A FOST SAU N-A FOST? CUM S-A DECIS DERBY-UL ILFOVULUI?

Cel mai spectaculos meci al etapei a avut și câteva decizii ciudate ale brigăzii de arbitri!

Meciul echipelor de lângă București a deschis etapa a XII-a a Ligii 1 și a rămas până în prezent meciul cu cele mai multe goluri din această etapă, cu ocazii imense, o bară, două lovituri de pedeapsă pentru gazde și egalarea lor, venită la ultima fază a partidei.

FC Voluntari a beneficiat de două lovituri de pedeapsă, iar pe prima dintre acestea a primit-o în minutul 25, când Stoica, atacantul gazdelor, a căzut după intervenția jucătorului apărător, Bilali. Reluările nu ne ajută precum ne-am fi dorit pentru a vedea exact presupusul contact. Atacantul cade natural, ca urmare a unei lovituri pe care acesta pretinde că ar fi primit-o, dar bucuria sa de după fluierul arbitrului pare puțin exagerată, ceea ce ar putea ridica semne de întrebare. Totuși, arbitrul a fost aproape, bine poziționat, iar faptul că pe reluări pare că jucătorul a fost lovit justifică decizia arbitrului și ne convinge să-i dăm dreptate. Putem considera astfel acțiunea jucătorului apărător o „neglijență” (conform Legii 12), adică când un jucător „manifestă lipsă de atenție sau de grijă în timpul disputării mingii sau acționează fără precauție”.

Decizie corectă: lovitură de pedeapsă.

A doua lovitură de pedeapsă primită de gazde a venit la 8 minute după acordarea primei lovituri, mai precis în minutul 33. Este o fază des întâlnită, normală, de uzură a jocului, dar decizia arbitrului o face să pară atipică. Tot în urma unei faze în care au fost implicați Stoica și Bilali, jucătorul atacant al gazdelor cade și începe să geamă de durere. Nici nu putem considera un duel între cei doi, deoarece jucătorul apărător a respins o pasă către Stoica, care, urmărind și el balonul, a intrat în picioarele apărătorului. Și mai ciudată este maniera arbitrului, care inițial a lăsat jocul să continue, dar ulterior, la câteva secunde bune, la intervenția arbitrului asistent de pe partea aceea a acordat lovitură de pedeapsă. Trebuie să remarcăm faptul că în Legile Jocului, în partea finală sunt consemnate recomandări atât pentru arbitrii și arbitrii asistenți, cât și pentru buna colaborare a brigăzii de arbitri. Brigada de la Voluntari nu a luat în seamă sfatul dat de IFAB (organizația internațională care se ocupă de redactarea Legilor Jocului) arbitrilor, anume cel care spune că arbitrul asistent trebuie să intervină pentru a semnaliza o abatere pe care arbitrul nu o sancționează, dar doar în cazul în care este mai aproape de fază sau arbitrul nu a văzut abaterea comisă. În cazul de față, arbitrul asistent nu era mai aproape de fază, iar arbitrul văzuse clar faza.

Decizie corectă: jocul trebuia lăsat să continue.

Foto: Facebook/VoluntariFC

CITEȘTE ȘI:

REȚELE SOCIALE

3,508FaniÎmi place
22,021CititoriConectați-vă
355AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI