna, de asta ne-am ascuns pe la munte.?
Ce parere ai de situatia de la Rapid? Daniel Pancu care ti-a fost si coleg a fost demis, trebuia sa ramana tot el la echipa? Acum a venit Dan Alexa care a fost si el coleg cu tine, va promova echipa cu el daca se mai reia campionatul?
Pancu tot timpul o sa fie o emblema pentru Rapid, e un jucator care a realizat foarte multe acolo si este o emblema pentru echipa. Pana la urma ca antrenor, cam asta este meseria, toata lumea uita ce ai facut ca jucator. Asta a fost decizia clubului si vom vedea daca a fost buna sau rea, insa Pancu indiferent de cum il percep unii acum pentru rezultatele de la echipa, o sa ramana o imagine importanta pentru Rapid.
Crezi ca performanta celor de la CFR Cluj de anul acesta cu 12 puncte in Europa League este peste performanta voastra?
Vorbim de 2 competitii diferite, Champions League nu se compara cu Europa League, este o performanta importanta, dar daca CFR trecea de acest tur, poate puteam vorbi la nivel cu anul 2006 cum a fost Rapid cu Steaua. Champions League ramane competitia cea mai importanta din Europa, insa tinand cont de adversari putem spune ca au realizat un an important. Ambele performante, si cea cu 10 puncte dar si cea cu 12 puncte sunt importante pentru CFR si pentru fotbalul romanesc.
Te-am intrebat deoarece CFR a inceput din turul 1 al calificarilor pentru Champions League si a intalnit adversari buni precum Astana care avusese in urma cu un an un egal cu Atletico Madrid, Celtic care e an de an prezenta in competitii europene, iar per total au fost 16 meciuri jucate la nivel european.
Da, au inceput din primul tur, exact asa tin minte ca am inceput si noi in 2006 cu Rapid, incepusem in Iunie si au fost foarte multe meciuri. CFR a avut norocul ca a avut un lot foarte numeros si a putut sa formeze 2 echipe, sa alterneze jucatorii in campionat si in cupele europene, iar asta i-a ajutat foarte mult.
Cum ai trait acea faza cu golul anulat al lui Paun impotriva Sevilliei, ziceai ca a crescut impreuna cu voi la echipa de atunci de cand erai tu?
A fost foarte greu pentru ca sunt momente in cariera ta care pot sa aiba o ramificatie, sa se duca in sus sau sa se opreasca, nu e insa cazul lui Paun sa se opreasca, insa acel gol poate ar fi insemnat un urmator adversar important sau poate un transfer pentru el. Asa sunt lucrurile cu VAR cu aceasta tehnologie analizata la milimetru si la rece, da, are dreptate, a fost hent insa dinamica meciului cum era inainte nu ar fi dat niciodata hent.
Ionut, cam atat am avut pentru azi, este cel mai lung live de pana acum si sper sa reusim si acea initiativa de care ai spus tu!?
Da, sper sa putem face aceste live-uri pentru ca eu chiar mi-as dori, sunt lucruri frumoase si cu siguranta toti urmaritorii vor fi incantati!
Il asteptam si pe domnul Cristi Dulca, poate chiar dansul sa deschida aceasta serie!?
Facem o lista interesanta si sa vedem cum o sa raspunda, sper sa fie deschisi la acest proiect si sa prinda bine.
Ionut, multumesc inca o data, tinem legatura si ne auzim curand!
Multumesc si eu, seara frumoasa!